interview

'Obese'-deelnemer Tatjana plaatst eerlijke Instagram-post: 'Ik schaam me voor mijn lichaam'

'Obese'-deelnemer Tatjana plaatst eerlijke Instagram-post: 'Ik schaam me voor mijn lichaam'

Tatjana Almuli (26) viel in 2014 56 kilo af. Deze week plaatste ze een openhartige post op haar Instagram. Hoewel ze haar nieuwe levensstijl aanhield, bleef ze overgewicht én schaamte houden.

| Verena Verhoeven

Wij spraken Tatjana – die in 2014 meedeed aan het tv-programma Obese – uitgebreid in oktober.

Lees ook
Leendert viel 42 kilo af, werd gepest, maar voelt zich nu beter dan ooit

Schaamte

Bij een foto van zichzelf in de spiegel, schrijft Tatjana dat ze zich zolang als ze zich kan herinneren, schaamt voor haar lichaam. Ze mist in de media een middenweg tussen mensen die veel zijn afgevallen en nu een ‘healty lifestyle‘ nastreven en mensen die ‘dikker zijn, zichzelf helemaal accepteren zoals ze zijn en body positivity nastreven’. Om haar eigen geluid – dat daar tussenin zit – te laten horen, heeft ze besloten een boek te gaan schrijven.

|| SCHAAMTE || Zo lang als ik me kan herinneren, schaam ik me voor mijn lichaam en daarmee voor mezelf. Ik heb nooit een lijf gehad dat aan de norm voldeed - misschien was mijn 'baby' vet nog schattig en sociaal geaccepteerd op mijn vijfde, daarna is mijn gewicht altijd een issue geweest. Van kleins af aan kreeg ik van zowel familie, als dokters, maar ook wildvreemden te horen dat ik niet gezond was en ik af moest vallen. Ik heb deze stemmen altijd geloofd. Altijd heb ik met een soort verontschuldiging geleefd: sorry dat ik er zo uitzie, sorry dat ik zo ben. Ik ben ermee bézig, ik wil/ga/ben (aan het) afvallen. De meeste gesprekken die ik in mijn leven gevoerd heb gingen over mijn gewicht en over mijn lichaam. Ik heb me altijd verontschuldigd voor wie ik ben - alleen om hoe ik eruit zie. And i'm done with it. De afgelopen tijd ben ik bezig geweest met alle (voor)oordelen over dik zijn (van mezelf, vanuit de media/maatschappij en mensen in mijn omgeving). Ik heb gemerkt dat er in de media vaak twee 'kampen' worden gerepresenteerd: de mensen die van (heel) dik naar veel slanker gaan en die er alles aandoen om een #healthylifestyle na te streven en bijna bekeerd lijken te zijn. Aan de andere kant mensen die dikker zijn en zichzelf (volledig) lijken te accepteren zoals ze zijn en Body positivity nastreven. In beide kampen kan ik mezelf niet vinden, ik mis een soort nuance. Ja, ik probeer schijt te hebben aan het feit dat ik ben aangekomen na Obese en probeer te focussen op zelfacceptatie en me gewoon goed in mijn vel te voelen, maar tegelijkertijd wil ik ook nog steeds 25 kilo afvallen. Ik heb besloten dat ik over deze topics en vanuit deze nuance een boek wil schrijven. Ik loop nu al maanden rond met dit idee en dat is spannend en gek, maar tegelijkertijd voel ik heel erg dat ik dit moet doen. Dat dit niet voort niets mijn hele leven zo'n groot topic is geweest. Een tijdje geleden deed ik een oproep aan (voormalige) dikke, volle, curvy(you name it) vrouwen om over eerdergenoemde onderwerpen te praten, omdat ik niet alleen over mezelf wil schrijven, maar een zo compleet mogelijk beeld wil schetsen over De (voormalig) Dikke Vrouw. <Verder in Comments>

A post shared by Tatjana Almuli (@tatjanaalmuli) on

Positieve reacties

Naar aanleiding van haar post, had Vice deze week een interview met Tatjana waarin ze laat weten dat ze heel veel positieve reacties krijgt op haar eerlijkheid. Wij spraken Tatjana in oktober 2017. Toen was ze er na onderzoek achtergekomen dat veel vooroordelen over dik en dun zijn – zoals dat het helemaal je eigen schuld is -, niet kloppen.

