Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

interview

Tom (29) blogt over eten en heeft anorexia: 'Ik wil de andere kant van die medaille laten zien'

Tom (29) blogt over eten en heeft anorexia: 'Ik wil de andere kant van die medaille laten zien'

Tien jaar geleden begon Tom met fanatiek sporten om strakker en fitter te worden. Maar beetje bij beetje werd het dwangmatiger: ‘Ik at steeds minder en ging tegen m’n zin in naar de sportschool.’

| Raounak Khaddari

Nu zit Tom Boltendal (29) in een kliniek waar hij behandeld wordt voor anorexia.

Lees ook
Janet (63) lijdt al haar hele leven aan anorexia: ‘Een maaltijd bestaat uit één cracker’

Schoonheidsideaal

“Ik had een schoonheidsideaal en wilde aan mijn lichaam werken”, vertelt Tom als we hem vragen hoe zijn eetprobleem begon. “Onbewust heb ik destijds de basis gelegd voor mijn huidige probleem.” In de zomer van 2013 had hij eindelijk een lichaam bereikt waar hij trots op was. “Ik kreeg aandacht en complimenten.” Maar in plaats van een voldaan gevoel, zorgden de positieve reacties ervoor dat Tom nóg meer van die erkenning en waardering wilde.

Dwang

“Ik werd veeleisender. De cardiosessies werden langer en intensiever en m’n maaltijden werden kariger. Langzaam veranderde mijn schoonheidsideaal. Gespierd zijn vond ik steeds minder belangrijk, ik wilde dunner worden.” Dus werd het sporten steeds meer een dwang. “Ik was graatmager, sporten was haast onmogelijk en daarom ging ik nóg minder eten.” Zo werd het lichaam van Tom steeds zwakker: hij was chagrijnig, had het constant koud, z’n haar werd dunner en ook zijn libido verdween door de tekorten waarmee z’n lichaam kampte.

Depressie

Toch heeft Tom lang met ondergewicht geleefd. “Sinds 2014 word ik, zonder veel succes, behandeld voor een depressie. Inmiddels durf ik te stellen dat anorexia één van de oorzaken is. Misschien wel dé oorzaak. Dat besef was de aanleiding om vijf maanden geleden hulp te zoeken voor mijn eetprobleem.” En dat hield Tom (gelukkig) niet voor zichzelf.

Zo zag Tom eruit.
bloggen over eten en anorexia

Twitter

Via Twitter deelt Tom zijn ervaringen in de kliniek, omdat hij de keerzijde van de medaille ook wilde laten zien. “Er ontstond een verkeerd beeld van mij online, denk ik. Ik deelde de laatste jaren wel veel foto’s van de restaurants waar ik kwam (Tom blogt op Ikkannnietkoken.nl over ‘fine dining’), maar dat ik dagenlang depressief in bed lag, hield ik zorgvuldig voor mijzelf. Terwijl dat 95 procent van mijn leven was. Vorig jaar was ik dat neppe gedoe zat en plaatste ik een foto van een deel van mijn medicijnen: antidepressiva en kalmerende pillen. Ik wilde de donkere zijde online ook belichten en dat wil ik nu weer. Er moet meer over psychische aandoeningen gepraat worden.”

Bloggen over eten

En dat terwijl veel mensen Tom kennen als de gevatte blogger over (luxe) eten. “Dat is vreemd, he? Ik gun mezelf de lunches en diners omdat ik er zo vreselijk blij van word, maar tegelijkertijd griezel ik van iedere kilo extra. Mijn ‘oplossing’ was eenvoudig, maar schadelijk: als ik ergens ga eten, weet ik dat in veel gevallen maanden van tevoren al. De dagen of zelfs weken ervoor, at ik zo min mogelijk. Op die manier bouwde ik een ‘buffer’ en kon ik zonder knagend schuldgevoel uiteten én dun blijven.”

Enige

Tom vertelt dat hij de enige man is in de kliniek waar hij nu negen weken wordt behandeld. “De andere cliënten vragen soms of ik dat moeilijk of vervelend vind, maar daar is helemaal geen sprake van.”

Toekomst

In de negen weken dat Tom in behandeling is, is hij ruim twaalf kilo aangekomen. Na één week in de kliniek verklaarde ik mezelf ‘genezen’. Onzin natuurlijk. Maar op lichamelijk gebied ga ik wel de goede kant op. Op psychisch gebied heb ik nog een lange weg te gaan.” Vooral het accepteren van de extra kilo’s is moeilijk: “Iedere maandag, als ik in de kliniek op de weegschaal sta, krijg ik een genadeloze klap. Ondanks dat ik wel beter wil worden, wil ik namelijk geen gram aankomen.” Maar daar gaat Tom de komende tijd aan werken, vertelt hij. “Na deze opname ga ik verder met een poliklinische behandeling en wil ik graag weer gaan bloggen en fotograferen. Maar ik wil vooral leven. En lekker eten.”

Kamp je zelf met een eetstoornis of eetproblemen? Praat erover. Telefoon 088-0185 888 of weet.info.

NIEUWS | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws | Foto: Max Boltendal

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Marja ReerMarja Reer

Tom, heel veel sterkte. Uiteindelijk zal je die strijd gaan winnen. Marja

Meer interview

Lees dit ook even

Please update your browser