interview

Brandveiligheidsexpert: 'Het belangrijkst is dat je op tijd bent gewaarschuwd'

Brandveiligheidsexpert: 'Het belangrijkst is dat je op tijd bent gewaarschuwd'

Naar aanleiding van de brand in een Londense woontoren vroegen we een expert op het gebied van brandveiligheid: wat kunnen we doen om ons eigen huis veiliger te maken?

| Lisa Koetsenruijter

Drie woorden: rookmelder, rookmelder, rookmelder.

Lees ook
Meerdere mensen nog vermist na flatbrand Londen

Tragische brand
In de nacht van dinsdag op woensdag brandde in Londen de Grenfell Tower af. Het dodental staat op dit moment op zeventien, maar de politie vreest dat het nog zal stijgen. Er zijn vermoedens dat de brandveiligheid van de flat niet in orde was.

Brandveilig Leven
Na dit tragische nieuws vertelt Marcel van Galen (53), voorzitter van de vakgroep Brandveilig Leven van de Brandweer Nederland, hoe we in ons eigen huis kunnen werken aan de brandveiligheid.

Je belangrijkste advies?
“Installeer een rookmelder. Zo word je op tijd gewaarschuwd als er brand is. Bij woningen gebouwd na 2003 is de installatie van een rookmelder verplicht tijdens het bouwen, maar in veel oudere huizen ontbreken ze nog.”

Waar moet je die ophangen?
“Aan het plafond, en op elke verdieping minstens eentje. Het liefst in de ruimte waar de slaapkamers op uitkomen, oftewel de vluchtroute. Op de site van de brandweer geven we plaatsingsadvies, dat kun je ook eerst lezen als je het moeilijk vindt om te besluiten waar je de melder(s) moet hangen.”

Andere belangrijke voorzorgsmaatregelen?
“Kijk van tevoren waar de nooduitgang of de vluchttrap is. Waar moet je heen als er iets gebeurt? Als je op het moment dat het fout gaat moet gaan zoeken, is het te laat. Dus doe dat tijdig. Verder hebben we een woningcheck ontwikkeld, het is ook goed om die te doen.”

Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van brand eigenlijk?
“De top drie bij fatale woningbranden bestaat uit: roken, koken en wasdrogen. Dus bijvoorbeeld mensen die met een brandende sigaret in hun hand in slaap vallen. En wat we vaak niet beseffen: veel mensen komen bij een brand om door het inademen van rook, niet door de brand zelf.”

Hoe kunnen we ingrijpen bij brand? Moeten we binnen blijven? Of juist zo snel mogelijk naar buiten?
“Dat verschilt echt per situatie. Is het een klein brandje, zoals een smeulende prullenbak, probeer het dan zelf te blussen. Is het groot? Breng dan jezelf en anderen in je omgeving in veiligheid en bel zo snel mogelijk 112.”

brandveiligheid

NIEUWS | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws | Foto: ANP / Twitter

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Meest gelezen

Meer interview

Lees dit ook even

Meer interview

Please update your browser