interview

Wat beweegt deze moeder om haar dochter níet tegen HPV in te enten

Wat beweegt deze moeder om haar dochter níet tegen HPV in te enten

Het aantal HPV-vaccinaties daalde afgelopen jaar met acht procent. LINDAnieuws-lezer Carmen (59) gaf aan daar niets van te begrijpen, maar een andere lezer, Dunja (46), begrijpt het juist heel goed. 

| Erik van Dam

Via een bericht op Facebook liet zij ons weten er heel bewust voor te hebben gekozen om haar dochter níet in te enten. We wilden weten waarom en belden haar op.

Lees ook
Carmens baarmoeder werd verwijderd: ‘HPV-vaccinatie had dit kunnen voorkomen’

Twijfels over vaccinatie

Kort voordat haar dochter dertien jaar werd, inmiddels ruim zes jaar geleden, startte Dunja, die verder anoniem wil blijven, thuis de discussie op. Ze twijfelde aan het nut van de HPV-vaccinatie. “We hebben met onze dochter gesproken over wat zij ervan vond en hoe wij er als ouders over dachten. Als je daar met je meisje van twaalf of dertien jaar over praat, staat ze er nog niet bij stil dat ze over een aantal jaar sex kan hebben”, legt Dunja uit. Zelf had ze haar mening al gevormd. Ze raadde haar dochter aan de vaccinatie links te laten liggen.

150 virusvarianten

“We hebben grondig onderzoek gedaan naar de voors en tegens van het vaccineren”, zegt Dunja. “Je zult niemand van tachtig jaar vinden die zegt dat het zo geweldig goed gewerkt heeft. Daarnaast is het zo dat als je écht goed onderzoek doet, je ziet dat er zo’n 150 varianten zijn van het virus. De meeste van die varianten zijn infecties die het immuunsysteem zélf oplost. De kans dat je kind het verkeerde HPV-virus krijgt, is heel klein.”

Lees ook
Waarom columnist Roos Schlikker (die zelf ‘foute’ cellen had) pleit voor vaccineren

‘Je kind als proefkonijn’

Dunja denkt namelijk dat het lichaam heel goed in staat is zelf infecties op te lossen. Ze is van mening dat geen vaccinatie of ander medicijn daarvoor nodig. “Bovendien kan niemand garanderen dat het werkt”, voegt ze toe. “Het enige wat ze  bij het RIVM over zeggen, is dat het nog steeds in de onderzoeksfase zit. Nou, dan wordt je kind dus een proefkonijn van het RIVM.”

 

Arts vaccineert meisje tegen HPV-virus

Niet besmettelijk

In theorie loopt Dunja’s dochter het risico besmet te raken met het HPV-virus. “Weet je wat iedereen vergeet?”, zegt ze. “Dat het HPV-virus een persoonlijk virus is. Het is niet besmettelijk tenzij je genitaal contact hebt. De vaccinatie is totaal anders dan de injecties tegen bijvoorbeeld BMR en DKTP die kinderen krijgen. We hebben onze dochter voorgelegd: als je seksueel actief wordt, doe het dan veilig en weet wat de risico’s zijn. Dat hebben we meerdere jaren herhaald en haar in die gesprekken gewezen op de risico’s.”

‘De operatie doet gruwelijk zeer’

Dunja weet waar ze over praat. Zelf kreeg ze ook te maken met het HPV-virus. “Ik was toen 35. De artsen zeiden dat ze het konden oplossen, maar dat wilde ik niet. Ze schrapen het dan schoon met een liesoperatie, dat doet zo gruwelijk zeer. Mijn gevoel zei dat ik mijn baarmoeder moest laten verwijderen en daar heb ik naar geluisterd. De dokter zei na afloop dat hij daar blij mee was. Hij zei dat ik voor 75 procent aangetast was. Dat sterkte me in de gedachte dat ik de juiste keuze had gemaakt.”

Lees ook
Zangeres Aafke Romeijn uit haar zorgen over ‘nieuw stadium in anti-vaccinatie-oorlog’

Open kaart spelen

Dunja wil andere ouders niet vertellen wat zij moeten doen. Ze liet haar dochter op jonge leeftijd ook ‘gewoon’ inenten tegen BMR en DKTP. Zij ging alleen niet mee in het verhaal van het HPV-virus. Maar dat moet ieder voor zich bepalen, vindt ze. “De enige verantwoording die ik heb is die naar mijn dochter.”

Waarom we dit verhaal publiceren: het wel of niet inenten van kinderen is een controversieel onderwerp, dat tot veel discussie leidt. LINDA.nieuws is een onafhankelijk journalistiek platform dat de lezer wil informeren en meerdere kanten van een verhaal wil laten zien. Een publicatie op LINDA.nieuws betekent niet dat we de keuzes van de geïnterviewden goed- of afkeuren. 

Start je dag met een verse dosis nieuws in je mailbox – geselecteerd door de redactie van LINDAnieuws. Schrijf je hier in voor onze ochtendnieuwsbrief en begin je dag goed geïnformeerd.

NIEUWS | INTERVIEW | VACCINEE OF JA?

Foto: Getty Images

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Abonnee WillAbonnee Will

Ik ben het helemaal eens met Fleur Lis !!

