interview

Fitnesscoach Sophie (25): 'Sonja Bakker: een vrouw móet helemaal niets'

Fitnesscoach Sophie (25): 'Sonja Bakker: een vrouw móet helemaal niets'

Dieetgoeroe Sonja Bakker deed deze week in ‘Vrouw’ opmerkelijke uitspraken over de hele fitgirl-trend. Zo moet een vrouw volgens haar ‘zacht’ zijn, en niet gespierd.

| Merel Boudrie

En dat leverde haar veel kritiek op.

Lees ook
Dit vindt Sonja Bakker van #fitgirls en dit vindt Twitter vervolgens van Sonja

In de keuken
“Als ik met een man onder de douche sta, mag die man best lekker groot en stevig zijn, want hij moet mij beschermen. Maar ik, de vrouw, moet zacht zijn”, zegt ze bijvoorbeeld. Maar ook de uitspraak dat een vrouw – zij het letterlijk-  in de keuken hoort te staan om hapjes te maken, schiet bij velen in het verkeerde keelgat.

Weg, respect
Zo ook bij fitnesscoach Sophie Krielaart (25), die op haar website reageert op de uitspraken van Sonja. ‘Jammer genoeg is het respect dat ik voor Sonja had na het lezen van haar interview in Vrouw aardig gekelderd’, schrijft ze. We belden Sophie op en vroegen haar om te reageren op een paar opmerkelijke uitspraken.

1. “De vrouw moet zacht zijn. Niet helemaal afgetraind.”
“Nou ja, een vrouw moet helemaal niks. Sommige vrouwen vinden het fijn om er zo uit te zien, een ander heeft juist meer droge spiermassa en straalt dán van geluk als ze in een jurkje op het strand loopt. Ieder zijn ding. De uitdrukking ‘een vrouw móet…’ vind ik niets. Sonja verkoopt haar mening als een feit.”

2.“Een vrouw hoort – letterlijk – in de keuken te staan om lekkere hapjes te maken.”
“Mijn vriend kookt juist altijd: ik helemaal niet. Hij vind dat toevallig leuk, en zo zijn er meer mannen en vrouwen die het een beetje afwisselen. Eigenlijk komt het bij dit punt dus op hetzelfde neer: een vrouw moet helemaal niets. Als ze niet wil of kan koken, dan niet. Ik betwijfel overigens of Sonja dit zo bedoeld heeft.”

3. “Als ik een strak wasbordje heb en helemaal gespierd ben, denkt die man toch: hier kan geen kind uitkomen?”
“Dat is opmerkelijk, maar ik weet ook waar dit vandaan komt. Als een vrouw te lang te weinig vetten eet, produceert het lichaam te weinig sekshormonen waardoor er een grote kans is dat je je menstruatiecyclus verliest. Dat staat eigenlijk gelijk aan castratie van de man. Zo komen er regelmatig vrouwen naar me toe die, sinds ze op hun voeding letten en veel sporten, niet meer ongesteld worden. De fout is dat zij te weinig vetten binnenkrijgen, soms maar twintig gram per dag. En dat is echt niet best, want je hebt die vetten gewoon nodig. Dat heeft dan ook niets te maken met vetmassa, maar met je hormoonhuishouding.”

Klare taal. Waarom besloot je je reactie online te gooien?
“In eerste instantie dacht ik: ‘Sophie, maak je niet druk om wat iemand anders zegt’, maar daarna besefte ik dat wat ze beweert gewoon helemaal niet klopt. Bovendien boort Sonja mijn levensstijl, en daarmee dat van vele anderen, volledig de grond in, terwijl het iets is dat ons zowel fysiek als mentaal sterker en gelukkiger maakt. Dat je als vrouw andere vrouwen naar beneden haalt om er zelf beter van te worden, vind ik jammer. Ik denk overigens dat hier een stukje marketing bij komt kijken, vrouwen die haar dieet volgen gaan zich hierdoor ongetwijfeld beter voelen, maar is het nodig om anderen daarvoor naar beneden te halen?”

Je schrijft dat Sonja zich enkel richt op één type vrouw, maar is dat bij jou – als fitnesscoach – dan anders?
“Ja, eigenlijk wel. De vrouwen die mij benaderen hebben allemaal andere wensen: de één wil spieren opbouwen, de ander meer vetmassa verliezen. Weer een ander wil wat strakker in haar vel komen te zitten. Kortom: qua uiterlijk heeft iedereen weer een ander doel en ik geef ze daarbij gepast advies.”

Wat hoop je met je reactie te bereiken?
“Op de eerste plaats wil ik de vrouwen die vaak als fitgirl worden gezien – en nu verkeerd worden neergezet – een stem geven. Veel mensen denken dat we nauwelijks eten en obsessief bezig zijn met sporten, maar dat is niet waar. We moeten ons al vaak genoeg verantwoorden op feestjes, terwijl onze levensstijl ons juíst gelukkig maakt. En misschien worden sommigen dan wat gespierder dan de gemiddelde vrouw, maar dat moet toch gewoon kunnen? Leef en laat leven.”

NIEUWS | ETEN & DRINKEN | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws | Foto: Sophie Krielaart

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser