interview

Eva (33) heeft baarmoederhalskanker: 'Ik zal het einde van het jaar niet meer halen'

Eva (33) heeft baarmoederhalskanker: 'Ik zal het einde van het jaar niet meer halen'

De 33-jarige Eva van der Jagt is moeder van drie kinderen, maar zal hen niet kunnen zien opgroeien. Ze heeft uitgezaaide baarmoederhalskanker en haalt volgens haar dokters het einde van het jaar niet meer.

| Marloes van Wijnen

Aanstaande zondag vindt er een geldinzamelingsactie voor haar plaats, zodat er een waardig afscheid kan worden georganiseerd.

Lees ook
Emy (31): ‘Schrijven gaf me kracht om baarmoederhalskanker te verwerken’

Minder dan een jaar te leven

In 2014 werd er bij Eva kanker geconstateerd. Ze leek te genezen van de ziekte. Maar vorig jaar kreeg Eva voor de tweede keer de diagnose kanker, ditmaal met het nieuws dat ze niet meer beter zal worden. “Ik heb uitgezaaide baarmoederhalskanker en zal het einde van het jaar niet halen”, vertelt ze als we haar opbellen. “En dat betekent dat ik drie heel mooie kinderen (van 9, 11 en 14) zal moeten achterlaten.”

Moeilijke momenten

Eva vertelt ons hoeveel pijn dat haar doet. “Ik word verdrietig bij het idee dat ik er straks niet zal zijn op momenten dat mijn kinderen me nodig hebben. Als mijn dochter voor het eerst ongesteld wordt, of mijn zoons voor het eerst een vriendinnetje krijgen. Of op momenten dat ze willen knuffelen of schuilen.” Ondanks het grote verdriet gaan haar kinderen er goed mee om. Zelf omschrijft Eva ze als “de drie soldaatjes”. “Ze zijn mee geweest naar het ziekenhuis en hebben uitleg gekregen. Dat vond ik heel belangrijk. Ze moeten weten waar ze aan toe zijn.”

Onzekerheid

Momenteel is Eva thuis. Over twee weken krijgt ze chemo, om te kijken of dat haar leven kan verlengen. De tumor, die op de zenuwen in haar been drukt, groeit momenteel nog langzaam, maar doet wel enorm veel pijn. “Die pijn is het allerergst. Ik kan daardoor niet lopen en ik ben heel afhankelijk.” Ook de gedachte dat het volgende week zomaar voorbij kan zijn, is ondraaglijk. “Ik zie om me heen dat het ineens heel snel kan gaan. Op slechte momenten denk ik: was dit het? Op een dag word ik uit het leven van mijn kinderen gerukt en dat vind ik vreselijk.”

Een waardig afscheid

Aanstaande zondag wordt er een geldinzamelingsactie voor het afscheid van Eva georganiseerd, want een uitvaartverzekering heeft ze niet. “Op het moment dat je kanker krijgt, willen ze je niet meer verzekeren. En dat terwijl ik weet dat ik ga overlijden.” Een afscheid voor haar kinderen is het allerbelangrijkste voor Eva. “Zelf wil je natuurlijk ook een uitvaart, maar ik vind dat mijn kinderen gewoon op een fijne manier afscheid moeten kunnen nemen van hun moeder. Een afsluiter van dit heftige hoofdstuk.”

Geldinzamelingsactie

Tijdens de geldinzamelingsactie zullen deelnemers vijf kilometer lopen voor Eva, van haar woning in Rotterdam naar het Kralingse Bos en weer terug. Daar zullen vervolgens allerlei activiteiten plaatsvinden; er is onder andere een barbecue, een springkussen en een loterij. Met het geld dat wordt opgehaald zal sowieso het afscheid voor Eva worden verwezenlijkt, maar zelf hoopt ze stiekem ook dat haar laatste wens in vervulling kan gaan: een huwelijksreis met haar partner en kinderen.

Laatste wens

“We gaan op 9 juli trouwen, omdat ik graag wil overlijden als een getrouwde vrouw”, vertelt ze tot slot. “Samen met hem, de liefde van mijn leven, en mijn kinderen zou ik heel graag nog op huwelijksreis willen. Het liefst naar Curaçao, waar mijn roots liggen, maar het hoeft niet per se ver. Als mijn kinderen maar nog één laatste week onbezorgd kunnen genieten.”

Wil jij meelopen? Kom dan aankomende zondag om 13:00 naar het huis van Eva en schrijf je ter plekke in voor tien euro. Liever alleen doneren? Dat kan ook, via deze pagina.

NIEUWS | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws/Eva van der Jagt | Foto: Kern Thompson

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Wendy de LangeWendy de Lange

Waarom kan je alleen boven de 5 euro doneren?

Meer interview

Lees dit ook even

Please update your browser