interview

Filmmakers belichten seksueel geweld vanuit oogpunt van de dader

Filmmakers belichten seksueel geweld vanuit oogpunt van de dader

Daar waar films en series veelal het leed laten zien van slachtoffers van seksueel geweld, kiezen filmmakers Gemma Barendse (31) en Joël van Dooren (27) voor de andere kant. 

| Robin Nanninga

De film Een goeie jongen vertelt het verhaal van de dader. “Het is tricky”, vertelt het duo aan LINDAnieuws.

Lees ook

Amerikaanse rechter onder vuur om lichte straf voor verkrachting

Zwartwit beeld
Seksueel geweld gebeurt niet alleen op straat, door onbekenden. In tachtig procent van de gevallen gaat het om iemand uit de eigen sociale kring. “Wanneer de dader een onbekende van het slachtoffer is, kunnen we het ‘kwaad’ makkelijk plaatsen en veroordelen. Het is verbazingwekkend om te zien hoeveel ongeloof er is en hoeveel mensen de beschuldigingen in twijfel trekken als de dader een bekende is. Mensen hebben een blinde vlek”, aldus Joël. De makers willen mensen prikkelen om op een nieuwe manier over goed en kwaad en daders van seksueel geweld na te denken.

Over grenzen
Hun korte fictiefilm vertelt het verhaal van Tom (20). Deze HBO-student heeft een relatie met Eloisa en leidt een onbezorgd leven. “Tom is een jongen met wie je je kunt identificeren. Hij is de leuke, gezellige jongen met een grote vriendenkring”, aldus Gemma. Tom en Eloisa zijn drie maanden bij elkaar en hebben het leuk samen, totdat hij over haar grenzen gaat. Na een korte periode van ontkenning en schaamte beseft Eloisa: ik ben verkracht. Tom ziet zichzelf niet als iemand die daartoe in staat is en interpreteert de gebeurtenis anders.

De eerste beelden van de korte fictiefilm Een goeie jongen zijn te zien in onderstaande trailer.

Bewust perspectief
De visie van Gemma en Joël is helder. “We willen een film maken die onderzoekt waarom seksueel geweld zo vaak voorkomt binnen de sociale kring en welke factoren daarin een rol spelen. Daarom hebben we gekozen in onze film allereerst het perspectief van de dader te volgen. We willen kijken in hoeverre we ons publiek mee kunnen nemen in zijn perspectief en wij als kijker kunnen sympathiseren met een dader. Het is tricky, maar het is niet zo dat we excuses willen zoeken. Het gaat echt om het doorbreken van een taboe.”

Mensen bereiken
De rol van Tom wordt gespeeld door Rik Witteveen, die een tijd de rol van Sil Selmhorst vertolkte in Goede Tijden Slechte Tijden. Eloise wordt gespeeld door Emma van Muiswinkel, de dochter van acteur Erik van Muiswinkel. De film wordt momenteel gedraaid en wordt in het najaar gerealiseerd, met de hulp van crowdfunding. Het duo hoopt dat de film Een goeie jongen op mooie festivals, zoals het Internationaal Film Festival Rotterdam, te zien zal zijn. “Hoe meer mensen we met dit onderwerp kunnen bereiken en hoe meer we de dialoog aan kunnen gaan, hoe beter.”

Rik Witteveen vertolkt de rol van hoofdpersoon Tom.

Seksueel geweld

Gemma Barendse, Joël van Dooren en hun crew zijn nu bezig met het draaien van de film.

Seksueel geweld

NIEUWS | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws | Foto: Getty Images / Gemma & Joël

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Meest gelezen

Meer interview

Lees dit ook even

Meer interview

Please update your browser