Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

interview

Gonneke (42) beëindigde haar huwelijk toen haar man toch geen kinderwens meer had

Gonneke (42) beëindigde haar huwelijk toen haar man toch geen kinderwens meer had

In ‘Wat moet ik nu’ vertelt Sophie (33) deze week dat zij een sterke kinderwens heeft, maar haar partner geen kinderen wil. Ook Gonneke maakte dit mee en koos ervoor om haar huwelijk te beëindigen.

| Verena Verhoeven

Wij spraken Gonneke over de lastige keuze die ze veertien jaar geleden maakte.

Lees ook
Wat moet ik nu: ‘Ik heb een kinderwens, maar mijn partner niet’

Trouwen

“In 2002 – ik was toen 26 jaar – kreeg ik een relatie met hem en in datzelfde jaar trouwden we”, vertelt Gonneke ons over haar ex-man. Gonnekes kinderwens was geen obstakel voor het huwelijk. “Ik wilde heel graag kinderen, maar niet meteen. Ik was nog jong en het motto ‘lang leven de lol’ vat mijn leven van toen goed samen. Mijn ex stond op dat moment ook nog open voor meer kinderen ‘tegen die tijd’.” Hij had wel al een dochter, uit een andere relatie. “Maar zij woonde in het buitenland en hij zag haar nooit.”

‘Ik wil geen kinderen meer’

Ongeveer anderhalf jaar nadat ze getrouwd waren, ging het stel samen met de zus van Gonnekes ex en haar gezin op vakantie in Oostenrijk. Daar kwam het keerpunt. “De kinderen van zijn zus waren in een restaurant aan het rondrennen, gewoon zoals kinderen doen. Ze waren niet eens heel vervelend.” Toch was dit de aanleiding voor een lastig gesprek. “Terug op onze hotelkamer zei hij dat hij geen kinderen meer wilde.”

Geen middenweg

“Ik dacht eerst dat het als grapje bedoeld was, maar hij bleek serieus.” In de maanden daarna spraken Gonneke en haar ex veel over het onderwerp. “We hebben allebei goed moeten nadenken. Er is natuurlijk geen middenweg. Je kan het niet ‘een beetje half’ doen. Je moet het allebei echt willen.” Hoewel Gonneke (toen 28 jaar) nog steeds niet meteen kinderen wilde, wist ze wel honderd procent zeker dat ze ze óóit wilde.

Lees ook
Asli had na dertien jaar anorexia een kinderwens: ‘Ik wist niet of ik nog vruchtbaar was’

Meerdere prinsen op het witte paard

Na ongeveer een half jaar liet Gonnekes ex weten dat hij écht geen kinderwens meer had. “”Dan houdt het hier op”, zei ik meteen. Ik wilde mijn leven niet door anderen laten bepalen. Deze wens gaf ik niet zomaar op.” Hoewel het huwelijk verder goed was, is Gonneke nooit bang geweest dat ze zo’n relatie niet meer zou vinden. “Ik ben niet zo’n romantisch type dat denkt dat er maar één prins op het witte paard is. Daarbij was ik pas 28: alle tijd om een nieuwe prins te vinden.”

Nu

Als Gonneke erop terugkijkt, is ze blij dat haar ex tenminste eerlijk is geweest. “Je moet elkaar in een relatie aanvullen en niet elkaars wensen afpakken. Dat geldt voor beide kanten.” Alsof het zo heeft moeten zijn, stuurde een andere ex – waarvan Gonneke dacht dat hij naar Spanje geëmigreerd was – haar een paar weken later een berichtje. “Veertien jaar verder ben ik nog steeds samen met hem en hebben we twee dochters.”

Lees ook
Marieke (35) had een kinderwens, maar ook extreme angst om over te geven

‘Gun jezelf geluk’

Ook Gonnekes ex-man heeft er inmiddels twee kinderen bij gekregen. “Ik was verbaasd toen ik dat hoorde, maar er kan altijd iets gebeuren in een mensenleven waardoor je andere keuzes maakt dan dat je eerder zou hebben gedaan.” Gonneke wil andere vrouwen die in dezelfde situatie zitten, meegeven dat ze zichzelf geluk moeten gunnen. “Pas dan kan je ook een ander gelukkig maken. Ik ben nog steeds heel blij met de huidige situatie. Het is de beste keuze geweest.”

NIEUWS | KINDEREN | LIFESTYLE | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws | Foto: Gonneke

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Lees dit ook even

Please update your browser