Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

interview

Journalist Britt van Uem vertrekt bij 'Tubantia' na onthulling laag salaris in 'Wat verdien je?'

Journalist Britt van Uem vertrekt bij 'Tubantia' na onthulling laag salaris in 'Wat verdien je?'

Schrijvend journalist Britt van Uem (46) was gisteravond te zien in ‘Wat verdien je?’ en vertelde daar dat zij als freelance journalist voor vijf uur werk bij een regionale krant €57,85 verdient. 

| Maaike van de Graaf

En dat deed Britt besluiten per vandaag te stoppen met haar werkzaamheden bij de regionale krant.

Lees ook
Te veel of te weinig? Astrid Joosten zélf met billen bloot in ‘Wat verdien je?

Dit is Britt
Britt van Uem studeerde in 1999 af aan de Hogeschool Windesheim en vanaf toen ging zij aan de slag als freelance journalist. Zo schreef zij onder andere voor Twentsche Courant Tubantia, maar daar is zij na de uitzending van Wat verdien je? mee gestopt. In het programma vertellen mensen wat zij eigenlijk verdienen, en dus deed ook Britt dat. Reden daarvoor? “Ik wil niet meer werken voor een loon van € 0,13 per woord”, aldus Britt.

Spannend, ‘maar het moest’
“Ik vond het erg spannend om deel te nemen aan het programma, maar ik moest het van mezelf doen”, aldus Britt. Ze wilde voor journalisten opkomen, want “het gaat haar erg aan het hart”. “Ik vind dat er een angstcultuur heerst rondom de salarissen van journalisten, die wil ik doorbreken”. En dus besloot Britt eerlijk antwoord te geven op de vraag wat ze verdient. Toen haar antwoord was: €57,80 voor vijf uur werk en 450 woorden, reageerde de zaal geschokt. Ook Britt zelf werd emotioneel: “Het voelde zo oneerlijk”.

Jammer
Britt heeft meerdere malen met de redactiechefs van de krant gesproken over haar salaris, maar die gaven aan dat ze naar de vakbond moest. “Ik voelde me in de steek gelaten, en tegelijk kwam ook het gevoel van onrecht naar boven”. Tijdens de opnames van het programma speelde dat gevoel weer op en dus besloot ze na de uitzending te stoppen met schrijven voor de Tubantia. “Dat vind ik ontzettend jammer, maar ik wil niet meer werken voor dat salaris. Zelfs niet als de regiojournalistiek een grote passie is.”

Geen spijt
Op de vraag of Britt spijt heeft van haar deelname, is haar antwoord: “Nee, absoluut niet”. Wel doet het haar pijn om te merken dat de collega’s in vaste dienst geen contact meer met haar hebben opgenomen. “Dat steekt wel, ik heb er twee jaar lang gewerkt met heel veel plezier”. Dat Britt dus heeft besloten niet meer voor hen te werken, is dan ook geen makkelijke beslissing geweest. Maar toch doet ze het, “omdat ik hoop dat er iets verandert”.

Reactie ‘Tubantia’
Hoofdredacteur van Tubantia, Martha Riemsma, liet vanochtend op NPO Radio 1 weten “pissig” te zijn over de uitzending. Volgens haar ligt het genuanceerder. “We betalen €0,13 per woord voor de eenvoudige verhalen. Die zetten we uit bij freelancers. Dat is een bewuste keuze. Andere verhalen worden door onze vaste mensen gedaan. Die worden beter betaald.” Ook laat ze weten dat Britt voor de krant mag blijven schrijven en graag een gesprek met haar had gevoerd over het gevoel van onvrede.

NIEUWS | TV | LIFESTYLE | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws | Foto: Still BNNVARA

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Lees dit ook even

Please update your browser