Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

interview

Hoe veilig is een autostoeltje? Deze veiligheidsexpert legt het uit

Hoe veilig is een autostoeltje? Deze veiligheidsexpert legt het uit

Woensdag schreven we over een Amerikaanse moeder die haar dochter van zeventien maanden verloor doordat het meisje in een autostoeltje sliep.

| Laura van der Molen

Wij wilden weten in hoeverre zo’n autostoeltje veilig is en belden met veiligheidsexpert Mieke Cotterink van VeiligheidNL.

Autostoeltje

De doodsoorzaak van het meisje was positieverstikking: ze zat te lang in een zittende houding met de kin op de borst waardoor de luchtpijp werd afgekneld.

Het overlijden van dit kleine meisje maakt een hoop ouders bezorgd. Moeten ze dat ook zijn?

“Ik snap heel goed dat dit zo’n reactie oproept, en dat is ook logisch omdat de afloop zo ernstig is. Nu moet ik wel zeggen dat dit geen ongevallen zijn die met regelmaat voorkomen. Het is wat mij betreft een stap te ver dat ouders zich nu direct zorgen maken. Dat neemt niet weg dat het delen van dit soort ervaringen belangrijk is voor de bewustwording van bepaalde risico’s onder ouders.”

Zijn autostoeltjes nog wel veilig?

“Autostoeltjes moeten in Nederland aan ontzettend strenge eisen voldoen en worden grondig getest. Daar is speciale wetgeving voor, dus wat dat betreft zijn ze absoluut veilig. Wel is het belangrijk dat mensen onthouden dat autostoeltjes bedoeld zijn om een kindje in te vervoeren, en dus niet voor daarbuiten. Soms kan het inderdaad voorkomen dat je kindje nog slaapt, en je hoeft hem of haar er dan helemaal niet direct uit te halen, maar het is wel belangrijk dat je toezicht houdt. Dat staat ook in de gebruiksaanwijzing van elk stoeltje.”

Komt positieverstikking vaak voor in Nederland?

“Er zijn mij geen vergelijkbare ongelukken in Nederland bekend, maar ik heb het wel eerder gehoord. En niet alleen bij autostoeltjes; er is ook een type buideldrager van de markt gehaald, omdat kindjes te diep opgerold in de zak lagen. Dat gebeurde in Amerika.”

Hoe kun je positieverstikking voorkomen?

“Wij raden aan om thuis zo veel mogelijk gebruik te maken van een bedje, kleed of een box. Dan kunnen kinderen plat liggen en hebben ze de ruimte om te bewegen: beentjes strekken, omrollen, et cetera. Dit bevordert ook de ontwikkeling van de motoriek. Al die zittende houdingen in autostoeltjes, kinderstoelen en Maxi-Cosi’s zijn op de lange duur niet goed. Wij raden aan om je kind niet langer dan twee uur per dag in een zittende houding te laten zitten. Voor kleine baby’s is de stoelverkleiner – een kussen waardoor het kontje van de baby hoger komt te zitten en minder die in de stoel – van belang om positieverstikking te voorkomen. Hierdoor zit je kindje minder gevouwen, klapt de kin niet op de borst en voorkom je dat de luchtpijp wordt afgekneld. Het stoeltje meer naar achteren zetten helpt ook, dan rolt je kind niet te veel op. Toezicht houden is sowieso belangrijk.”

Is het bij ouders bekend dat te lang in een kromme houding zitten niet gezond is?

“Ik denk dat we nog meer aandacht kunnen besteden aan de risico’s hiervan. Wijzelf en consultatiebureaus doen dit in ieder geval. Wel zien we dat er steeds meer producten bijkomen, zoals speciale babykuipjes op kinderstoelen, en daar zijn wij geen voorstander van. Ouders vinden het gezellig of gemakkelijk als hun kindje aan tafel zit. Hierdoor maken die kleintjes veel langere uren in een zittende houding. Het is niet voor alle ouders helemaal duidelijk hoe lang hun kindje mag zitten, omdat het niet in de bijsluiter van die kinderstoeltjes staat.”

Is een draagdoek dan een oplossing voor bij het eten?

“Nee, een draagdoek is niet verstandig bij het eten, omdat je met warme dingen in de weer bent. Zolang je kindje niet kan zitten, ligt het het beste in de box. De momenten waarop je je kind toch in een krommende houding laat zitten, moet je doseren. Je zou bijvoorbeeld de box aan de kop van de tafel kunnen zetten, zodat je baby er toch gezellig bij ligt.”

Lees ook
Moeder waarschuwt voor gevaar slapen in autostoeltje nadat ze haar dochter verloor

NIEUWS | KINDEREN | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws | Foto: Getty Images

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Lees dit ook even

Please update your browser