Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

interview

Evana (28) overwon haar ziekte, maar raakte verslaafd aan het antipijnmedicijn oxycodon

Evana (28) overwon haar ziekte, maar raakte verslaafd aan het antipijnmedicijn oxycodon

Evana Kuik, die in LINDA.tv’s ‘LEEF!’ liet zien hoe ze dealde met de ziekte systemische sclerose, raakte verslaafd aan het antipijnmedicijn oxycodon. Aan LINDAnieuws vertelt ze haar verhaal.

| Jorieke van Noorloos

“Toen ik van het ziekenhuis hoorde dat ik na bijna anderhalf jaar moest stoppen met de medicatie, raakte ik volledig in paniek”, aldus Evana.

‘Ik wilde eerst niet’

“Doordat ik systemische sclerose had, een zeldzame auto-immuunaandoening, moest ik een stamceltransplantie ondergaan. Ik mocht geen ‘gewone’ pijnmedicatie nemen, omdat je koorts dan wordt onderdrukt. Veel mensen die zo’n transplantatie ondergaan, krijgen namelijk koorts en artsen willen duidelijk zien hoe je lichaam reageert op zo’n ingreep. Toen ik hoorde dat ik oxycodon moest gaan slikken, wilde ik dat eerst niet: ik ben al eerder verslaafd geweest aan medicijnen en had in een Amerikaanse documentaire gezien wat voor heftig spul het is. Maar ik moest wel, want ik had hevig pijn en mijn huid brandde ervan. De dokters stelden me ook gerust: zij zeiden dat ik het zonder problemen kon innemen.”

Zo high als een oempaloempa

“De eerste dag dat ik een pil innam, was ik zo high als een oempaloempa. Ik lag er helemaal uit. De eerste dagen waren heftig, ik functioneerde heel vreemd en was constant high, maar na een tijdje had ik geen pijn meer en vond ik het ook wel chill. Als ik meer nodig had, kon ik het krijgen. Dat was een fijn idee: ik had al genoeg zorgen aan mijn hoofd.”

Lees ook
‘Gebruik verslavende pillen loopt uit de hand’, waarschuwen artsen

Gestrest in Disney

“De dag dat ik me realiseerde dat ik écht verslaafd was geraakt, was toen ik met mijn vriend een paar dagen naar Parijs ging. Op de heenweg kwamen we erachter dat we niet genoeg oxycodon hadden meegenomen. Ik raakte volledig in de stress, maar had gelukkig genoeg afleiding in Disney. De terugweg was echt een hel. We zaten 4,5 uur in de auto, ik had het bloedheet, heel veel pijn en zat echt te schreeuwen en te huilen. Eenmaal thuis nam ik een pil en voelde ik me gelijk stukken beter. Daardoor wist ik: ik ben verslaafd.”

Afbouwen

“Na bijna anderhalf jaar hoorde ik dat ik, gezien mijn verslavingsgeschiedenis, moest stoppen met oxycodon. Ook hadden de artsen het idee dat ik het niet meer nodig had, ik had geen pijn meer en het was tijd om te stoppen. Ik raakte volledig in paniek, dit wilde ik helemaal niet, maar wist wel dat ik het moest doen. Ik moest het medicijngebruik binnen drie maanden afbouwen.”

Comfortabel

“De eerste dagen had ik ongelofelijk veel pijn in mijn spieren en gewrichten en voelde ik me echt belabberd, maar na vijf dagen ging het al beter. Doordat ik het afbouwen combineerde met wietpillen en CBD-olie, ging het me een stuk makkelijker af dan verwacht. Toen ik me beter begon te voelen, ben ik ook met die middelen gestopt. Maar toen kwam het mentale proces: ik dacht constant de oxycodon toch nog te hebben, omdat het je zo’n fijn gevoel geeft.”

Lees ook
Zorgelijk: enorme stijging gebruik zware pijnstiller Oxycodon

Goede behandeling

“Inmiddels ben ik drie maanden clean en voel ik me eigenlijk supergoed. Ik moet wel toegeven: als ik van de dokters niet had hoeven stoppen, dan zat ik nu nog aan de oxycodon. Bij bepaalde ziektebeelden begrijp ik dat een patiënt oxycodon voorgeschreven krijgt, maar voor veel andere ziekten zijn er volgens mij echt genoeg alternatieven. Ook vind ik dat er meer voorlichting over het medicijn moet komen. Als iedereen eens wist hoe verslavend dit spul is, dan zou 80 procent het echt niet slikken, denk ik. Ik begrijp wel dat mensen het gewoon aannemen, want ja, een dokter zegt het. Die zal wel weten wat het beste voor je is, toch? Maar denk er zelf ook goed over na. Slik je het al, wees dan zo eerlijk mogelijk tegen jezelf: heb ik dit echt nodig, of neem ik het voor de comfort?”

Het hoort er ook bij

Na Evana te hebben gesproken, spraken we ook met Monique Steegers, anesthesioloog bij het RadboudUMC, over het gebruik van oxycodon. “Veel mensen zien de toename van oxycodon als een probleem, maar het kan ook zijn dat we beter zijn geworden in pijnbestrijding. De afkick- of ontwenningsverschijnselen horen er ook een beetje bij als je stopt met medicatie, dat gebeurt heel vaak. Natuurlijk zijn er alternatieven, maar je krijgt oxycodon ook niet zomaar voorgeschreven, je moet vaak eerst paracetamol of diclofenac hebben geprobeerd.

Werken we aan

“Toegegeven, het is na langdurig gebruik lastig om van het medicijn af te komen, maar we zien bij de verslavingszorg nog geen gevallen zitten die geregistreerd zijn met een pijnbestrijdingsmiddel. In Nederland moeten we wel beter op onze patiënten letten die bezig zijn met het afbouwen van oxycodon. Daar werken we nu ook aan.”

Voor LINDA.tv volgden we Evana’s leven. In onderstaande video geeft ze een update:

NIEUWS | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws | Foto: Evana Kuik

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Lees dit ook even

Please update your browser