interview

Wat te doen als je kind zich verslikt? 5 x tips voor vaak voorkomende ongelukken

Wat te doen als je kind zich verslikt? 5 x tips voor vaak voorkomende ongelukken

Eerder vandaag schreven we over een kind van twee jaar dat stikte in een Babybel-kaasje en overleed aan de gevolgen. Hulp mocht helaas niet meer baten. 

Maar in sommige gevallen kan het wél het verschil maken als je als ouder paraat hebt wat je moet doen, weet Vincent Peters.

Lees ook: Hartverscheurend: ouders laten beelden gestikte baby uitzenden

EHBO is niet moeilijk
Als instructeur bij het Rode Kruis geeft Vincent allerlei verschillende cursussen. Wat hij vooral belangrijk vindt dat ouders weten, is dat eerste hulp geven écht niet moeilijk is – en dat je geen schroom hoeft te voelen om 112 te bellen. “Veel mensen lijken dat niet te weten. Er hoeft echt niet meteen een ambulance of helikopter aan te pas te komen, telefonische instructies zijn soms ook voldoende.”

Vijf tips
“En”, vervolgt hij, “het Rode Kruis heeft een app die je ter plekke kan helpen.” Voor vijf vaak voorkomende ongelukken heeft Vincent echter nog wel een paar goede tips te vergeven.

1. Verslikken
“Het belangrijkste om te weten als een kind zich verslikt is dat zodra het kind hoest, je niets hoeft te doen. Hoesten is hartstikke goed en maakt hetgeen in de weg zit los”, stelt hij. “Veel ouders willen hun kind een tik op de rug geven, maar laat het vooral even goed hoesten.” Als een kind niet meer kan hoesten mag je maximaal vijf keer op de rug slaan, tussen de schouderbladen. “Dat moet met ferme kracht, wat ouders soms wat eng vinden. Maar meestal is dat voldoende. Voor een baby geldt hetzelfde. Die leg je met de buik op je arm terwijl je de klappen geeft, met het hoofdje goed vast.”

2. Bewusteloos na verslikken
Als de het op de rug slaan niet werkt, kan de Heimlich-methode toegepast worden. “Je gaat achter het kind staan en trekt met je vuisten de buik naar binnen. Maar dat doen we liever niet bij baby’s. Ga dan liever borstcompressies geven, met twee vingers op het borstbeen, stevig en stootsgewijs, om de druk op te voeren.” Mocht zelfs dat niet werken, dan raadt Vincent aan om 112 te bellen.

3. Reanimatie
Als een kind bijvoorbeeld te lang in het water heeft gelegen en bewusteloos is geraakt, moet je een reanimatie uitvoeren. “Bij jonge kinderen kunnen vijftien borstcompressies afgewisseld worden met twee beademingen, bij oudere kinderen kan je de compressies verdubbelen.” Vincent hoopt in een dergelijke situatie vooral dat ouders niet te bang zijn om dingen verkeerd te doen. “Want eigenlijk kan je maar weinig echt verkeerd doen – alles levert een kans op overleven. Zo’n situatie is daarbij al erg genoeg. Het wordt echt niet beter als ouders dingen gaan laten uit angst.”

4. Brandwonden
Als een kind brandwonden heeft opgelopen adviseert Vincent om lang te koelen, maar wel met comfortabel water. “IJskoud water voelt afschuwelijk en is echt niet nodig. Laat het lauwe water rustig over de wond stromen, zeker tien minuten lang.”

5. Vergiftiging
Bij het drinken of eten van giftige spullen is het geen kwestie van standaard braken of water drinken; je actie is sterk afhankelijk van hetgeen je kind heeft ingenomen. Vincent: “Sommige stoffen kan je inderdaad laten uitbraken, maar dat is lang niet bij alle stoffen zo. Sommige zijn bijtend, als die weer omhoog komen krijg je een dubbele verwonding en is het beter om het te verdunnen door te drinken.” Ook in dit geval is het belangrijk meteen een expert in te schakelen die je gericht advies kan geven. “Afwasmiddel is bijvoorbeeld bijtend, dat weet bijna niemand. Maar je hoeft echt niet van elk middeltje te onthouden wat je moet doen als je kind het heeft ingeslikt. Daar word je alleen maar onzeker van.”

Vincent Peters:

Vincent Peters EHBO interview

NIEUWS | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws | Foto: Getty Images

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser