Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

interview

8 x herkenbare anekdotes over (en tips vóór) het leven met pubers

8 x herkenbare anekdotes over (en tips vóór) het leven met pubers

Saskia Smith (49, foto) is moeder van twee pubers en schrijft daar samen met Martine de Vente (50) over op hun blog ‘T is hier geen hotel’. Vandaag verschijnt hun gelijknamige boek over het leven met puberende kinderen in huis.

| Verena Verhoeven

In het boek vertellen ze hun ervaringen aan de hand van acht verschillende thema’s. Voor LINDAnieuws geeft Saskia bij ieder thema alvast herkenbare voorbeelden van het leven met pubers én daarbij wat handige tips.

1. Slapen, eten, groeien

“Mijn pubers gaan het liefst zo laat mogelijk slapen. Ik heb ze hierin losgelaten zodat ze er zelf achterkwamen dat nachtbraken gevolgen heeft. Hierdoor gingen ze eerst zo’n twintig keer laat slapen en vervolgens heel lang volhouden dat ze écht niet moe waren. Wanneer ze dan een keer een drie haalden omdat ze te moe waren om te leren, ondervonden ze zelf waarom vroeg slapen goed is. Niet alleen omdat je irritante moeder dat blijft zeggen.”

2. Psyche: wat gaat er in hun hoofd om?

“Een gesprek met mijn zoon was vaak niet langer dan: “Hoe was het op school?” “Goed.” Dus stelde ik een keer de open vraag: “Wanneer heb je vandaag het hardst gelachen?” Hierna vertelde hij over een klasgenoot die van zijn stoel afviel. Ook zei hij dat de klas deze lachbui nodig had gehad, want het was nogal een stressdag. We kwamen door de open vraag op hele andere onderwerpen dan normaal. In ons boek hebben we ook een aantal open vragen toegevoegd die je daarbij kunnen helpen.”

3. Sociaal

“Ik probeer wel eens heel hip mee te praten met de vrienden en vriendinnen van mijn kinderen, maar tegen de tijd dat ik door heb wat patta’s zijn (voor de hippe moeders onder ons die nog een beetje achterlopen: schoenen), is het woord alweer uit. Ik heb me er dus maar bij neergelegd dat ik in hun ogen toch nooit hip zal zijn.”

Saskia en Martine.

pubers Saskia Tis hier geen hotel

4. Digitaal

“Dit is niet altijd goed gegaan. Mijn dochter wilde ooit met iemand van Instagram afspreken. Ik dacht meteen dat dit een vieze oude man zou zijn. Ik verbood haar de ontmoeting en liet haar het account verwijderen. Hier schrok mijn dochter van en dit zorgde voor veel spanning. Daar heb ik later mijn excuses voor aangeboden. Ik ben met haar in gesprek gegaan en heb met de moeder van het meisje waarmee ze wilde afspreken, gebeld. Uiteindelijk was het superleuk en de meiden zijn nog steeds vriendinnen.”

5. School

“Het ligt denk ik echt aan je kind hoe je hier het beste mee om kan gaan. Zo heeft mijn zoon meer begeleiding nodig dan mijn dochter. We hebben hem ooit wat meer losgelaten en toen is hij blijven zitten. Niet dat dat erg was, het is denk ik goed geweest voor hem, maar daarin zie je wel dat ondersteuning soms echt kan helpen.”

Lees ook
Haar puberende kinderen maken zooi en columnist Aki wil niet ‘chillen’

6. Sex

“Dit speelt zich buiten mijn gezichtsveld af. Ze vertellen weleens wat over zoenen, maar sex is taboe. Toch probeer ik soms nonchalant wat dingen te droppen waarvan ik hoop dat ze het oppikken. Dan zeg ik bijvoorbeeld dat wat je in porno ziet niet de echte wereld is. Niet alle vrouwen willen een tik op hun kont en niet alle mannen kunnen eindeloos doorgaan. Als ik dat zeg, worden ze rood en lopen ze snel weg, maar ik hoop dat er toch wat blijft hangen.”

7. Schoonmaken

“Wanneer mijn zoon “Mam! Wij komen even lunchen!” naar boven roept, weet ik al hoe laat het is. Als ik beneden kom, is er een heel brood op, de homp kaas ligt aan flarden en het tosti-apparaat staat nog aan. Ik laat weleens alles staan om het ze later op te laten opruimen, maar hier heb ik ook mezelf mee. Zit ik de hele dag in dat ‘oorlogsgebied’. Dit is hierdoor wel een hoofdpijndossier, hoor. Ik laat mijn pubers wel zelf de was doen. Dat kan ik iedereen aanraden.”

saskia smith pubers Tis hier geen hotel

8. Geld

“Ik geef ze zakgeld en kleedgeld en daar moeten ze het mee doen. Ik kan het makkelijk loslaten als ze niks meer hebben. Dan lopen ze maar een keer in de lente met hun winterjas aan omdat hun geld op is. Zo leren ze met hun geld omgaan. En als ik dan wel een keer meebetaal, want dat gebeurt heus wel eens, waarderen ze dat ook heel erg.”

Belerend

Met de ervaringen en tips in het boek, willen Saskia en Martine niet met de belerende vinger wijzen. Saskia: “We hebben de wijsheid niet in pacht, maar delen graag onze ervaringen om te laten zien hoe leuk het leven met pubers kan zijn. Daar wordt namelijk vaak negatief over gedacht, terwijl ik pubers grappig, onbevangen en vindingrijk vind. Veel meer nog dan volwassenen.”

Lees ook
Saskia en Martine schrijven over pubers: ‘Ze worden heus niet allemaal meteen zwanger’

Start je dag met een verse dosis nieuws in je mailbox – geselecteerd door de redactie van LINDAnieuws. Schrijf je hier in voor onze ochtendnieuwsbrief en begin je dag goed geïnformeerd.

NIEUWS | KINDEREN | LIJSTJE VAN DE DAG | LIFESTYLE | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws | Foto: Ester Gebuis

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Lees dit ook even

Please update your browser