Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

interview

Corinie en Muriel zijn apetrots op hun acterende zonen

Corinie en Muriel zijn apetrots op hun acterende zonen

Nando (22) en Rutger (26) spelen vanavond de première van ‘Drs. Down’. Hun moeders vertellen over hun leven met en opvoeding van een kind met een beperking.

| Verena Verhoeven

Hoewel ieder kind anders is, zijn de moeders het over de beste insteek helemaal eens.

Lees ook
Acteur met syndroom van Down in tranen door mooie woorden van zijn familie

Drs. Down
Drs. Down gaat over Lucas, een jongen met het Syndroom van Down, gespeeld door Nando. Zijn rol is gebaseerd op Pablo Pineda Ferrer, waarschijnlijk de enige ‘down’ die een universitaire graad gehaald heeft. Alle clichés en vooroordelen komen in de voorstelling aan bod: ouderlijke ruzies, een jaloerse broer, eindeloze pesterijen, het aanbod om in te grijpen met plastische chirurgie en de hunkering naar een onbereikbaar vriendinnetje.

Opvoeding
In de voorstelling zijn de ouders van Lucas het niet eens over zijn opvoeding. Kijk je naar de beperkingen of juist naar de mogelijkheden? Corinie (55), Nando’s moeder, en haar man hadden minder discussies: “Het advies was om hem zo normaal mogelijk mee te laten draaien in de maatschappij. Het is bewezen dat dat beter zou zijn voor zijn cognitieve en sociale ontwikkeling. We wilden het dus allebei op die manier doen.”

Onderwijs
Ook Muriel (52), moeder van Rutger, die in de voorstelling de beste vriend van Lucas speelt, koos voor deze aanpak. Helaas was dat niet altijd even makkelijk. Muriel: “Rutger speelde van kleins af aan met andere kinderen uit de buurt. Toen hij naar de basisschool ging, mocht hij echter niet met zijn vriendjes mee. De lerarenraad had besloten dat Rutger niet op hun school thuishoorde, waardoor hij naar een andere school moest.” Nando kreeg deze problemen toen hij naar de middelbare school wilde. “Geen één vmbo-school uit de buurt wilde een kind met het Syndroom van Down aannemen,” vertelt Corinie.

In de voorstelling wordt Lucas (Nando) uiteindelijk geaccepteerd op school.
Down

“Dat kan jij wel!”
Beide jongens hadden moeite met het zoeken naar een passende school en ook in hun omgeving werd er soms neergekeken op de jongens. Muriel: “Mensen denken vaak dat Rutger iets niet kan of zeggen snel: ‘Laat die jongen toch’ wanneer hij wat fout doet. Hijzelf ging daar op een gegeven moment ook in mee. Dan zei hij: ‘Ik heb een beperking, dus ik kan dat niet.’ ‘Dat kan jij wel!’, reageerde ik dan verontwaardigd.”

Voorstelling
De trotse moeders hopen dat deze voorstelling meer inzicht geeft in wat er, ook voor mensen met een beperking, allemaal mogelijk is. “Door hen anders te behandelen, houd je het probleem in stand. Juist als je Nando benadert zoals ieder ander, krijgt hij de kans om zichzelf te ontwikkelen,” vertelt Corinie.

Minder hokjesdenken
Wel willen ze benadrukken dat niet iedereen de universiteit hoeft te behalen, net zo goed als niet ieder ander kind dat kan. Muriel: “Er moet minder in hokjes gedacht worden. Ik zou willen dat de wereld van mensen met een beperking veel meer samen gaat met die van mensen die dénken dat ze geen beperking hebben. Iedereen heeft wel iets, alleen is het bij Rutger en Nando nou eenmaal wat zichtbaarder.”

Rutger laat als Tom, naast zijn acteer-, ook zijn danskwaliteiten zien in de voorstelling.
Down

Première
Vanavond gaat het filmische muziektheaterstuk Drs. Down, geschreven door Ivo Niehe, in première in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Daarna toert de cast, met onder andere Anne-Mieke Ruyten en natuurlijk Nando en Rutger, door het hele land.

NIEUWS | INTERVIEW

Bron: Drs. Down/LINDAnieuws | Foto: Annemieke van der Togt

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Lees dit ook even

Please update your browser