interview

Dankzij déze helden overleefden Tommy (3) en zijn moeder een ernstig ongeluk

Dankzij déze helden overleefden Tommy (3) en zijn moeder een ernstig ongeluk

Op 8 december slaat een auto met daarin Zaneta (30) en haar zoontje Tommy (3) over de kop en landt in de sloot langs de A15 in Dodewaard. De omstanders die stoppen om te helpen, redden het leven van de twee.

| Gaby Boterkooper & Boris Lemereis

LINDAnieuws sprak negen helden die bij deze redding betrokken waren.

Lees ook
9 x dit zijn ze: de Nederlandse helden van 2016

Over de kop
Het is 8 december 2016: Zaneta (30) rijdt in de auto van Duitsland naar Tiel. Ze heeft haar man daar afgezet in het ziekenhuis. Hun driejarige zoontje Tommy zit achterin in een kinderzitje. Hoe het precies komt weet Zaneta niet, maar ze verliest de macht over het stuur. Haar auto belandt in de berm en slaat over de kop. Als ze weer bijkomt, ligt de auto omgekeerd in een sloot. Zaneta voelt het ijskoude water naar binnen stromen.

André van Drumpt (47)

André van Drumpt, held ongeluk Tommy

Omstander André leidde de operatie van begin tot eind

Vlak achter de auto van Zaneta rijdt André van Drumpt. Naast hem zit zijn vrouw en achterin hun zoon Camilo. André: “Ik zag ineens een auto voor ons een vreemde manoeuvre maken, in de berm belanden, drie keer over de kop slaan en in een diepe sloot belanden”. Als oud-ambulancemedewerker bedenkt André zich geen seconde, zet zijn auto aan de kant en rent naar het ongeval toe.

André is de eerste die bij de auto arriveert. “Ik zag iemand onder water vastzitten.” André springt tot zijn middel in het ijskoude water en weet het hoofd van de vrouw boven water te trekken, zodat ze weer kan ademen. “Meteen schreeuwde ze dat er nog een kind achterin de auto zat.” De achterkant van de auto is op dat moment helemaal onder water verdwenen. Terwijl André het hoofd van Zaneta boven water houdt, instrueert hij zijn zoon Camilo om naar het kind te zoeken.

Camilo van Drumpt (17)

camilo

Camilo probeerde de deuren te openen om bij Tommy te komen

Camilo heeft aanvankelijk weinig van het ongeluk zelf meegekregen. Hij zit achterin bij zijn vader als het gebeurt. Hij heeft een koptelefoon op en is bezig met zijn telefoon. Pas als zijn vader plots de auto op de vluchtstrook zet en eruit springt, merkt hij dat er iets aan de hand is. Camilo rent achter zijn vader aan. Als hij hoort dat er een kind achterin de auto zit, springt hij ook in het water en probeert de achterdeuren te openen. “Maar dat ging lastig, er lag teveel modder voor.”

Intussen hebben zich meer mensen rondom de sloot verzameld. André ziet dat hij en zijn zoon het niet met z’n tweeën afkunnen, en besluit de mensen op de kant aan te moedigen te komen helpen. André: “Als mensen aan de kant blijven staan is geen onwil, maar ze weten gewoon niet wat ze moeten doen.”

Janek Vos (37)

Janek hielp mee met het kantelen van de auto

Janek is één van de mensen die vanaf de kant in het koude water springen om de auto kantelen. Ondanks het enorme gewicht van de auto kunnen Janek en vier anderen de auto genoeg kantelen om Zaneta eruit te krijgen. “We hadden meteen een sterk team ter plaatse. Een politieagente die alles goed delegeerde en een ex-ambulancemedewerker. Dat werkt goed.”

M. (26)

Politie

M. begeleidde alle omstanders bij de reddingsactie.

Die politieagente in opleiding is M., die vanwege haar beroep liever anoniem blijft. Ze heeft het ongeluk zelf niet zien gebeuren, maar rijdt buiten haar werktijd langs en besluit te kijken of haar hulp gebruikt kan worden. Dat kan zeker. De vrouw gebruikt haar politie-ervaring om de leiding te nemen en mensen te motiveren het water in te springen. Onder leiding van de agente en André slagen vijf mensen er uiteindelijk in om de auto te kantelen: ze krijgen Tommy voor het eerst te zien.

M.: “Toen de auto uiteindelijk kantelde, zag ik het kindje op de achterbank liggen. Ik trok hem los uit de gordel en zorgde dat zijn hoofdje zo snel mogelijk boven water kwam. Ik zag meteen: er zit weinig leven meer in dit mannetje. Hij was helemaal slap.”

Taco van Wieren (28)

Taco had net drie uur gereden vanuit Leeuwarden en besluit bij het zien van de auto meteen het water in te springen. Samen met de anderen tilt hij de auto op en houdt Tommy vast wanneer iemand anders zijn gordel lossnijdt. “Dat gevoel dat je iets in je handen hebt dat dood lijkt is verschrikkelijk. Toen we de auto optilden hing hij ondersteboven in zijn stoeltje met zijn lichaam boven en met zijn hoofdje nog onder water.”

Uiteindelijk haalt M. Tommy uit de auto en geeft hem aan een man die op de kant staat.

Marcel Kooij (51)

img_3272

Marcel beademde Tommy tot het jongetje wakker werd.

