interview

Gevlucht uit Irak en nu aan de top: het verhaal achter zakenvrouw Ani (42)

Gevlucht uit Irak en nu aan de top: het verhaal achter zakenvrouw Ani (42)

Het is officieel zomer, de temperaturen lopen op, met andere woorden: het bikiniseizoen is weer aangebroken. Ani Ani is één van de vele badmodemerken, maar de eigenaar moest van ver komen.

| Esmée Oudman

Aan LINDAnieuws vertelt de 42-jarige Ani, die als veertienjarige uit Irak vluchtte, haar verhaal.

Lees ook
Van gebreid gewaad tot topless zonnen: 7 x badmode-trends door de jaren heen

‘Ze dacht dat we dood waren’

Ani werd geboren in Bagdad, maar heeft een Armeense identiteit. Ze komt uit een groot gezin met acht kinderen. In Irak maakte Ani de eerste en de tweede Golfoorlog mee. Samen met haar vader en twee zussen vluchtte ze ten tijde van de tweede, in 1991, naar Turkije. Haar moeder en andere broers en zussen verlieten Irak tien maanden eerder – toen waren de grenzen nog open. “In de periode dat we gescheiden leefden, dacht mijn moeder voor een lange tijd dat wij dood waren”, vertelt Ani. Door de bombardementen was er namelijk geen manier om in contact met elkaar te komen, maar ondertussen zag Ani’s moeder op televisie wat er allemaal gebeurde in haar thuisland.

Vluchten

Lopend stak Ani met haar vader en zussen de grens van Turkije over onder leiding van een gids. Een gevaarlijke onderneming. Na een nacht door de bergen te trekken, kwamen ze aan in het buurland. “Hier verbleven we ongeveer een halfjaar in tentenkampen. Het was winter en erg koud. Sommige mensen moesten op blote voeten lopen, wij hadden gelukkig nog schoenen bij ons.” Uiteindelijk werden ze na anderhalf jaar herenigd met de rest van het gezin in Nederland.

Drie bijbaantjes

Hier brak een zware periode aan voor Ani. Ze was altijd al erg goed in studeren, maar in Nederland werd ze naar een school gestuurd voor kinderen die moeite met leren hadden. Al snel zagen docenten in dat dit ver beneden Ani’s niveau lag. “Ik begon met het volgen van een één jaar durend taalprogramma, maar rondde dit in twee maanden af.” Door de jaren heen werkte ze zichzelf naar de top. Met succes ronde ze een hbo-opleiding af, waarna twee universitaire studies volgden. “Ik legde de lat hoog voor mijzelf en om dit te bekostigen had ik tegelijkertijd drie bijbaantjes.” Want geld hadden ze bij Ani thuis niet.

Lees ook
Van gebreid gewaad tot topless zonnen: 7 x badmode-trends door de jaren heen

Op weg naar de top

Voordat ze verder ging studeren, ontmoette Ani haar man Rob (48). Met hem heeft ze inmiddels een zoon (11) en een dochter (8). In 2011 begon ze met Ani Ani. “Ik had nooit per se het plan om een onderneming te beginnen, maar ik wilde wel wel graag iets creëren. Zelf kocht ik mijn badmode altijd in het buitenland, want ik wilde geen bikini waar je aan het zwembad acht anderen in ziet liggen.” Daarom begon ze haar eigen merk.

Groot succes

Het bleek een gouden zet. “De beginjaren waren niet makkelijk. Inmiddels zijn er steeds meer terugkerende klanten. Het merk is niet goedkoop, maar mensen waarderen de hoge kwaliteit. De badkleding gaat lang mee.” Ani Ani verkoopt mix and match-bikini’s, waardoor er voor elke vrouw een geschikt setje te vinden is. En wat zijn Ani’s toekomstplannen? “Nu is het timmeren aan de internationale weg”, stelt de ambitieuze zakenvrouw.

Lees ook
Hazem (35) is vluchteling en homo: ‘In Syrië was ik constant op mijn hoede’

SNACKS | MODE | LIFESTYLE | INTERVIEW

Bron: Ani Muradian-Willekes | Foto: Ani Muradian-Willekes

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Lees dit ook even

Please update your browser