interview

Tessel (19) weet 'Dubbel-D'-deurbeleid Amsterdamse club te veranderen: 'Ik dacht dat het een grap was'

Tessel (19) weet 'Dubbel-D'-deurbeleid Amsterdamse club te veranderen: 'Ik dacht dat het een grap was'

De Amsterdamse nachtclub NYX presenteert zich als ruimdenkend, maar het deurbeleid van het feestje ‘Sleazy’ was allesbehalve dat. Want had je dubbel D? Dan kreeg je gratis entree.

| Stephanie Kersbergen

Wij spraken Tessel ten Zweege (19), een van de oprichtsters van het feministische magazine Pisswife. Zij wist het deurbeleid van de club te veranderen.

Lees ook
Bizar: Eindhovens Studenten Corps organiseert vrouwonvriendelijk #nietoo-feest

Dubbel D
Toen Tessel en haar vriendinnen op de Facebookpagina van het feest zagen dat vrouwen met dubbel D gratis naar binnen mochten, waren ze verbaasd. “We dachten dat het een grap was. Maar toen we ’s avonds aan het meisje bij de deur van de NYX vroegen wat daar de bedoeling van was, verwees ze ons bloedserieus door naar de uitsmijter. ‘Hij zal dan naar je borsten kijken om te beoordelen of je gratis naar binnen mag’, zei ze.”

Sletterig
“Ik werd toen pissig, waar slaat dat nou op? Het meisje bij de deur zei dat het bij het thema ‘Sleazy’ hoorde, wat sletterig betekent. Dus eerst discrimineer je meiden op hun cupmaat, en dan noem je meiden met een grote cupmaat sletterig?” Tessel en haar vriendinnen waren zo verontwaardigd dat ze niet lang op het feestje zijn gebleven. Eenmaal weer buiten begonnen ze mensen die nog wel in de rij stonden voor het feestje te interviewen. “Meerdere mensen dachten dat het een grap was en waren verontwaardigd toen dat niet zo bleek te zijn. Er waren ook meiden die al onzeker waren over hun borsten, en alleen maar onzekerder werden.”

Deurbeleid
De volgende dag stuurde Tessel een mailtje naar de club, waarin ze het deurbeleid aankaartte en vroeg of het veranderd kon worden. De NYX was van mening dat het gewoon een grap was. “Ze mailden terug dat ik het allemaal niet zo serieus moest nemen.” Totdat ze naar Opzij stapte. Er verscheen een artikel online, waar Tessel haar verhaal deed. Pas na dit artikel gaf NYX een spijtbetuiging én veranderde het deurbeleid.

Nog even over pisswife
Een tijdje geleden richtte Tessel met vriendinnen het feministische magazine Pisswife op. “Het is een verwijzing naar het woord ‘zeikwijf’. Als meiden maken we zo vaak dit soort ‘kleine’ seksistische dingen mee, maar als je er wat van zegt, dan ben je een zeikwijf. Vandaar Pisswife.” Pisswife is een magazine dat ongeveer drie keer per jaar uit zal komen en 2 maart is de launchparty. En komen gedichten, kunst, opiniestukken en dergelijke in. “Het is een platform waar we lekker kunnen zeiken en onze eigen meningen kunnen hebben zonder dat er echt tegen ons wordt gezegd dat we aan het zeiken zijn.”

Nu even over een ander feest: voor onze LINDA.meiden kwamen er een hoop Nederlandse dj’s bij elkaar voor de covershoot. En daar houden we van. Meer video’s zien? Meld je aan bij LINDA.tv voor meer originele video’s en LINDA.tv-programma’s.

NIEUWS | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws | Foto: Unsplash

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser