Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

interview

Zo denkt een deskundige over zwemles voor kinderen van nul tot vijf jaar

Zo denkt een deskundige over zwemles voor kinderen van nul tot vijf jaar

Linde van Ettinger geeft overlevingszwemlessen aan kinderen van nul tot vijf jaar. Wij vroegen de Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ) of deze lessen noodzakelijk of misschien juist gevaarlijk zijn.

| Verena Verhoeven

Marjolein van Tiggelen legt namens de NRZ uit dat het een stuk genuanceerder ligt dan dat.

Van jong tot oud

Linde van Ettinger vertelde ons over het door haar opgezette zwemprogramma Blijven Drijven. Zij is erg enthousiast, maar over een viral video waarop een eenjarig kind te zien is dat al kan ‘zwemmen’, waren jullie meningen nogal verdeeld. Is een kind van die leeftijd niet veel te jong om met water in aanraking te komen?

Van jong tot oud

Nee, vindt Marjolein. “Het zwembad is bij uitstek een accommodatie waar mensen van nul tot honderd jaar terecht kunnen.” In een waterland als Nederland, is het volgens haar juist goed om kinderen vroeg te leren wat water precies is. “Voor ons is het heel logisch, maar jonge kinderen snappen niet dat je op groen gras wél kunt staan, maar dat je door groen kroos dat op water ligt heen zakt. Ze moeten met de substantie bekend raken.”

Lees ook
Deze eenjarige kan al zwemmen en geen water is haar te diep

Zwemles

Dat betekent volgens Marjolein niet dat je je kinderen zo vroeg mogelijk naar de A-, B-, C-zwemlessen moet brengen. Zij geeft ergens tussen de vier en vijf jaar als gemiddelde startleeftijd daarvoor. “Vóór het vierde jaar, kun je je afvragen of het mogelijk is om echt al zwemtechnieken te leren en als ze vier jaar zijn, kan het verstandig zijn om kinderen eerst te laten wennen aan de basisschool. Anders zijn het erg veel verschillende indrukken in een keer. Wanneer ze daar gewend zijn, kunnen ze met meer rust aan het zwemmen beginnen.” Wel geeft ze aan dat dit per kind verschilt: “Kijk vooral naar wat bij jouw kind past.”

Marjolein van Tiggelen.

Nationale raad zwemveiligheid overlevingslessen

Spelen

Maar hoe zit het dan met de overlevingszwemles zoals Linde Ettinger die geeft? Is het nou wel of niet goed om je kind daar naartoe te sturen? “Het ligt dus aan het doel. Ga zeker naar zo’n les om plezier te maken en om om te zorgen dat je kind zich veilig en vertrouwd voelt in het water. Ik vraag me echter sterk af of het kind zich in een noodsituatie uiteindelijk zal kunnen redden na het volgen van deze les.” De filmpjes die op internet voorbij komen zijn volgens Marjolein vaak in privézwembaden gemaakt. “Dat het daarin lukt, oké, maar wanneer een jong kind plotseling in het water terechtkomt op een plek die hij of zij niet kent, is de situatie totaal anders.”

Tips

Rustig laten wennen is dus goed, maar of het je kind zal redden van verdrinking is maar de vraag. Hoe kunnen we kinderen dan wel beschermen? “Blijf goed opletten en doe je kinderen een drijfmiddel om voor de zekerheid.” Dat laatste wil Marjolein benadrukken. “Ouders denken vaak dat een drijfmiddel niet nodig is, omdat ze toch wel blijven opletten. Maar het is een soort topsport om kinderen in de gaten te houden wanneer er water in de buurt is, dat weten alle ouders ook. En elke seconde onder water is er één te veel.”

Lees ook
Linde (30) geeft ‘zwemles’ aan kinderen onder de vijf: ‘Natuurlijk is dat spannend’

Dit Amerikaanse meisje van één kan ook al zwemmen.

NIEUWS | KINDEREN | LIFESTYLE | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws | Foto: Getty Images / Fotografie Gerben Pul

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Lees dit ook even

Please update your browser