Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

interview

Donorkind Merel-Lotte was bij rechtszaak over DNA Jan Karbaat: 'Het was erg emotioneel'

Donorkind Merel-Lotte was bij rechtszaak over DNA Jan Karbaat: 'Het was erg emotioneel'

Vruchtbaarheidsarts Jan Karbaat zou in het geheim 49 donorkinderen hebben verwekt in zijn eigen kliniek. Inmiddels is hij overleden en wordt er een DNA-vergelijking geëist. Merel-Lotte (24) is één van de eisers.

| Verena Verhoeven

Wij spraken Merel-Lotte al in 2017 en in april van dit jaar. We belden haar om te vragen hoe zij de rechtszaak vandaag beleefd heeft.

Wat is er gebeurd?

In 2017 was er veel commotie rond de omstreden vruchtbaarheidsdokter Jan Karbaat. Hij had van 1980 tot 2009 zijn eigen ivf-kliniek in Barendrecht, waar hij vrouwen insemineerde, vermoedelijk ook met zijn eigen zaad. Esther Heij (59, links op de foto), Merel-Lottes moeder, was onder behandeling bij die kliniek.

Donorkind Merel-Lotte

Merel-Lotte vertelde ons vorig jaar hoe ze erachter kwam dat er iets niet klopte. “Mijn moeder was alleenstaand, daarom koos ze voor een zaaddonor. Haar enige eis was dat het geen anonieme donor zou zijn. Door de kliniek werd beloofd dat ik na mijn zestiende eventueel contact kon zoeken met mijn biologische vader, maar toen mijn broer (22) – verwekt met donorzaad van dezelfde kliniek – deze informatie opvroeg, kreeg hij een A4’tje met nietszeggende informatie. Zonder naam.”

donorkind merel-lotte en moeder`

DNA Jan Karbaat

Er bleken meer donorkinderen te zijn die op onduidelijkheid stuitten. Samen spanden zij een procedure aan om een DNA-test af te dwingen met Karbaats DNA om er zo achter te komen hoe de familiebanden in elkaar steken. Fiom, de organisatie die zich met afstammingsvragen bezighoudt, kwam later met het nieuws naar buiten dat een zoon van Karbaat zich bij hen gemeld had. Na DNA-testen maakte de organisatie bekend dat 49 geregistreerde donorkinderen vermoedelijk van Karbaat zijn. Omdat Karbaat zelf ook nog twintig kinderen kreeg, zouden er zeker 69 afstammelingen van de vruchtbaarheidsarts zijn, voor zover bekend. Merel-Lotte en haar broer zaten daar niet bij en blijven dus in onzekerheid over hun donorvader. Toch zijn zij nog betrokken bij de rechtszaak. “We zijn de procedure gestart toen ik nog niet wist dat ik zijn dochter niet was. Als je een procedure begint, moet je ‘m ook afmaken.”

Lees ook
Dochter vruchtbaarheidsarts Jan Karbaat: ‘Ik kreeg ineens 43 halfbroers en zussen’

Emotionele getuigenis moeder Merel-Lotte

Maar dat is niet de enige reden dat Merel-Lotte vandaag in de rechtbank was. “Ik heb een kleine DNA-overeenkomst met iemand die wél bij die groep van 49 kinderen hoort. Het is allemaal nog zo onduidelijk hoe groot de olievlek is die Jan Karbaat met zijn daden veroorzaakt heeft en wie nou familie is van wie.” Daarbij getuigde Merel-Lottes moeder vandaag in de rechtbank. Dat was volgens Merel-Lotte erg emotioneel. “Ze voelt zich schuldig dat wij in onduidelijkheid leven, dat vind ik zo sneu. Zij wilde juist geen anonieme donor en kan hier helemaal niks aan doen. Toen ze haar verhaal deed kwamen er tranen. Dat deed me heel veel.”

Mevrouw Karbaat

Ook mevrouw Karbaat, de weduwe van Jan Karbaat, was bij de rechtszaak aanwezig. Zij wil niet dat het DNA van haar man gebruikt wordt voor het onderzoek en liet haar advocaat voor haar spreken. “Het was heel moeilijk om dat te horen”, vertelt Merel-Lotte. “Zij vinden dat wij totaal geen rechten hebben en het hierbij moeten laten, terwijl het de levens van alle betrokkenen enorm beïnvloedt. Erfelijke aandoeningen, psychische klachten, de onzekerheid dat je toekomstige partner misschien familie van je is, schuldgevoel, onzekerheid: er komt zo veel meer bij kijken dan alleen maar weten of het je vader is of niet.”

Lees ook
Donorkind Merel-Lotte wist lange tijd niet of omstreden vruchtbaarheidsarts haar vader was

Deuren openen voor donorkinderen

Merel-Lotte blijft dan ook strijden voor de rechten van andere donorkinderen. “Mijn grootste doel is om deuren te openen voor de jongere kinderen die nog geen benul hebben van wat er gaat komen. Ik hoop dat zij later makkelijker antwoorden krijgen op hun vragen.” Na vandaag heeft Merel-Lotte hoop gekregen op een goede uitkomst. Ze moet echter nog wachten tot 13 februari; dan doen de rechters uitspraak. Het liefst zou ze daarna willen dat anonieme donatie niet meer wordt toegestaan: “Pas dan zou zo’n debacle met zekerheid voorkomen kunnen worden.”

Merel-Lotte en haar broer als kinderen.

donorkind merel-lotte en moeder

NIEUWS | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws | Foto: Merel-Lotte/ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Lees dit ook even

Please update your browser