Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

interview

Bestseller 'Judas' krijgt theaterversie en Renée Fokker speelt rol Astrid Holleeder

Bestseller 'Judas' krijgt theaterversie en Renée Fokker speelt rol Astrid Holleeder

De bestseller ‘Judas’ , waarin Astrid Holleeder vertelt over haar leven met broer Willem Holleeder, is binnenkort ook op het toneel te zien. Het boek krijgt een theaterversie.

| Boris Lemereis

Wij spraken actrice Renée Fokker (56), die de rol van Astrid speelt, over de voorbereiding én haar ontmoeting met de echte Astrid.

Lees ook
‘Judas’ van Astrid Holleeder is bestverkochte boek van 2016

De hoofdrollen

In de psychologische theaterthriller wordt het verhaal verteld vanuit het perspectief van vier vrouwen die dicht bij Willem Holleeder stonden. Zijn moeder, zijn twee zussen en een nichtje. Renée speelt Astrid, de andere rollen worden vervuld door Margo Dames, Trudy de Jong en Eva van de Wijdeven.

Heftig boek

Renée had het boek al gelezen voordat ze voor de rol werd gevraagd, vertelt ze. “Een heftig boek, het spreekt enorm tot de verbeelding. Ik woon ook nog eens in de Rivierenbuurt, de buurt waar het zich grotendeels afspeelt.” Toen kwam de rol van Astrid ineens op haar pad.

Astrid helpt mee

Niet veel later kwam ook Astrid Holleeder zélf op Renées pad. “Zij heeft medezeggenschap gehad in de keuze van de spelers. Toen ik haar voor het eerst ontmoette was dat voor mij ook een verrassing. Ze was hartelijk en omhelsde me meteen. Een moedige vrouw, een pittige dame die precies weet wat ze wil en waar ze voor staat.”

Vrouwen die gemanipuleerd worden

Of Renée het niet moeilijk vindt om een verhaal te spelen dat zó ver haar eigen werkelijkheid afstaat? “Nee. Ik speel vaker wonderlijke dingen. Het stuk gaat vooral over moed, angst en verraad. Hoe is dat om je eigen familie te verraden en altijd in angst te leven? Breder gezien gaat het over vrouwen die gemanipuleerd worden. Wat is het moment dat je kiest: ik wil hier vanaf? Het moet voor Astrid een enorme adrenalinetoestand zijn geweest toen ze met een microfoontje in haar zak te werk is gegaan.”

Niet nadoen

De komende tijd zullen Renée en Astrid vaker in gesprek gaan over de rol. Makkelijk is het niet, want Astrid wordt streng beveiligd. “Haar even een appje sturen gaat niet, het gaat altijd via anderen .” Uit de gesprekken met Astrid wil Renée vooral meer te weten komen over hoe Astrid zich voelde. Ze wil geen imitatie van Astrid neerzetten. “Iemand nadoen is niet interessant. Ik zal haar met mijn eigen vermogens spelen. Niemand weet hoe Astrid eruitziet, en ik mag haar tot leven brengen.”

In mei beginnen de repetities. Judas is vanaf september te zien in de Nederlandse theaters, kaarten zijn hier te reserveren.

NIEUWS | INTERVIEW | CULTUUR | BIOS & BINGEN

Bron: LINDAnieuws | Foto: ANP / Brenda van Leeuwen

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Lees dit ook even

Please update your browser