Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

interview

Niet bank- maar drankhangen: krijgt deze Finse traditie fans in Nederland?

Niet bank- maar drankhangen: krijgt deze Finse traditie fans in Nederland?

Het Finse lifestyle-fenomeen ‘kalsarikänni’ – in je ondergoed thuis drinken op de bank – komt officieel naar Nederland. De Finse journalist Miska Rantanen (51) schreef er een boek over.

| Tim van Erp

Vandaag verschijnt dat ook in het Nederlands. Gaan we deze ontspanningsvorm massaal omarmen? Wij belden hem op.

Oké, alles op zijn tijd: als we deze trend overnemen, mag-ie toch hopelijk wel een andere naam krijgen?
Geen zorgen, die is er. Je hoeft niet te leren ‘kalsarikänni’ uit te spreken, want voor de Nederlandse uitgave is de term ‘drankhangen’ bedacht. Je weet wel, ‘bankhangen’, maar dan met drank.

En wat houdt dat nou precies in?
Miska (foto beneden) legt het uit: “Kort gezegd: drankhangen is drinken in je ondergoed, met snacks erbij, in je eentje, op de bank, zonder de intentie later uit te gaan. Dat is de korte samenvatting. Het doel is dat je helemaal ontspant, plezier beleeft in je eentje en niet gehaast bent. Het gaat om quality time met jezelf.”

drankhangen, Miska Rantanen

Hoe is die traditie in Finland zo ontstaan?
“In Finland doen we al een ‘drankhangen’ sinds begin jaren 90. Toen was het eigenlijk sarcastisch bedoeld, als parodie op eenzame oude mannen die ergens in de hoek van een bar of thuis op de bank zitten te drinken. Er is in Finland niet echt een uitgaanscultuur, de mensen wonen vaak ver uit elkaar en we hebben een lange, donkere winter. Daarom begonnen veel mensen thuis te drinken.”

Maar waar ‘kalsarikänni’ aanvankelijk dus een beetje spottend was, is het nu echt omarmd als lifestyle-trend.
Dat klopt. “Drie jaar geleden is het zelfs omarmd door de Finse overheid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken liet een reeks typisch Finse emoji maken. Daar zat een sauna tussen, heavy metal-zangers, een Nokia 3310 – en een vrouw en een man die in hun ondergoed drinken. Toen raakte de rest van de wereld ook geïnteresseerd in dit fenomeen.”

En eh… waarom drink je vrijwel naakt?
Ook dat kan Miska uitleggen: “Je voelt je veel comfortabeler als je je kleren hebt uitgetrokken. Zeker je werkkleren. Die zitten vaak strak, zijn niet beweeglijk en voelen heel formeel. Na een stressvolle dag is het heerlijk om die kleren uit te trekken.”

Fair enough. En maakt het nog uit wat je drinkt?
Nee, dat is helemaal aan jezelf. Sterker nog: je hoeft niet eens per se alcohol te drinken. Dat is wel het idee, maar Miska schetst in zijn boek ook wat kanttekeningen. “Als je gevoelig bent voor verslaving, of je hebt periodes gehad waarin je te veel dronk, dan zou ik adviseren geen alcohol te drinken. Bovendien horen snacks ook bij de ervaring. Een lekker vette pizza of enorme burger laten thuisbezorgen mag dus ook.”

Zijn er meer ‘valkuilen’ om rekening mee te houden?
Ja, absoluut. “Als je ’s middags al niet kan wachten tot drankhangen, dan gaat het te ver, en kun je er beter mee ophouden. Als je een kater hebt de dag erna, doe je ook iets fout. Het idee is om aangeschoten te worden, niet ladderzat.” Ook stelt Miska dat je niet elke avond moet drankhangen. “Het is het beste als er pauzes tussen zitten. Eigenlijk moet elke keer dat je drankhangt voelen als een ‘verrassingsfeestje’ voor jezelf.”

En als je toch per se elke avond na werk de behoefte voelt om te ontspannen?
Heel simpel: dan zijn er andere manieren waarop je dat kunt doen. Miska: “Ik sport bijvoorbeeld ook, en fiets veel. Ik bekijk per keer waarvoor ik het meeste in de stemming ben. Drankhangen bewaar ik meestal voor dagen waarop ik zowel mentaal als fysiek uitgeput thuiskom. Dan heb je de perfecte gelegenheid voor drankhangen.”

En verwacht hij dat we het in Nederland nu ook gaan doen?
“Ik denk dat elk land al een soortgelijke traditie heeft”, zegt Miska, “maar ze hebben er alleen nog geen naam voor. Het zou fantastisch zijn als het vanaf nu wereldwijd ‘kalsarikänni’ wordt genoemd. Ik vind dat ik dan ook wel een standbeeld daarvoor moet krijgen, op een plein in Helsinki.”

Drankhangen. Relaxen op z’n Fins is vanaf vandaag in Nederland te koop. Het boek bestellen, doe je hier.

Lees ook
Doosje drank tot aan de deur: bol.com verkoopt nu ook alcohol

NIEUWS | OPMERKELIJK | ETEN & DRINKEN | LIFESTYLE | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws | Foto: Heidi Piiroinen / Unsplash

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Ho, ho, ho, wat handig: met deze interieur-tips stoom je je huis klaar voor de kerstdagen
Advertorial

Ho, ho, ho, wat handig: met deze interieur-tips stoom je je huis klaar voor de kerstdagen

Weet jij na het optuigen van de kerstboom nooit meer precies wat je verder nog kunt doen om de kerstsferen in huis te halen zonder dat je woonkamer meteen in een stilstaande kermis verandert? 

Lees dit ook even

Please update your browser