interview

Deze schrijver legt uit waarom we trots mogen zijn op de basisscholen van nu

Deze schrijver legt uit waarom we trots mogen zijn op de basisscholen van nu

Met het boek ‘De Lagere school’ wil schrijver Wim Daniëls laten zien dat we tegenwoordig veel beter onderwijs hebben. ‘Maar het wordt niet opgemerkt omdat het zo langzaam verandert’.

| Raounak Khaddari

Aan LINDAnieuws vertelt de schrijver waarom we juist trots moeten zijn op de basisscholen van nu.

Lees ook
Tim den Besten gaat uit z’n dak als zijn juf van de basisschool plots achter hem zit

‘Vroeger was alles beter’
‘Vroeger was alles beter’ gaat niet op voor Daniëls. “Het huidige onderwijs staat nu volop in belangstelling door bijvoorbeeld de stakingen, maar het is ook weleens goed om duidelijk te maken dat de basisscholen op veel vlakken beter zijn dan vroeger.”

Analfabeet
“Op de lagere school, zoals de basisschool vroeger heette, was er alleen aandacht voor de kinderen die goed konden leren. Als je niet kon zingen mocht je tijdens de zangles bijvoorbeeld je mond niet open doen. En als je dyslectisch was en niet mee kon komen met de les, dan werd je achter in de klas op een bankje geplaatst. Er werd verder ook niet naar je omgekeken. Je kon als analfabeet van de lagere school komen.”

Hulptroepen
“Dat is nu wel anders”, vertelt de schrijver enthousiast verder. “Een leerling is voor dat soort taferelen beschermd. Er bestaan tegenwoordig allerlei hulptroepen om elk kind bij te staan. Leerlingen krijgen nu veel beter onderwijs, maar daarvoor is ook veel vrijheid ingeleverd.”

Handtekeningen verzamelen
“Als je nu met je klas een dag naar het bos wil, dan moet je eerst dertig handtekeningen verzamelen, het moet passen in het schoolplan en je moet zorgen dat de kinderen de dag erna niet nog een toets hebben en… Vroeger ging je er ‘gewoon’ een dag op uit met de kinderen. Dat kon toen nog.”

Arbeiderszoon
Toch vindt Wim het huidige onderwijssysteem iets om trots op te zijn. “Iedereen wordt nu gelijk behandeld. Omdat ik een arbeidsjongen was, kreeg ik vroeger een laag advies. Ik moest daarom heel veel stappen zetten om toch bij de universiteit uit te komen en uiteindelijk Neerlandicus te worden. Nu worden kinderen eerder beoordeeld op wat ze echt kunnen en niet op waar ze vandaan komen.”

Nostalgie
Daniëls haalt in zijn boek ook herinneringen op. “Iedereen die ouder is dan veertig zal zich in de verhalen van onder andere genadeloze schooltandartsen herkennen. En ook het verhaal over de standaard tuberculosecheck door de schooldokter zullen veel mensen herkennen.” Die verhalen lijken in de smaak te vallen. Sinds zaterdag ligt het boek ‘De lagere school’ in de winkels en de tweede druk is inmiddels al onderweg.

NIEUWS | INTERVIEW

Bron: LINDANieuws | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser