Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

interview

Gynaecoloog vertelt over endometriose: zo herken je het en dit kun je doen

Gynaecoloog vertelt over endometriose: zo herken je het en dit kun je doen

Onlangs spraken wij Julia (26), die er pas na acht jaar hevige pijn achterkwam dat ze lijdt aan endometriose. ‘Het is een relatief onbekende ziekte en voor vrouwen lastig te herkennen’, laat gynaecoloog Dick Schoot weten. 

| Maaike van de Graaf

Daarom vertelt hij wat de symptomen van de ziekte zijn en wat je eraan kunt doen.

Lees ook
Julia (26): ‘Als ik ongesteld was, zat ik als het ware vast op het toilet’

Endometriose

Dick Schoot laat weten dat endometriose nog een relatief onbekende ziekte is, waarvan zelfs de oorzaak nog niet helemaal is vastgesteld. Toch hebben artsen wel een idee. De gynaecoloog legt uit: “Elke maand bouwen hormonen het slijmvlies in de baarmoeder op. Bij endometriose komt er slijmvlies voor op plaatsen buiten de baarmoeder en dat reageert op de hormoonverandering. Hierdoor ontstaan kleine ontstekingsreacties in de buikholte en dat veroorzaakt hevige pijn.”

Symptomen

Veel vrouwen vinden het lastig om endometriose te herkennen, omdat “iedere vrouw weleens last heeft van buikpijn tijdens de menstruatie en vaak denkt dat de hevige pijn erbij hoort.” Dat is dus niet waar volgens Schoot, er zijn wel degelijk symptomen te herkennen. “Mensen die lijden aan endometriose krijgen vaak al een jaar na de eerste menstruatie hevige buikklachten.” Vaak nemen vrouwen dan pijnstillers, “maar mochten die zelfs niet werken, dan is het raadzaam om aan de bel te trekken.” Hetzelfde geldt als de buikpijn ook buiten de menstruatie om aanhoudt. Andere symptomen van de ziekte zijn: tussentijds bloedverlies, pijnlijke ontlasting tijdens de menstruatie en pijn bij het plassen.

Vroeg ingrijpen

Volgens Schoot is het belangrijk om vroeg in te grijpen bij eventuele symptomen. “De ziekte kan namelijk ook andere organen aantasten en de kans op vruchtbaarheid verminderen.” De zelftest van de Endometriose Stichting doen, kan een eerste stap zijn voor vrouwen. “Daarna is het belangrijk dat ze langsgaan bij een gespecialiseerd ziekenhuis en vragen om een MRI-scan.” De MRI geeft volgens Schoot het nauwkeurigst een diagnose als het gaat om endometriose.

Advies

Helaas is er geen medicijn tegen de klachten van endometriose, simpelweg omdat een echte oorzaak nog niet is vastgesteld. Toch kunnen de klachten wel verminderd worden. “Vaak wordt geadviseerd aan vrouwen om aan de pil te gaan, zodat de cyclus uitblijft.” Hetzelfde geldt voor antihormonen, die remmen de groei van het baarmoederweefsel. “Een andere optie is een operatie, waarbij endometrioseplekken en verklevingen worden verwijderd.”

Psychisch

De gynaecoloog benadrukt dat endometriose een lichamelijke ziekte is, maar vaak genoeg ook voor psychische problemen zorgt. “Ik heb patiënten gehad die drie jaar in een psychiatrische kliniek hebben gezeten om te leren met de pijn om te gaan, terwijl later de diagnose endometriose werd vastgesteld. Laten we beginnen de diagnose te stellen, en dan ook de gevolgen ervan te begeleiden.Het is een ziekte die in de buik zit, maar ook zeker tussen de oren werkt.” Des te belangrijker dus dat endometriose bekender gaat worden, “veel vrouwen weten niet dat het bestaat en zijn (onnodig) ten einde raad.”

Professor Dick Schoot is gynaecoloog en werkt in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Daar voert hij onder andere operatieve endoscopische behandelingen uit en behandelt hij ernstige endometriose. 

Lees ook
Anouk liep 22 jaar rond met endometriose: ‘Geen huisarts nam mijn menstruatiepijn serieus

Start je dag met een verse dosis nieuws in je mailbox – geselecteerd door de redactie van LINDAnieuws. Schrijf je hier in voor onze ochtendnieuwsbrief en begin je dag goed geïnformeerd.

In het LINDA.tv-programma Hopen op een wonder vlogt Patty, die ook endometriose heeft, over haar poging om zwanger te worden:

NIEUWS | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws | Foto: Catharina Ziekenhuis

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Deirdre Veer-van der BurgDeirdre Veer-van der Burg

Endometriose is juist ook goed te behandelen met veranderingen in je voeding en leefstijl. Kijk eens bij De Hormoonfactor van Ralph Moorman. Vele vrouwen zijn van hun klachten af sinds het volgen van zijn adviezen omtrent hormonen, voeding en leefstijl

Lieke SiemerinkLieke Siemerink

Wat jammer is is dat Ralf Moorman uitgaat van oestrogeendominantie. Een verzonnen iets van ene dr Lee welke al vele maken is weerlegt. Endometriose reageert niet alleen op oestrogeen, maar oa ook op progesteron. Wanneer de uitleg/info over endometriose al niet klopt, kan je ook geen behandeling geven want dan behandel je het verkeerde.Dat gezegd hebbende, er zijn meerdere diëten waar endopatienten baat bij hebben. Het beste is een dagboek bijhouden en opschrijven wat je allemaal eet en drinkt. In een ander dagboek bijhouden wanneer je klachten en pijn hebt met scores erbij. Wanneer je beide boeken naast elkaar legt na een maand of twee maanden zie je vaak dat er een aantal producten zijn die klachten geven. Deze kan je dan achterwege laten.Om standaard een dieet te gaan volgen waarbij je heel veel niet meer mag eten en drinken is niet nodig. Je ziet dan vaak dat men tekorten krijgt. De oplossing die daar dan voor gegeven gaat worden is slikken van supplementen die je vaak via de dieetpagina’s kan aanschaffen ;-) Wat men daarbij vergeet te vermelden is dat bv een B12 deficientie niet gezien wordt omdat oa slikken van foliumzuur en B12 valse bloedwaardes geeft. Met weglaten van bepaalde producten, of het volgen van een compleet dieet kun je dus klachten verminderen. Hetzelfde wat je bv bereiken kan met slikken van hormonen. Besef dat het symptoombestrijding is!

Meer interview

Lees dit ook even

Please update your browser