Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

interview

Zorgt het 'continurooster' er écht voor dat kinderen te snel eten? Volgens deze scholen niet

Zorgt het 'continurooster' er écht voor dat kinderen te snel eten? Volgens deze scholen niet

Voedingsdeskundigen trokken vandaag aan de bel met het bericht dat continuroosters op basisscholen ervoor zouden zorgen dat kinderen te weinig tijd hebben om te eten.

| Jorieke van Noorloos

Wij belden met twee basisschooldirecteuren over hoe zij het rooster zélf ervaren en legden hen jullie bezwaren voor.

Buikpijn

Op scholen waar een continurooster is ingevoerd, gaan kinderen tussen de middag niet naar huis en – op sommige plekken na – zijn ze iedere dag op hetzelfde tijdstip klaar met hun lessen. Dat betekent dus dat ze niet meer overdag thuis kunnen eten, maar in de klas eten. En daar maken de voedingsdeskundigen zich zorgen over: leerlingen krijgen dan maar een kwartier tijd voor hun broodjes en een kwartier tijd voor hun pauze. Kinderen die langzaam eten, krijgen daardoor niet genoeg binnen. En kinderen die juist snel eten, kunnen buikpijn krijgen, beargumenteert het Voedingscentrum.

Even wennen

Op basisschool De Boomladder in Heerhugowaard geldt het continurooster voor alle groepen, maar gaat het kwartier spelen en kwartier eten vanaf groep 3 in. Directeur Paul Vrasdonk: “We merken wel dat kinderen daar aan het begin aan moeten wennen. Maar van de vierhonderd kinderen, heb ik hooguit over één of twee kinderen gehoord dat ze écht moeite hebben met de tijd die er voor eten staat. Zij krijgen bij ons dan ook wat meer tijd voor hun broodje. Maar dat gaat wel van hun speeltijd af, omdat we weer om half één moeten beginnen met de les.”

Basisschool De Boomladder:

basisschool de boomladder

Lees ook
Korte pauzes in continurooster laten kinderen bammetjes naar binnen schrokken

Snelle eters

Ook basisschool Menorah in Oosterhout werkt met het continurooster, maar daar krijgen kinderen een halfuur de tijd om te eten en een halfuur om te spelen. “Het ene kind eet snel zijn of haar brood op, misschien te snel, het andere kind eet het langzaam op”, aldus directeur Peter Honcoop. Daar hebben ze op Menorah iets op bedacht. “Kinderen mogen niet eerder dan een kwartier na het begin van de lunchtijd naar buiten, zodat ze niet gehaast gaan eten.”

Jullie kinderen

Ook onze lezers reageerden veelvuldig op het verhaal van de voedingsdeskundigen. Zo klagen meerdere moeders dat hun kinderen vaak met een halfvolle broodtrommel weer terug naar huis komen en eten kinderen te snel omdat ze snel naar buiten willen. Volgens beide directeuren kunnen die gevallen ook andere oorzaken hebben. Vrasdonk: “Sommige ouders geven ook veel te veel brood mee, waardoor de kinderen het anders ook niet op zouden krijgen.” Honcoop vult aan: “Soms krijgen kinderen ook eten mee dat ze helemaal niet lusten, of houden ze niet van de korstjes. Ja, dan zal het eten sowieso niet opgaan, maar dat is ook meer de verantwoordelijkheid van de ouders.”

Voor- en nadelen

De schooldirecteuren zien vooral veel voordelen in het continurooster. Zo vindt Honcoop het handig voor ouders die overdag werken. “Het scheelt ze een keer ophalen en het zorgt voor rust in de school. Ook hoeven de kinderen minder vaak het verkeer door.” Vrasdonk: “Het rooster is ook niet ingevoerd zonder toestemming van de ouders. En ja, alles heeft voor- en nadelen. Dit model zal ook niet voor iedereen werken, net als een ‘gewoon’ rooster. Maar bij ons zorgt het voor veel meer rust in de klassen.”

Basisschool Menorah:

menorah basisschool

Lees ook
Bestuurslid basisschool De Korenaer vertelt over heftige week na ongeluk

NIEUWS | ACHTERGROND | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws | Foto: Pexels

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Lees dit ook even

Please update your browser