interview

Carmens baarmoeder werd verwijderd: 'HPV-vaccinatie had dit kunnen voorkomen'

Carmens baarmoeder werd verwijderd: 'HPV-vaccinatie had dit kunnen voorkomen'

Het aantal HPV-vaccinaties is het afgelopen jaar met acht procent gedaald. ‘Bizar’, vindt Carmen van der Linden (59), die zelf een voorstadium van baarmoederhalskanker had. 

| Maaike van de Graaf

Als Carmen wel een HPV-vaccinatie had gehad, had ze haar baarmoeder waarschijnlijk niet hoeven laten verwijderen.

Lees ook
Waarom columnist Roos Schlikker (die zelf ‘foute cellen’ had) pleit voor vaccineren

HPV-vaccinatie beschermt tegen virus

Onlangs schreef columnist Roos Schlikker een column over waarom ze pleit voor vaccineren. Zij had namelijk nooit het HPV-virus gehad als ze zich had laten inenten. Voor Carmen geldt hetzelfde. Als zij een HPV-vaccinatie had gehad, had haar baarmoeder “nooit weggehaald hoeven worden”.

Kinderwens

Toen Carmen 27 was, probeerde ze al een jaar lang zwanger te worden, samen met haar man. “Dat lukte niet en daarom ging ik langs de gynaecoloog.” Ze liet een uitstrijkje maken. De uitkomst van die test was, zoals haar arts zei, “niet goed”. Carmen had licht afwijkende cellen in haar baarmoeder, ook wel PAP 3A. De uitslag van een uitstrijkje – waarbij cellen van de baarmoedermond worden afgenomen – wordt gegeven met een PAP-classificatie. Bij PAP 1 ziet alles er goed uit, bij PAP 5 worden er sterkere afwijkingen in cellen gevonden en is behandeling op korte termijn nodig.

Lees ook
Waarom steeds minder mensen zich laten inenten

Baarmoeder verwijderd

Ieder halfjaar moest Carmen terugkomen om een uitstrijkje te maken. Na zes jaar had Carmen er genoeg van om continu langs de gynaecoloog te gaan en elke keer in spanning de uitslag van het uitstrijkje af te wachten. Al helemaal omdat ze ook maar niet zwanger werd, zelfs niet na een groot aantal ivf-behandelingen. Op aanraden van de gynaecoloog besloot Carmen haar baarmoeder te laten verwijderen. De kans dat ze ooit wel baarmoederhalskanker zou krijgen, was namelijk aanzienlijk groot.

Endometriose

Daarnaast had Carmen endometriose; een chronische ziekte waarbij het baarmoederslijmvlies zich buiten de baarmoeder bevindt. Dat had tot gevolg dat ze niet zwanger kon worden. Overigens geldt dat niet voor alle vrouwen, sommigen kunnen wel degelijk zwanger worden terwijl ze aan endometriose lijden. Helaas was dat bij Carmen niet het geval.

Tóch een zoon en een dochter

“Ontzettend lastig” noemt Carmen de beslissing om zich te laten opereren, maar ze weet ook dat er niks anders op zat. “Ik mag blij zijn dat ik nog leef.” De arts zei destijds tegen haar: “Ik heb liever een levende vrouw, dan een dode moeder.” Daar is ze het mee eens. Uiteindelijk is haar kinderwens toch uitgekomen. Toen ze 36 jaar was, adopteerde ze een dochter uit Colombia. Drie jaar later volgde een zoon.

Carmen: ‘Laat je inenten’

Er was in het huis van Carmen dan ook geen discussie mogelijk of haar dochter wel of niet ingeënt zou worden tegen baarmoederhalskanker. “Het is zo belangrijk dat wél te doen.” Ze vindt dat vrouwen beslist van de mogelijkheid gebruik moeten maken. “Baarmoederhalskanker is een sluipmoordenaar. Voor je het weet is het al te laat”.

NIEUWS | INTERVIEW | VACCINEE OF JA?

Bron: LINDAnieuws | Foto: Carmen van der Linden

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Lees dit ook even

Please update your browser