Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

interview

Een jongen die hersendood is en tóch ontwaakt, kan dat? We vroegen het een expert

Een jongen die hersendood is en tóch ontwaakt, kan dat? We vroegen het een expert

Gisteren schreven verschillende media over een dertienjarige jongen uit Alabama die hersendood was verklaard, maar toch ineens wakker werd. Maar: kan dat eigenlijk wel? 

| Jorieke van Noorloos

Wij belden daarom met Erwin Kompanje, een klinisch ethicus die heeft gepubliceerd over het vaststellen van de dood bij postmortale orgaandonatie. Kortom, iemand die het perfect kan uitleggen.

Lees ook
Net nadat ouders besluiten organen’hersendode’ zoon (13) te doneren, wordt hij wakker

Auto-ongeluk

De dertienjarige Trenton McKinley uit Alabama werd kort na een zwaar auto-ongeluk hersendood verklaard, zo schreven we. Zijn ouders besloten om zijn organen te doneren, om andere kinderen te kunnen redden. Alleen: ze hadden het formulier nog niet ingevuld, of Trenton werd wakker. Best een heftig en eng verhaal, toch?

‘Never nooit niet’

Volgens Erwin Kompanje moet er bij Trenton een arts zijn geweest die voor zijn beurt heeft gepraat, want volgens hem gebeurt dit “never nooit niet.” “Als je iemand hersendood verklaart, is daar een heel onderzoek aan vooraf gegaan. Verschillende medici onderzoeken dan, onafhankelijk van elkaar, hoe het brein op bepaalde dingen reageren en of de reflexen nog werken. Er worden flink wat stappen doorgenomen en al reageren de hersenen maar op één activiteit goed, dan mag je iemand al niet hersendood verklaren.”

Lees ook
Steeds meer Nederlanders maken bezwaar tegen automatische orgaandonatie

Coma

“Het is onmogelijk dat Trenton hersendood was of ooit is geweest, je kan niet uit zoiets zomaar ontwaken”, vertelt Kompanje, die al veertig jaar in de medische wereld werkt. “Dit kan dus ook geen wonderlijke genezing zijn, want als je hersendood bent, is je brein ook echt helemaal kapot. Dan word je niet meer wakker. Ik kan me alleen op de informatie uit jullie artikel baseren natuurlijk, maar het lijkt mij dat hij in een comateuze verkeerde en nog last had van de effecten van zijn reanimatie.”

Anoniem

Wanneer iemand niet zelfstandig kan ademen, wordt diegene aan de beademing gelegd. Word je dan hersendood verklaard, heb je toestemming gegeven voor orgaandonatie én ben je geschikt, dan blijf je er nog even aan liggen. Dit omdat de organen dan in de beste conditie – levend – kunnen worden getransplanteerd. Kompanje kan zich voorstellen dat mensen door het verhaal van Trenton nogal argwanend tegenover orgaandonatie zullen staan. Want wilden de artsen niet gewoon stiekem zijn organen hebben? “Als een patiënt doodgaat, voelt dat toch als falen van ons handelen. Daarnaast: medici hebben zelf geen baat of persoonlijk belang bij meer donororganen, want we kennen de donoren en degene die het orgaan nodig heeft, toch niet.”

‘Organen stelen’

Wees, zeker in Nederland, dus niet bang voor het stelen van organen of dat soort zaken, wil Kompanje meegeven. “Nogmaals: om te kijken of iemand hersendood mag worden verklaard en of de organen van die patiënt geschikt zijn voor donatie, wordt er door verschillende medici onafhankelijk naar de patiënt gekeken. Al die stappen worden op het laatst nog eens gecheckt door een chirurg die de eventuele operatie voor de organen gaat doen.” Iemand zomaar hersendood laten worden, is dus nog niet zo makkelijk. “Nee, en als een arts dat wel wil doen, dan kost dat ook nog flink wat moeite en tijd. Dat is uiteraard strafbaar en ik denk dat er dan ook zeker iemand van de verpleging is die ingrijpt.”

NIEUWS | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws / Erwin Kompanje | Foto: Getty

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Lees dit ook even

Please update your browser