Dunja VersteegDunja Versteeg

Fleur.. ik wil.je vragen mijn interview nog eens te lezen. En dan op te letten wat er daadwerkelijk staat en wat ik aan het eind adviseer en waar.mijn verantwoording ligt. Dit verhaal is mijn verhaal. Mijn verhaal wat ze bij Linda. Interessant genoeg vonden om te publiceren. Je mag je mening hebben. Prima. Maar graag met enig respect..ik ben dankbaar dat ik het nog kán navertellen. Het had namelijk heel anders kunnen aflopen. Ik ben mijn gynaecoloog dankbaar voor zijn eerlijkheid achteraf. Amy, Kip corn tje...dank voor jullie begrip. Frederieke.. dankjewel.

Amy BloemAmy Bloem

Juist fijn dat ook dit een podium krijgt. Wie zegt dat dit vaccin veilig is? Er blijken steeds meer klachten te komen.Voor het definitieve antwoord op de vraag hoe goed HPV-vaccins baarmoederhalskanker voorkomen, moeten we nog zo’n acht jaar wachten is gebleken uit onderzoek,De lobby van de farmaceutische industrie is ondertussen succesvol, want niet eerder is een middel met zoveel snelheid in het nationale vaccinatieprogramma geaccepteerd. Ook mijn dochters hebben dit vaccin niet gekregen en gaan het ook niet krijgen. Het blijkt dat veel meer mensen er zo overdenken omdat het dus met 8% gedaald is. Het is juist goed dat je een vrije keus hebt! Niets mis mee als je er wel voor wil kiezen, maar zeker ook niets mis mee als je er bewust niet voor kiest en niet met de meute mee loopt, maar zelf een keus maakt waar je achter staat.

Kipcorn tjeKipcorn tje

Wat niet bewezen is is vaak ook niet eens onderzocht. Sowieso ook moeilijk meetbaar omdat het menselijk lichaam ingewikkeld in elkaar zit en de wetenschap nog lang niet alles weet.

Kipcorn tjeKipcorn tje

Die is leuk, Fleur, dat bepaalde ziektes minder voorkomen, zoals vaak wordt beweerd, is ook niet te bewijzen. Voor bewijzen moet je namelijk twee groepen met elkaar vergelijken. Je zal maar niet-bewijsbare klachten hebben, zoals ik bijvoorbeeld had toen ik korte tijd de pil gebruikte. Vaccinaties werken ontregelend op je endorfinesysteem, wat bij de één meer klachten kan geven dan bij een ander.

Fleur LisFleur Lis

Er is juist allang bemoedigend resultaat over de werking. De bijwerkingen zijn daarnaast totaal niet bewezen. Het gaat niet om een lobby, het gaat m de toekomstige gezondheid van onze dochters.Mochten je dochters ooit bhkanker krijgen, ga je ze dan vertellen dat de fantoombijwerkingen je tegenhielden om ze te beschermen?Keuze is mooi, maar baseer dat dan op écht wetenschappelijke gegevens.

Fleur LisFleur Lis

Dit soort mensen een podium geven. WAAROM. Een paar passages: de dokter die het verband onderzocht tussen het vaccin en chronische vermoeidheid, had 80 meisjes onderzocht. Dat kún je geen gedegen onderzoek noemen. Tachtig is niks in de wetenschapswereld.Deze dame heeft haar baarmoeder laten verwijderen met 35. Dat was zogenaamd een goede keuze. Hoeveel vrouwen zijn anno nu nog geen moeder met 35... is dat dan maar ze gok die je moet nemen? En alsof het een lichte operatie is.Ten slotte: vrij maar gewoon veilig? Dit kun je ook krijgen van orale sex. En gaan we dan nu net doen alsof we dat allemaal altijd veilig doen? Kom op.Je mag in dit land je eigen keuzes maken. Maar het is verschrikkelijk dat domme moeders die zich laten leiden door onzinnige onderzoeken hun jonge dochters zo beïnvloeden. Bizar!

Wilma T Hoen-van WijngaardenWilma T Hoen-van Wijngaarden

Fleur lis, triest dat je zrgt dat het famtoon bijwerkingen zijn. Heb je ooit contact gezocht met ouders die de vaccinatie HPV bij hun kind hebben laten zetten en die er nu na jarenlang nog last van hebben ? Mijn oudste dochter heeft 1 Vd 3 gehaald voor HPV en last dat ze besloot de rest niet te zetten. Mijn tweede dochter wilde niet en dis niet gedaan. Het hele trieste is dat ik met een ouder van school er over praatte en ze was fel voor vaccinatie. Het allertrieste is dat dit kind er zo'n last van heeft dat ze na vaccinaties niet meer naar school kon door allerlei vreemde klachten die medisch niet achterhaalde kunnen worden. Begrijp je dat als je het tegen zo'n ouder begint over fantoom bijwerkingen begint dan hun nekharen overeind gaan staan omdat ze in een ware hel zijn beland ?

Frederieke KoolFrederieke Kool

"Domme moeders die zich..."dat is nogal een statement. Het is juist goed dat mensen en moeders in het algemeen kritisch zijn wat betreft medische behandelingen die hun kinderen aangaan. In deze kwestie is er geen goed of fout, omdat het op dit moment volstrekt onduidelijk is wat de gevolgen zijn van vaccineren (en van niet vaccineren). Je volgt je gevoel gebaseerd op informatie van derden en je hoopt dan dat je gevoel goed is. Beter is niet zo hard te oordelen over anderen.

Meer interview

Lees dit ook even

Please update your browser