Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

interview

Annemijn (24) werd stamceldonor toen ze nieuws over Oscar met leukemie las

Annemijn (24) werd stamceldonor toen ze nieuws over Oscar met leukemie las

De Nederlands-Indische Oscar Westbroek heeft leukemie en alleen stamceltransplantatie kan hem nog helpen. Nieuwe stamceldonoren melden zich massaal aan. Zo ook Annemijn Modderman. 

| Kirsten Zijderveld

“Ik wil graag iets doen voor mensen die ziek zijn en het is een kleine moeite”, vertelt ze ons.

Lees ook
Tante van zieke Oscar (23) vertelt hoe het met hem gaat én waarom de tijd dringt

Donoren melden zich massaal aan

Oscar (23) kan alleen nog genezen als hij binnen drie weken een geschikte stamceldonor vindt. Dat dat tot nu toe nog niet gelukt is, komt doordat de donor, net als Oscar, (deels) Indisch bloed moet hebben. Nieuwe donoren melden zich wél massaal aan. Volgens Matchis, het Nederlands Centrum voor Stamceldonoren, zijn er al ruim 5000 nieuwe aanmeldingen en verwacht wordt dat dat aantal de komende dagen nog flink zal stijgen.

‘Ik moet dit doen’

Annemijn Modderman, die een kwart Indisch is, heeft zich ook aangemeld. “Ik kreeg het nieuws over Oscar doorgestuurd van vriendinnen. Toen ik zijn verhaal las, dacht ik gelijk: als ik hem kan helpen, moet ik dit doen.” Annemijn vindt het erg voor Oscar dat hij al zo lang zoekt naar een geschikte donor, terwijl het voor ‘volle Nederlanders’ een stuk makkelijker is.

Kans op match kleiner

Voor mensen met volledig ‘wit’ bloed zijn er volgens Matchis veel meer donoren, omdat er een internationale database bestaat van zo’n 32 miljoen donoren wereldwijd. Indonesische Nederlanders komen vooral in ons land voor, en als je bedenkt dat er in Nederland maar bijna 199.000 stamceldonoren zijn (waarvan lang niet iedereen van Indische afkomst is), is de kans op een match dus veel kleiner.

Lees ook
Marie-José: ‘Mijn zoon heeft leukemie en kan geen donor vinden’

‘Eye-opener’

Annemijn: “Ik vind het sneu dat zo’n jonge jongen dit al mee moet maken, en dat de zoektocht naar de juiste donor dan ook niet lukt.” Annemijn was wel al orgaandonor, maar had er voor het nieuws over Oscar nooit eerder over nagedacht om stamceldonor te worden. “Ik heb er nooit bij stilgestaan dat je als persoon met Indisch bloed een specifieke donor nodig hebt, dus dit is wel een eye-opener voor mij. Daarnaast wist ik ook niet dat je je zo makkelijk kunt aanmelden.”

Normaal om donor te worden

Ze vindt het ook heel normaal om dit voor een ander te doen. “Wij hebben een grote Indische familie en iedereen zou het voor elkaar doen. Meerdere familieleden hebben zich al aangemeld.” Ook denkt Annemijn wel dat het iets is voor haar generatie. “In mijn omgeving vindt iedereen het normaal om donor te worden, terwijl dat bij oudere mensen anders ligt. Wij willen graag iets terugdoen voor de maatschappij. Ook krijg je nu sneller via social media dit soort verhalen onder ogen en vroeger kwam het denk ik minder dichtbij.”

Annemijn Modderman

NIEUWS | INTERVIEW | GEZOND

Bron: LINDAnieuws | Foto: Annemijn Modderman

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Lees dit ook even

Please update your browser