Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

interview

Annie (40) kreeg een tweeling en ging in overlevingsstand: 'Hun eerste stapjes? Geen idee'

Annie (40) kreeg een tweeling en ging in overlevingsstand: 'Hun eerste stapjes? Geen idee'

Onlangs spraken wij Annemarie, die moeder is van een tweeling en dat ‘bijna onmenselijk’ vindt. Annie (foto) is het daar volledig mee eens. Ook zij heeft een tweeling en vond de eerste periode met haar zoons ‘loodzwaar’.

| Maaike van de Graaf

Ze was meer bezig met overleven, dan genieten.

Lees ook
Annemarie heeft zeven kinderen, maar vindt een tweeling het zwaarst: ‘Bijna onmenselijk’

Onmacht

Volgens Annemarie rust er een taboe op het voelen van onmacht bij het hebben van een tweeling. “Mensen die het alleen maar schattig noemen, weten niet wat ze zeggen.” Want ondanks dat zij al vier kinderen had, noemt zij het krijgen van twee baby’s tegelijk “bijna onmenselijk.” Moeder Annie herkent zich daar volkomen in, want ook acht jaar geleden kwam zij naar eigen zeggen in een loodzware periode terecht toen haar twee zoons werden geboren.

De tweede en derde zoon

Annie en haar man hadden al een zoon van 2,5, Keano, toen tweeling Louka en Miguel werden geboren. Meteen vanaf de geboorte kwamen zij in een “rollercoaster” terecht. “Ik had geen seconde rust en kon soms niet eens even naar het toilet.” Het hielp dan ook niet echt mee dat de man van Annie helaas alweer na vier maanden aan ’t werk moest in het buitenland, waardoor Annie er “alleen voor stond.” Daarnaast was de tweeling ontzettend onrustig, “later viel dat op z’n plek, toen we erachter kwamen dat beide jongens autisme hebben”.

De zoons van Annie:

Overlevingsstand

Dat mensen alleen maar positief reageren op het hebben van een tweeling vindt Annie “goed bedoeld, maar niet op z’n plaats.” Net zoals Annemarie ervoer zij de eerste paar jaar met de tweeling als uitputtend. “Ik ging in de overlevingsstand.” Hierdoor is Annie nu delen van die periode kwijt. “Ik zou niet meer weten hoe hun eerste stapjes gingen of wat hun eerste woordjes waren. Ik was juist alleen maar bezig met de dag doorkomen in plaats van genieten van mijn kinderen.”

Niet begrepen

Naast de overlevingsstand waar Annie in zat, voelde ze zich ook vaak niet begrepen. “Mensen zien het krijgen van een tweeling alleen maar als leuk.” Uiteraard beseft Annie zich goed dat het krijgen van een kind niet vanzelfsprekend is. Toch had ze wel gehoopt op meer steun. “Toen mensen zagen dat ik het zwaar had, trokken ze juist hun handen van mij af. Terwijl ik het fijn had gevonden als vrienden en familie af en toe hadden geholpen.”

Hoe is het nu?

Inmiddels hebben Annie en haar gezin meer rust, “maar doordat de tweeling autisme heeft, hebben ze toch continue zorg nodig.” Op de vraag hoe zij terugkijkt op de eerste jaren met de tweeling zegt ze: “Loodzwaar, maar toch had ik het voor geen goud willen missen.”

Maar niet Annie en Annemarie zijn openhartig over het moederschap. In Vaders gaat Arie Boomsma juist in gesprek met bekende vaders over alle hoogte-en dieptepunten die het vaderschap met zich meebrengt. Meer video’s zien? Meld je aan bij LINDA.tv voor meer video’s en originele LINDA.tv-programma’s. 

NIEUWS | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws | Foto: Annie

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Lees dit ook even

Please update your browser