Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

interview

Eva (31) verwijdert woensdagavond haar Facebook: 'Ik vind het een naar platform'

Eva (31) verwijdert woensdagavond haar Facebook: 'Ik vind het een naar platform'

Zo’n 24.000 mensen zeggen dat ze woensdag om 20.00 uur hun Facebook gaan verwijderen. Eva (31, foto) is één van hen. ‘We kunnen zo een mooi statement maken.’

| Jorieke van Noorloos

Wij belden haar op om het besluit even te bespreken.

Lees ook
Oproep van Arjen Lubach om Facebook te verwijderen gaat internationaal

Schandaal

Voor het geval je onder een steen hebt geleefd, even een recap: Arjen Lubach – die van Zondag met Lubach, ja – roept met het Facebookevenement BYE BYE iedereen op om zijn of haar account te verwijderen. De oproep is een reactie op het Facebookschandaal. Zo maakte het bedrijf onlangs bekend dat de privégegevens van 87 miljoen gebruikers zijn gedeeld en dat werd de afgelopen aflevering van Zondag met Lubach uitgebreid besproken.

Oppervlakkig

Veel mensen hebben zich daarom voor BYE BYE aangemeld, zo ook Eva. “Ik heb altijd een anti-houding tegenover Facebook gehad. Het is een heel oppervlakkig platform, waar mensen onzeker van kunnen raken. Ik denk dat extraverte mensen er zich wel thuisvoelen, maar introverte mensen hebben er meer last van. Ik heb mijn account al eens in 2010 verwijderd, maar was toen bijna verplicht om weer terug te keren omdat je bij veel apps met je Facebookaccount moet inloggen. Ik ben wel bang dat ik daar straks weer tegenaan ga lopen, maar door ermee akkoord te gaan, zal er ook niets veranderen. Het voelt nu alsof je bijna Facebook ‘moet’ hebben en dat is natuurlijk waanzin.”

Lees ook
Jouw data gelekt naar Cambridge Analytica? Facebook laat het vandaag weten

Privacy

“Toen bekend werd dat de data van Facebook terecht was gekomen bij Cambridge Analytica, schrok ik wel”, vertelt Eva. “Hoewel ik al wel wist dat er bij het sociale medium niet goed wordt omgegaan met je privacy. Bij Zondag met Lubach werd daar afgelopen zondag een mooie uitleg over gegeven. Dat zij nu een evenement hebben aangemaakt om iedereen op te roepen om te stoppen met Facebook, vind ik heel goed. Zo kunnen we met z’n allen een mooi statement maken.”

Verjaardagen en evenementen

Eva denkt wel dat ze sommige dingen gaat missen van Facebook. “Evenementen, teksten, updates van vrienden, oproepen in besloten groepen… Ik zal ook heus verjaardagen gaan vergeten, maar die van de mensen die dichtbij mij staan, weet ik wel. En die zijn het belangrijkst.”

NIEUWS | LIFESTYLE | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws | Foto: Eva

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Lees dit ook even

Please update your browser