Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

interview

Dermatoloog reageert op jullie tips tegen eczeem en wat wel (en juist niet) werkt

Dermatoloog reageert op jullie tips tegen eczeem en wat wel (en juist niet) werkt

Gisteren schreven wij over de 23-jarige Anne, die last heeft van ernstige eczeem en daardoor de hele dag door jeuk heeft. Daarop reageerden jullie massaal met tips over hoe zij de jeuk kan verminderen. 

| Maaike van de Graaf

Wij legden die adviezen voor aan dermatoloog Marjolein Leenarts (39, foto) en vroegen haar of de tips bruikbaar zijn of juist niet.

Lees ook
Anne (23) heeft chronische jeuk: ‘Er zijn dagen dat ik huilend in bed lig’

Eczeem

Eczeem is een (allergische) ontstekingsreactie van je huid die jeuk en roodheid veroorzaakt. Zowel jonge als oude mensen kunnen er last van hebben. Zo ook Anne. Aan Trouw vertelt de 23-jarige vrouw dat het voelt alsof ze ‘een uur lang in haar nakie door glaswol heeft gerold’. Velen van jullie herkenden zich in haar verhaal en deelden adviezen. Maar zijn die wel zo bruikbaar? Marjolein Leenarts geeft daar antwoord op en is blij verrast met de goede tips.

1. Gebruik hormoonzalf

Goed advies. De dermatoloog kan er kort over zijn: Hormoonzalf werkt. Wel adviseert ze goed het gebruiksvoorschrift te volgen. “Mensen zijn vaak bang dat de huid dun wordt van hormoonzalf. Dat is gelukkig een bijwerking die alleen ontstaat als je de hormoonzalf verkeerd gebruikt. Smeer het spul dus in een speciaal smeerschema dat door een dermatoloog is opgesteld.”

2. Gebruik natuurlijke douchegel

Minder goed advies. Een lastige tip, vindt Marjolein. “Het feit blijft dat douchen voor mensen met eczeem überhaupt niet zo goed is.” Het water droogt de huid namelijk nog meer uit. “Het is dan ook mijn advies om niet te vaak te douchen en ook zeker niet te heet. Mocht je écht douchegel willen gebruiken, gebruik dan in ieder geval eentje op oliebasis.” Helemaal geen zeep gebruiken, is nog beter volgens de dermatoloog.

3. Slik prednison

Goed advies. Leenarts vindt prednison als advies op zich goed, of beter gezegd nodig, maar laat wel weten dat het niet zonder gevolgen is. “Het moet echt gezien worden als een soort crisis interventiemiddel. Prednison kent namelijk veel bijwerkingen en mensen moeten én kunnen niet zomaar het medicijn slikken.” Marjolein voegt daar ook nog aan toe dat prednison meestal niet gaat helpen op de lange termijn, en dus een kortstondig effect heeft.

4. Onderga lichttherapie

Goed advies. Marjolein is enthousiast over deze vorm van het tegengaan van eczeem. “In deze lichtcabines zit namelijk het genezende deel van uvb-licht en dat draagt bij aan het verminderen van eczeem.” Een goede optie dus, zeker ook voor op de langere termijn. Helaas zit er ook aan dit advies weer een kanttekening: “Zonnestralen zijn natuurlijk niet goed voor de huid en theoretisch gezien is er daardoor een hogere kans op huidkanker.”

5. Lig af en toe in een zoutbad

Minder goed advies. De dermatoloog krijgft weleens patiënten op bezoek die regelmatig in een zoutbad liggen en daarbij zweren, maar bij de meesten is er toch sprake van een teleurstellend effect. “Het is niet wetenschappelijk aangetoond dat zout een positief effect heeft op tegengaan van eczeem.” Waarschijnlijk is het meer de combinatie van zon en zee die eczeem laat opknappen. Marjolein vindt het dan ook lastig om hierover een uitspraak te doen.

Marjolein Leenarts is dermatoloog en heeft een eigen productlijn, genaamd Drs Leenarts. Op haar YouTube-kanaal deelt zij allerlei tips over huidverzorging en huidaandoeningen.

Start je dag met een verse dosis nieuws in je mailbox – geselecteerd door de redactie van LINDAnieuws. Schrijf je hier in voor onze ochtendnieuwsbrief en begin je dag goed geïnformeerd.

NIEUWS | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws | Foto: Marjolein Leenaarts

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Lees dit ook even

Please update your browser