interview

Gaby's zoon en dochter hebben autisme: 'Haar symptomen waren veel vager dan bij hem'

Gaby's zoon en dochter hebben autisme: 'Haar symptomen waren veel vager dan bij hem'

Gisteren schreven wij over hoe autisme zich op verschillende manieren uit bij meisjes en jongens waardoor het bij meisjes vaak pas later of helemaal niet wordt ontdekt.

| Gaby Boterkooper

Gaby (44) kan hierover meepraten, want haar zoon (14) en dochter (12) hebben allebei autisme.

Lees ook
Waarom je amper meisjes kent met autisme

Later vastgesteld
Bij haar dochter werd de diagnose pas veel later gesteld dan bij haar zoon. “Het is een redelijk groot verschil. We zijn met onze zoon op vierjarige leeftijd voor het eerst bij een GGZ-instelling beland, daar kwam uiteindelijk niets uit. In groep drie zeiden zijn leerkrachten dat er toch iets met hem aan de hand was. Hij was zeven toen de diagnose gesteld werd. Mijn dochter was tien toen we met haar naar een instelling zijn gegaan om haar te laten onderzoeken. Bij haar zagen we dingen die we niet konden plaatsen, maar haar symptomen waren veel vager dan bij onze zoon.”

Verschillen
Het autisme uitte zich bij haar dochter ook heel anders. “Ze is heel volhoudend en ietwat star in haar gedrag. Als kind had ze veel vriendinnetjes, maar ze bleef achter toen andere kinderen ​ouder werden en de sociale regels complexer werden. Die regels kon ze niet goed volgen en de situatie kon ze steeds minder goed lezen. Ze bleef ​in haar spel heel erg hangen in de dingen die ze op een bepaald moment aan het doen was ​en in haar hoofd had en kon ​dan slecht schakelen ​naar wat een vriendinnetje wilde. Mijn zoon trok altijd zijn eigen plan en trok zich nergens wat van aan ​of eigenlijk zag niet wat zijn gedrag met een ander deed. Zij wil heel graag vriendinnen hebben en sociaal zijn, maar ze snapt de regels niet zo goed.”

Fysiek ongemak
“Ook is ze heel gevoelig voor texturen in kleding. Ze kan er absoluut niet tegen als haar onderbroek verkeerd zit of er een naadje in een broek zit. Het is meer dan dwarsigheid, echt een fysiek ongemak waar ze niet mee kan leven.”

Structuur
“Als mijn zoon geen autisme had gehad, hadden we het misschien eerder bij onze dochter gezien. Wij hebben altijd, vooral omdat onze zoon daar vanaf jongs af aan veel behoefte aan had, een hele duidelijke structuur in ons leven gehad waar zij baat bij gehad heeft. Waarschijnlijk zagen we daardoor niet dat ze die structuur zelf ook heel hard nodig had.”

Bepaald beeld
“Ik had een bepaald beeld van wat autisme is, op basis van films en in ons geval door ons oudste kind. Pas toen ik geconfronteerd werd met autisme bij een meisje, ging ik me daarin verdiepen en merkte ik hoe groot de verschillen zijn.”

NIEUWS | KINDEREN | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws.nl | Foto: Pexels

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser