interview

Ex-'fitgirl' Teni: 'Hoe fit je bent is niet af te lezen aan een sixpack'

Ex-'fitgirl' Teni: 'Hoe fit je bent is niet af te lezen aan een sixpack'

Gisteren schreven we over ex-‘fitgirl’ Teni Stepanosian (26), die in Jinek vertelde over haar uit de hand gelopen fixatie op een ‘gezonde’ levensstijl. LINDAnieuws belde met Teni.

| Boris Lemereis

Teni: “Er is niks mis met fit zijn en jezelf ‘fitgirl’ noemen, maar wel met de overdreven nadruk op uiterlijk.”

Lees ook
Ex-fitgirl Teni: ‘Ik stond na het uitgaan een uur op de hometrainer’

Blog
Als Teni (foto) 21 jaar is, besluit ze een blog te beginnen over gezond leven. Ze is dan al een tijdje bezig met afvallen, heeft Voeding en Diëtiek gestudeerd en wil haar ervaringen met anderen delen. Het blog is succesvol: op het hoogtepunt heeft de website van Teni maandelijks 200.000 bezoekers. De hoeveelheid reacties overrompelt haar.

Kaas
Want die reacties hebben, hoewel waarschijnlijk goedbedoeld, lang niet altijd een positief effect. Teni krijgt ‘tips’ die haar leven een stuk moeilijker maken. Schrijft Teni dat ze kaas heeft gegeten, dan krijgt ze commentaar. ‘Want kaas is toch hartstikke ongezond?’ schrijven mensen. ‘Hoe kan het dat zij dat eet, als afgestudeerd diëtiste?’ Teni: “Ik had nog geen idee van die online wereld.” Maar de invloed van die wereld was groot.

Hometrainer
Teni volgt aanvankelijk veel van die adviezen op, maar wordt daar naar eigen zeggen ‘diep ongelukkig’ door. Ze begint door te slaan in het afvallen. “Gelukkig had ik mijn dieetkennis om op terug te vallen, maar als je dat niet hebt kan het heel gevaarlijk zijn.” Voor Teni was het ook niet zonder gevaren. In Jinek vertelt ze dat ze zelfs ’s nachts na het uitgaan nog op de hometrainer klom om de kilo’s eraf te werken. Ze sportte zes keer per week en telde elke calorie die ze binnenkreeg.

Teni Stepanosian

Teni in 2013. Ze woog toen 58 kilo.

Eetbuien
Het ongelukkige gevoel leidt er bovendien toe dat Teni begint te compenseren met eetbuien. “Ik haalde stiekem van alles in huis. Dat zette ik natuurlijk niet op mijn blog.” Teni weegt op dat moment zo’n 58 kilo.

Vergelijkbare gevallen
Op een gegeven moment besluit Teni op haar blog wél over de eetbuien te schrijven. En net als bij andere berichten leidt ook dit tot vele reacties. “Ik kreeg veel berichten van vergelijkbare gevallen. Meisjes of jonge vrouwen die zich herkenden in het ‘stiekeme eten’. En als ik die meisjes dan opzocht op social media, zagen ze er net zo slank en gelukkig uit als ik. Niet het type meisje dat je zou verwachten als je denkt aan eetbuien.”

Bevrijdend en eng
Het was voor Teni een van de redenen om haar ‘fitte’ levensstijl radicaal om te gooien. “Ik dacht: het gaat in het leven niet alleen om het uiterlijk. Waarom doe ik dit nog? Het nam langzaam stukjes van mijn geluk af. Ermee stoppen voelde bevrijdend en eng tegelijk.” Ondanks de angst blijft Teni vastberaden en stopt ze met haar strenge levensstijl.

Schepsnoep, ijs en hamburgers
En dat doet ze vol overtuiging. “Ik ben mezelf alles gaan toestaan. In de eerste tijd ging ik los met zakken schepsnoep, hamburgers, ijs en wijn. Gewoon, om die lading omtrent gezond eten even los te laten. Ik had dat even nodig om mijn eigen geluk weer voorop te stellen. Na een halfjaar had ik pas weer zin in een banaan. Ik was in die tijd vijf kilo aangekomen.”

Teni in december 2016.

Teni in december 2016.

Gezond patroon
Na dat halfjaar gaat ze weer terug naar een gezond patroon, zonder er obsessief mee bezig te zijn. “Mijn voedingskeuze is nog steeds bewust, en ik beweeg zo veel mogelijk. Puur omdat ik me daardoor lekkerder voel, beter slaap en minder stress ervaar.”

Telefoon ontploft
Na de uitzending van Jinek afgelopen dinsdag ‘ontplofte’ de telefoon van Teni.  Het is een gevoelig onderwerp. “Ik heb de uitzending zelf ook vaak teruggekeken en heb geen gekke dingen gezegd. Ik vind dat ik het goed heb verwoord.” Ze kreeg alleen maar positieve reacties.

Ontmoedigen
De reacties op internet waren dat niet uitsluitend. Teni zou een gezonde levensstijl ‘ontmoedigen’. “Ik snap dat mensen het vervelend vinden als de term ‘fitgirl’ een negatieve lading krijgt; dat is ook absoluut niet mijn bedoeling. Er is niets mis met de term en met jezelf fit voelen, zolang de nadruk maar niet altijd op dat uiterlijke aspect ligt. Fitheid is niet af te lezen aan de buitenkant, en al helemaal niet aan het al dan niet hebben van een sixpack. Ik ben nu een stuk beter mentaal in balans dan toen ik obsessief bezig was met mijn uiterlijk. Het woord ‘fit’ wordt gewoon te vaak verkeerd gebruikt. Maar laten we ‘fitgirls’ daar niet de schuld van geven.”

NIEUWS | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws | Foto: Teni Stepanosian

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Meest gelezen

Meer interview

Lees dit ook even

Meer interview

Please update your browser