Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

interview

Kijkers zijn boos, maar zo zit het echt met de deelname van Maroeska aan 'Heel Holland Bakt'

Kijkers zijn boos, maar zo zit het echt met de deelname van Maroeska aan 'Heel Holland Bakt'

De laatste dagen is er veel commotie ontstaan rondom de deelname van Maroeska Metz aan ‘Heel Holland Bakt’ (Omroep Max). Maar kloppen al deze aantijgingen wel? 

| Kirsten Zijderveld en Marlie van Zoggel

We vroegen Omroep Max om opheldering.

Maroeska Metz

Eerst even kort wat er nou precies aan de hand is. Kijkers van Heel Holland Bakt twijfelen al vanaf het begin van het seizoen aan de deelname van Maroeska Metz. Ze bracht in september 2018 een kookboek uit en heeft een cateringbedrijf, dus was ze dan niet bij voorbaat al veel te professioneel om mee te mogen doen als ‘thuisbakker’ aan het programma? Zeker na de vijfde aflevering vinden steeds meer kijkers van wel, zo wordt duidelijk op social media. Maroeska heeft tot dan toe drie afleveringen gewonnen.

Kritiek

Sommige kijkers zijn dusdanig teleurgesteld dat ze op Twitter laten weten niet meer te kijken. Tegen RTL Boulevard heeft Maroeska gezegd dat ze zich niet zoveel aantrekt van de kritiek. Ze heeft nooit een bakkersopleiding gevolgd en slechts een paar keer catering verzorgd, zegt ze. “Toen ik zo’n tien jaar geleden bijna failliet was, heb ik om de eindjes aan elkaar te knopen zo’n zeven à acht keer gecaterd.” Nu kookt ze nog maar een paar keer per jaar op verzoek. Ze vindt het jammer dat de ophef de goede sfeer van het programma verpest.

Lees ook
Kijkers boos over ‘verpest kijkplezier’ na ‘Heel Holland Bakt’

Wij namen contact op met Omroep Max om te vragen wat zij vinden van de kritiek én hoe het nou zit met de selectiecriteria voor een deelname aan het populaire bakprogramma.

Waarom werd Maroeska gekozen als kandidaat voor Heel Holland Bakt?
Michelle Seubring, communicatie-adviseur bij Omroep Max: “Alle deelnemers moeten aan de door de redactie gestelde voorwaarden voldoen. Zo moeten kandidaten goed kunnen bakken, maar moeten ze wel een amateurbakker zijn. Maroeska voldoet hieraan. We begrijpen dat die scheidingslijn dun is, maar we hebben dit seizoen dezelfde criteria gebruikt als alle voorgaande seizoenen.”

In hoeverre kun je nog spreken van een amateur als je een kookboek en een cateringbedrijf op je naam hebt staan?
“Wij beoordelen een kandidaat als amateurbakker als hij of zij geen volledige bakkers- of patisserieopleiding heeft gedaan. Maroeska is autodidact: ze heeft zichzelf baktechnieken aangeleerd. Ook maken we onderscheid tussen bakken en koken, wat twee totaal verschillende disciplines zijn.”

Het kookboek van Maroeska is in september 2018 uitgegeven, net na de opnames van Heel Holland Bakt. Is dit expres pas na het programma uitgebracht?
“Nee, dat is niet zo. Maroeska heeft tien jaar aan haar kookboek gewerkt en het is in eerst instantie gemaakt voor haar kinderen. Het boek kwam in 2017 al uit onder de titel Maroeska’s Kookboek. De meest recente versie, het boek Hoe Dan?!, is de heruitgave daarvan.”

Het kookboek van Maroeska was genomineerd voor ‘Het Gouden Kookboek 2018’, de prijs voor beste kookboek van het jaar, die door een jury onder leiding van HHB-jurylid Janny van der Heijden wordt toegekend. Klopt dat?
“Janny zit inderdaad in die jury, maar heeft zich bij het samenstellen van de longlist én het aanwijzen van de winnaar onthouden van de stemming om iedere schijn van belangenverstrengeling uit de weg te gaan. Uiteindelijk won een ander kookboek, maar er is geen verband tussen Janny’s stemonthouding en de winnaar van de kookboekenprijs. In de media is gesuggereerd dat Janny en Maroeska elkaar al voor de opnames zouden kennen, maar dit is pertinent onjuist.”

Lees ook
Mysterie opgelost: dit zijn de veranderingen in het nieuwe seizoen van ‘Heel Holland Bakt’

Vinden jullie de kritiek van de kijkers terecht?
“Nee, maar we betreuren wel dat er onduidelijkheid is ontstaan over de voorwaarden van een deelname aan het programma. Alle deelnemers voldoen aan de voorwaarden die we al zes seizoenen hanteren.”

Gaan jullie in de toekomst strenger selecteren?
“Dat verwacht ik niet. We scouten niet, potentieel kandidaten melden zich bij ons aan. In de toekomst zullen we gewoon diezelfde voorwaarden stellen als we alle seizoenen al hebben gedaan.”

NIEUWS | TV | BEKEND | ACHTERGROND | INTERVIEW | LEKKER KIJKEN

Bron: LINDAnieuws/RTL Boulevard | Foto: Still uit 'Heel Holland Bakt'

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Henny Smeenk-SmaleHenny Smeenk-Smale

Maar al zou je deze verklaring op levensgrote billboards door heel Nederland verspreiden, Maroeska kan geen goed meer doen. De tegenstanders hebben hun standpunt ingenomen en daar zijn ze niet meer vanaf te brengen. Ik word voornamelijk heel kriegel van al dat gezeik op haar op Twitter. Je kunt daar zeggen wat je wilt, maar volgens menigeen deugt ze niet en moet ze gediskwalificeerd worden. En als je het voor haar opneemt krijg je al net zoveel verwensingen naar je hoofd als zij. 't Is echt belachelijk.

Meer interview

Lees dit ook even

Please update your browser