Troost

Al haar hele leven kampte Tatjana met overgewicht, maar toen haar moeder op haar zestiende overleed, liep het volgens haar “de spuigaten uit”, liet ze ons in oktober weten. “Als ik aan het eten was, hoefde ik niet meer over dingen na te denken. Het verdoofde mijn gevoel.” Ze had vooral mentaal veel last van het overgewicht. Tatjana: “Ik zat eigenlijk nooit lekker in mijn vel en had altijd een soort utopische gedachte in mijn hoofd: als het me zou lukken om af te vallen, dan zou alles veranderen en kon het leven écht beginnen.”

Tatjana vóór Obese.

Tatjana

Obese

Daarom stuurde ze in 2014, ze was toen 21 jaar, een brief naar Obese. “Ik werd uitgekozen en deze keer ging ik er helemaal voor.” Tatjana ging van 160 naar 100 kilo in tien maanden, maar daar stokte het afvallen. “Van de een op de andere dag viel ik niet meer af en kwam ik zelfs aan. Dat terwijl ik me nog steeds aan precies hetzelfde schema hield.”

Tatjana tijdens Obese.

Tatjana

Onduidelijk

De reden hiervan werd, ondanks meerdere onderzoeken, drie jaar lang niet gevonden. “Die drie jaar bleef ik vier/vijf keer in de week sporten en lette ik goed op mijn voeding. Toch bleef ik rond de 110 kilo zweven. Het was daardoor heel moeilijk om motivatie te houden.” 

Gen

In 2017 werd er eindelijk meer duidelijk. Tatjana blijkt een gen te missen dat onder andere verband houdt met verbranding en het verzadigingsgevoel. Ook kan het zijn dat ze tijdens Obese te snel is afgevallen en dat een negatief effect heeft gehad op haar lichaam. Nog niet alles is duidelijk, maar deze zoektocht heeft wel een ander gevoel aangewakkerd. “Er zijn zoveel vooroordelen over dik zijn. Het wordt altijd met iets negatiefs geassocieerd, terwijl je helemaal niet weet wat er achter een persoon zit.”

Tatjana oktober 2017.

Tatjana

Onderzoek

Tatjana wilde erachter komen of het algemene vooroordeel ‘dik zijn is ongezond’ ook echt waar is. Ze dook in verschillende onderzoeken en sprak met meerdere experts. “Zo kwam ik erachter dat deze aanname niet klopt. Net zo goed als dat dun zijn niet per definitie gezond is. Mijn vetpercentage is nog steeds wat te hoog, maar mijn spiermassa en spierkracht zijn juist heel goed. Ik ben nu echt gezond, terwijl je dat misschien niet meteen van me zou zeggen.”

Volhouden

Tatjana blijft haar nieuwe levensstijl volhouden, of ze nu afvalt of niet. “Ik dacht altijd dat slank worden hét doel was, maar het heeft me betere dingen gebracht. Ik heb veel minder haatgevoelens naar mezelf en kan nu gewoon rustig in de spiegel kijken. Die positieve energie en zelfliefde heeft mijn leven enorm veranderd. Ik kan dan ook iedereen aanraden om voor een gezonde levensstijl te gaan, of je nu dik bent of dun”

Tatjana tijdens de yoga op vakantie, 2016.

Tatjana

Meer weten? Tatjana schreef haar bevindingen op in Women’s Health (€). Of volg haar via Instagram.

NIEUWS | LIFESTYLE | INTERVIEW | #HOUVOL

Bron: LINDAnieuws / Instagram Tatjana Almuli / Vice | Foto: Tatjana Almuli

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Paella, plaza's en prachtige parken: 10 x dit moet je doen als je in Valencia bent
Advertorial

Paella, plaza's en prachtige parken: 10 x dit moet je doen als je in Valencia bent

Slechts tweeënhalf uur vliegen en je landt op de bakermat van de paella: Valencia. De stad waar 300 dagen per jaar de zon schijnt en waar je dus absoluut een keertje heen moet. 

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser