Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

interview

Deze vrouwen werden op 'denigrerende' wijze voor 'The Undateables' gevraagd

Deze vrouwen werden op 'denigrerende' wijze voor 'The Undateables' gevraagd

Televisiereeks ‘The Undateables’ krijgt de laatste tijd uit meerdere hoeken kritiekWij spraken enkele vrouwen die gevraagd werden voor de show, maar er niet aan mee wilden doen.

| Gaby Boterkooper

Volgens hen wil niemand horen dat hij of zij er ‘undateable’ uitziet.

Lees ook
Ook zangeres Mira Thompson werd gevraagd voor ‘The Undateables’ en schrijft kritische brief aan BNN

Stempel
Vóór een programma opgenomen kan worden, is het natuurlijk wel zo handig om deelnemers te werven. Bij het programma The Undateables gaan mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking met behulp van dating-coaches op zoek naar de liefde, omdat deze mensen meer moeite zouden hebben binnen het datingcircuit. Door deze stempel is niet iedereen ervan gediend een berichtje in zijn of haar inbox te krijgen met de vraag of hij of zij aan de serie mee wil doen.

Afwijzen
Wij spraken een aantal mensen die door het programma benaderd zijn (of vrienden hebben die ervoor gevraagd zijn), maar vriendelijk bedankt hebben.

Carmen (23)
“Ik ben benaderd vanwege mijn ‘vrolijke foto’. De redacteur zag al wel snel dat ik toen al vier jaar gelukkig in een relatie zat met een meisje, dus daarom vroeg ze of ik dan misschien nog anderen mensen wist. Dus eigenlijk of ik dan zelf wilde werven in mijn ‘gehandicaptenkring’. Ze ging er dus ook vanuit dat ik in die ‘scene’ zat. Ze stelden hun vraag naar mijn mening best denigrerend. Juist door dingen als ‘vrolijke foto’ te zeggen. Dat voelt dan voor mij als: ‘Je ziet er gehandicapt uit en doet je best om er in ieder geval wat van te maken…’ Ik vond dat best kwetsend en heb ook gezegd dat ik de naam van het programma sowieso niet oké vind en dus om die reden alleen al nooit mee zou doen.”

Larissa (26)
“Ik heb autisme/asperger en ben lid van een aantal Facebookgroepen. Iemand van BNN was daar blijkbaar ook lid. Ze gaf aan dat ik haar een leuk mens leek en vroeg of ik interesse had om mee te doen. Het lijkt me op zich geinig om aan een programma mee te doen, maar ‘undateable’? Nee, zo zie ik mezelf echt niet, en zo wil ik mezelf niet op tv neerzetten. Ze gaf aan dat de naam vooral ironisch was. Maar toch, met zó’n titel, en dan heel Nederland even inlichten over mijn diagnose, nee dank je. Dan nog liever Tinder.”

Lees ook
BNN zegt sorry tegen voor ‘The Undateables’ benaderde vrouw (23) met wijnvlek

Jessica (29)
“Ik ben niet persoonlijk benaderd, maar vanuit de patiëntenvereniging voor mensen met vitiligo kwam de vraag of iemand mee wilde doen. Zij waren dus wel direct benaderd en dat werd via de besloten Facebookgroep voor patiënten naar ons doorgespeeld. Persoonlijk vond ik het idioot, omdat vitiligo mij niet ‘undateable’ maakt. Ik vind het zelfs ronduit beledigend dat er zodoende werd geïnsinueerd dat ik door een uiterlijk dat ietwat afwijkt van de norm, niet in staat zou zijn om te daten. Maar: er waren ook genoeg mensen binnen de groep wél positief over. Voornamelijk mensen die bijvoorbeeld niet zonder lange mouwen of volledig bedekkende make-up naar buiten durven.”

Laura (leeftijd onbekend)
“Ik ben niet persoonlijk benaderd, maar ik ben de contactpersoon van Stichting Gilles de la Tourette, dus oproepjes hiervoor komen bij mij binnen. Ik benadruk altijd dat ik niet wil dat ze mensen persoonlijk aanspreken omdat ik zelf ook not amused zou zijn. Of ze dat wel doen? Ik weet in ieder geval dat ze één iemand bij ons hebben aangesproken. Maar ik word echt kotsmisselijk van het idee dat mensen direct, één op één, worden gevraagd om mee te doen aan een programma met zó’n titel. Ik ben blij dat ze het nog nooit zo letterlijk hebben gevraagd aan mij, want dan zou ik echt heel boos worden. Niemand is ‘undateable’, en of ze het programma nou mooi maken of niet, met die naam ga je al een lijn over. In België heet het Ik zoek een lief. Echt Vlaams natuurlijk, maar dat is een heel ander verhaal. Ik vind de Nederlandse naam heel minachtend en denigrerend. En wij maar ons best doen mensen te vertellen dat ze een gewoon leven kunnen leiden en positief moeten blijven.”

Reactie BNN
Omroep BNN heeft over de commotie rondom het programma en de manier van werven een statement op hun website geplaatst. Daarin schrijven zij: ‘BNN maakt al jaren programma’s over mensen met een aandoening of afwijking van de ‘norm,’ om iedereen te laten zien dat dit in geen geval een beperking hoeft te zijn. Dat zit vanwege oprichter Bart de Graaff in ons DNA.’

Excuses
Ze laten weten dat ze in het geval van ‘The Undateables’ op zoek zijn naar mensen die ze een steuntje in de rug kunnen geven, ‘omdat hun aandoening of afwijking hun zoektocht naar de liefde misschien minder eenvoudig maakt’. Daarnaast bieden ze nogmaals hun excuses aan zeggen dat ze vanaf nu hun werving anders aan gaan pakken.

NIEUWS | TV | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws | Foto: Pexels

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Lees dit ook even

Please update your browser