Die man is Marcel Kooij. Hij hielp eerder de auto te kantelen, en staat nu op de kant om Tommy aan te pakken. “Toen ik het jongetje in mijn armen had, leek het alsof ik een zak in mijn handen had. Hij was levenloos.” Marcel is jaren werkzaam geweest op een röntgenafdeling en weet door jaarlijkse trainingen hoe hij moet reanimeren. Nadat M. Tommy één ronde beademd en gereanimeerd heeft, neemt Marcel de beademing van haar over. “Je bent op zo’n moment een beetje het benul van tijd kwijt, maar na twee of drie minuten proefde ik slootwater en heb ik steeds zijn hoofdje gekanteld om het wat uit zijn mond te laten lopen. Na ongeveer vijf minuten hoorde ik een huiltje. Meer was het niet.” Samen met de politieagente blijft Marcel beademen en reanimeren.

Henk Verdonk (46)

Henk Verdonk

Henk bleef bij Tommy tijdens de reanimatie

Intussen is er ook een politiebusje gearriveerd met een defibrillator. De omstanders sluiten het apparaat aan, maar terwijl ze dat aan het doen zijn, begint het jongetje plotseling weer tekenen van leven te vertonen. Henk Verdonk, die ook de auto heeft helpen kantelen, herinnert zich dit moment nog goed. “Het was een heel bijzonder moment toen Tommy begon te ademen. Hij hoestte ineens allemaal water op. Ik stak mijn duim op naar de moeder om haar te laten weten dat hij bij was. Toen is ze even bij zijn hoofdje komen zitten, maar moest daarna het busje weer in om niet onderkoeld te raken. Het was ijskoud en er lag een flinke laag ijs op het water. Een jongen die tot zijn nek in het water heeft gestaan om naar Tommy te reiken in de auto raakte ook al snel onderkoeld.”

Merel Barneveld (26)

Cannock Chase

Merel haalde dekens om de onderkoelde Tommy warm te houden

Nadat ze eerst heeft geholpen om Zaneta’s hoofd boven water te houden toen de anderen haar gordel lossneden om haar uit de volgelopen auto te krijgen, gaat Merel ondertussen op zoek naar dekens voor de ernstig onderkoelde Tommy. “Ik heb zijn natte kleertjes uitgetrokken en dekens om hem heen gedaan. Het was mooi om te zien hoe zoveel mensen die elkaar niet kenden, perfect samenwerkten. We waren allemaal op weg naar ons eigen ding, maar stopten om samen te helpen.”

Carry (65)

img-20170101-wa0030

Carry – hier te zien met zijn kleinkinderen – kocht een beertje voor Tommy

Ook Carry probeerde het onderkoelde lichaampje warm te houden. “Ik had een dikke jas aan en hij lag er zo bloot bij, dus toen heb ik de jas om zijn lijfje heen gelegd.” Toen hij hoorde dat het goed ging met Tommy besloot hij een cadeautje voor hem te kopen. “Ik heb uit spontaniteit een knuffel gekocht en heb hem aan een politieagente meegegeven samen met een kaart met een verhaal er in. Ik ben ook opa en als je dan zo’n manneke ziet liggen…”

Zuurstoftekort
Inmiddels is de ambulance ook ter plaatse en worden Tommy en Zaneta naar het ziekenhuis gereden. In het ziekenhuis wordt Tommy nog drie dagen kunstmatig in coma gehouden om beschadiging aan zijn organen en hersenen te voorkomen. Hij heeft veel vuil slootwater binnengekregen, is ernstig onderkoeld geraakt en zijn hersenen hebben even een zuurstoftekort gehad. Hij komt er wonderwel goed vanaf. Voor zover bekend heeft hij er geen schade aan overgehouden. Moeder Zaneta: “Het eerste dat hij vroeg toen hij werd bijgebracht was: ‘Mag ik een boterham met kaas?’. Nou, dan weet je dat het goed gaat met je kind.” Ook Zaneta houdt er, voor zover bekend, geen blijvende schade aan over.

Allemaal helden
En dat is absoluut te danken aan de mensen die na het ongeluk zo goed hebben gehandeld. Zaneta: “Het zijn allemaal helden. Het waren de goede mensen op de goede plek, met een goed hart.” Vanuit het politiebureau van Tiel kreeg de familie ook erg veel steun. “Eén politieagente had zijn lievelingsknuffeltje gewassen. Het was een beertje met een muziekje er in en doordat ze hem thuis met de hand gewassen had deed hij het nog. Dat maakte hem na het ongeluk rustig.” Zaneta is zelf nog bezig met verwerken. Ze heeft nog elke nacht nachtmerries. Ze is er nog niet aan toe om de helden te spreken, maar zij en haar man Peter hebben iedereen een grote bos bloemen en een bedankkaart gestuurd. Van de rest van de familie hebben de helden een lange brief met een foto van Tommy ontvangen. “Als zij er niet waren geweest, waren Tommy en ik er nu ook niet meer”

Tommy

Vader Peter, Tommy en Zaneta

Foto’s van de auto na het ongeluk en van Tommy, nadat hij uit het ziekenhuis ontslagen is

NIEUWS | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws | Foto: Nicole Boterkooper / Henk Verdonk

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Meest gelezen

Meer interview

Lees dit ook even

Meer interview

Please update your browser