Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

interview

Docu 'De wilde stad' laat wild life in Amsterdam zien

Docu 'De wilde stad' laat wild life in Amsterdam zien

Op de rug van een Amsterdamse rat door het riool en de stad in slow motion door de ogen van een slak. Docu De wilde stad volgt Amsterdams ‘wild life’. LINDAnieuws belde met de makers

| Annemarie van Ulden

Eind 2013 scoorden zij nog een bioscoophit – en een gouden kalf – met de natuurfilm De nieuwe wildernis.

Met een rat het riool in
In juni beginnen de opnames van de bijzondere natuurdocumentaire en die duren naar verwachting een jaar. Mensen denken de baas te zijn in de stad, maar dat denken de dieren ook, zegt producent en initiatiefnemer Ignas van Schaick. In De wilde stad filmen we niet zomaar de dieren, maar laten we de stad zien vanuit hun perspectief. We kijken mee in hun leven, we volgen ze. Zo gaan we waarschijnlijk met een rat mee door het riool, volgen we meerkoeten en vissen onder water en vliegen we mee met bijvoorbeeld de blauwe reiger.

blauwe reiger

Wild life in Artis
Voorlopig is Ignas nog druk met de testfase van het project. We praten veel met deskundigen, zoals stadsecoloog Remco Daalder, maar ook met mensen van Artis, want dat is gek genoeg ook een plek waar wilde dieren graag komen. Als de pinguïns worden gevoerd, staan de blauwe reigers uit de stad vooraan, zegt Ignas. We zijn nog bezig met het bepalen van onze hoofdkarakters. Want net als in een dramatische komedie zijn die heel belangrijk, de kijker moet er affiniteit mee hebben. Gesproken wordt nu over de meerkoet, rat en blauwe reiger en meer ‘aaibare’ dieren zoals de eekhoorn, maar ook over de – vervelende – stadsmeeuw. Wat veel mensen niet weten is dat de meeuw een forens is. Die woont bijvoorbeeld in Almere en ‘werkt’ in Amsterdam. 

Dierendrama’s in de gracht
Met Koningsdag werden al testopnames gemaakt. We hebben een aantal meerkoeten gefilmd met nestjes in de grachten, die kregen het steeds moeilijker naarmate er meer boten het water is gingen. Daar speelden zich kleine dierendrama’s af, zonder dat iemand het doorhad. En we hebben een slak op de reling van een brug gefilmd. Het is mooi om te zien hoe iedereen – ook de dieren – z’n eigen snelheid heeft in de stad. De mens zal in de documentaire slechts onderdeel van het decor zijn.

In de bios
De wilde stad zal eind 2016 te zien zijn in de bioscoop.

NIEUWS | DIEREN | INTERVIEW

Foto: De wilde stad

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Lees dit ook even

Please update your browser