Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

interview

Deze dermatoloog legt je alles uit over dat 'wondermiddel' tegen acne

Deze dermatoloog legt je alles uit over dat 'wondermiddel' tegen acne

Hartstikke viral ging ze, de Amerikaanse Juanth, met deze reeks foto’s waarmee ze liet zien hoe haar zware acne na maanden medicatie uiteindelijk verdween.

| Tim van Erp

Daarvoor gebruikte zij Roaccutane, een effectief, maar ook bijzonder heftig middel. Wij belden met dermatoloog Marjolein Leenarts (foto), die ons er meer over vertelt.

Lees ook
Dag, puistjes: meisje vindt hét middel tegen acne en deelt transformatie

Is het middel Roaccutane ook in ons land bekend?
“Roaccutane is eigenlijk een merknaam die in Nederland niet meer bestaat. De naam isotretinoïne is bij ons wel gangbaar, maar Roaccutane is zo ingeburgerd dat het nog wel veel wordt gebruikt. En het is ook in Nederland bekend, zeker. Ik werk als dermatoloog dagelijks met acne-patiënten en schrijft dit medicijn regelmatig voor.”

Wat doet het middel precies?
“Isotretinoïne is een afgeleide van vitamine A. Dat klinkt onschuldig, maar in hogere dosis zorgt het ervoor dat overvloedige talgklierproductie geremd wordt. Acne ontstaat door te veel talgklierproductie, een verstopt afvoerkanaaltje van het talgkliertje en een bacterie die een ontstekingsreactie veroorzaakt. Al die verschillende dingen pakt isotretinoïne aan. Daarom werkt het ook zo goed. En meestal ook blijvend: de acne keert zelden terug.”

Is het een veelgebruikt medicijn of echt een laatste redmiddel?
“Het wordt veel gebruikt, maar alleen bij ernstige vormen van acne. Of bij minder ernstige vormen waarbij andere behandelingen niet helpen. Als je ernstige acne hebt met veel diepe ontstekingen bijvoorbeeld, is het soms meteen duidelijk dat je dit medicijn nodig hebt. Het wordt wel meestal door dermatologen voorgeschreven, niet vaak door de huisarts. Die mag dat in principe wel, maar liever verwijzen ze door omdat ze er niet veel ervaring mee hebben.”

Lees ook
Alles over smeren, smeren, smeren, want: ‘Veel mensen vergeten het’

Juanth zag pas na zes maanden effect. Is dat normaal?
“Het is inderdaad zo dat je het langere tijd moet gebruiken. Het gaat namelijke om de totale hoeveelheid die je binnenkrijgt van het middel, en die is afhankelijk van je lichaamsgewicht. Bij veel mensen zie je al wel na een maand verbetering, maar het is heel wisselend. Als je het meteen ziet, motiveert dat natuurlijk wel om ermee door te gaan, maar meestal duurt het toch wel een paar maanden voor je ziet dat de acne afneemt. Een bijwerking kan zelfs zijn dat het de eerste maand erger wordt.”

En er zijn veel meer bijwerkingen.
“Klopt. Sommige bijwerkingen gelden voor iedereen. Droge lippen bijvoorbeeld, omdat je talgklierproductie afneemt. Ook een droge huid en droge ogen kunnen voorkomen, en je krijgt makkelijker een bloedneus omdat ook de binnenkant van je neus droger is. Bovendien waarschuwen we voor eventuele depressieve gevoelens. Het belangrijkste nadeel is dat je absoluut niet zwanger mag worden. Dan treden er aangeboren afwijkingen bij het kindje op. Vrouwen moeten ondertekenen dat ze dat weten voor ze beginnen met gebruik van het medicijn en maandelijks langs het ziekenhuis voor een zwangerschapstest. Heftig, zeker als je een meisje van zestien of zeventien bent.”

Hoe lang na gebruik van het medicijn mag je zwanger worden?
“Een maand na afloop moet je nog één vruchtbaarheidstest doen, daarna mag je gewoon weer zwanger raken.”

Lees ook
Dermatoloog: ‘Je kind elke dag wassen is eerder slecht dan goed’

Wat is een alternatief voor mensen die dit middel niet kunnen of willen gebruiken?
“Dat is echt afhankelijk van de ernst en de soort acne. Vaak wordt er eerst gestart met medicatie in crème- of gelvorm. Dat kan goed helpen, het medicijn komt immers meteen op de juiste plek terecht: de huid. Ook schrijven we wel eens antibiotica voor. Die worden ingezet om hun ontstekingsremmende werking, en altijd gecombineerd met een crème of gel.”

Heb je nog een tip voor mensen met acne?
“Ja: knijp de puistjes niet uit. Eraan pulken maakt het probleem alleen maar erger. Je drukt op een puist en als daar talg uitkomt, denk je ‘bingo!’, maar je drukt de talg dan óók dieper in de huid. Daardoor komt er een nog grotere ontstekingsreactie op gang en hou je het probleem in stand. Ik snap dat het moeilijk is ervan af te blijven, daarom adviseer ik mensen vaak niet van zo dichtbij in de spiegel te kijken. Dan zie je al die kleine dingen niet, en zie je je huid zoals anderen die ook zien.”

NIEUWS | ACHTERGROND | INTERVIEW | GEZOND

Bron: LINDAnieuws | Foto: Aangeleverd

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Lees dit ook even

Please update your browser