interview

Duco en Ron kregen hun dochtertje Liv via een draagmoeder en vloggen er nu over

Van de eerste echo tot zelfs de bevalling: kersverse vaders Duco en Ron (beiden 30) hebben de zwangerschap van draagmoeder Pauline van A tot Z meegemaakt.

| Merel Boudrie

Voor LINDA.tv vloggen zij over hun leven met baby Liv. Razend benieuwd naar wat ons na deze eerste aflevering nog te wachten staat, belden we de mannen op.

Lees ook
Pauline was draagmoeder voor LINDA.tv’s Duco en Ron: ‘Ik zag het geluk in hun ogen’

Oók een optie
Laten we bij het begin beginnen: de ontmoeting met draagmoeder Pauline. “Dat is nog best een ingewikkeld verhaal, want in eerste instantie hadden we ons ingeschreven voor adoptie”, legt Ron uit. “Tot ik een aankondiging zag van een bijeenkomst voor homo’s met een kinderwens.” Pas daar komen ze erachter dat draagmoederschap in Nederland ook een serieuze optie is.

Klik
Na afloop van de bijeenkomst raakt het stel aan de praat met Pauline, die eerder op de avond vertelde over haar ervaringen met draagmoederschap. Ze heeft eerder al een ander homostel geholpen bij hun kinderwens. “Ze liet ons foto’s zien van haar traject als draagmoeder en de bevalling zelf. Draagmoederschap was voor ons nu opeens heel interessant. De klik was er, bespraken Duco en ik onderweg naar huis.” Toch waren er geen gegevens uitgewisseld. “Maar heel toevallig kwamen we via het internet weer met elkaar in contact. Toen hebben we snel gegevens uitgewisseld.”

Duco, Ron en Pauline:

Bevalling
Kortom: het had zo moeten zijn. De drie bleven contact houden en spraken tien maanden lang regelmatig af om elkaar beter te leren kennen. Nadat was besloten om ‘ervoor te gaan’, vertelde Pauline in januari 2017 zwanger te zijn. “We waren bij alle echo’s, afspraken met de verloskundige en bij de bevalling. Het was een bijzonder traject dat we iedereen aanraden.” Zelfs de bevalling viel mee, zegt Ron. “Ik dacht dat het luguberder zou zijn allemaal, maar het was juist supermooi en ging heel goed. Toen ik Liv voor het eerst zag, hield ik gelijk van haar. Alsof ze er altijd al was.”

Awareness
En nu zijn de drie dus aan het vloggen geslagen: “Liv is nog niet heel spraakzaam, maar het bevalt ons goed.” In vier afleveringen duiken we in het leven van de twee mannen, en volgen we ze bij het hele draagmoedertraject: van het vinden van draagmoeder Pauline tot de geboorte van Liv. “Dat vloggen was in het begin wel wat onwennig”, vertelt Ron. “Ik praat niet dagelijks tegen mezelf in de camera. Maar als je je daar overheen zet, is het heel leuk.”

Awareness
Het stel wil met de vlogs laten zien hoe bijzonder en mooi een draagmoedertraject is. “Maar ook hoe normaal ons gezin is. Wij hebben tenslotte ook gewoon poepluiers.” Ook hopen de mannen awareness te creëren voor de omslachtige manier waarop homostellen het gezag over hun kind krijgen. “Wettelijk gezien ben ik nog niets van Liv. Pauline is de biologische moeder en Duco de biologische vader. Pauline moet dus uit het gezag worden gezet en dan moet ik vervolgens adoptie aanvragen. Het is zo omslachtig. Voor ons is het te laat, maar we hopen dat dit voor homostellen in de toekomst verandert.”

Morgen lees je op LINDAnieuws een interview met draagmoeder Pauline. Wil je Duco en Ron blijven volgen? Kijk dan vooral even op hun Instagramaccount:

NIEUWS | INTERVIEW | LINDA.TV

Bron: LINDAnieuws | Foto: Vlog 1

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser