interview

Bang voor de tandarts, maar toch moeten: 'Hij wist niet wat een tandenborstel was'

Bang voor de tandarts, maar toch moeten: 'Hij wist niet wat een tandenborstel was'

Een half miljoen Nederlanders is doodsbang voor de tandarts, zo bleek gisteren uit onderzoek. Gelukkig zijn er tandartsen die zich juist richten op mensen met zo’n fobie.

| Tim van Erp

Wij belden met Sandra, die bij zo’n kliniek – de NarcoseTandarts – werkt.

Lees ook
Half miljoen Nederlanders als de dóód voor de tandarts

Narcose
Inmiddels bieden in Nederland steeds meer tandartspraktijken een volledige narcose aan. De NarcoseTandarts in Alphen aan den Rijn bestaat al sinds 2005 en was de tweede tandarts in Nederland die zich richtte op mensen met een tandartsfobie. Nog steeds zijn er slechts twee klinieken in ons land die zich daar echt op richten; de andere tandartsen bieden af en toe, bijvoorbeeld een dag per maand, narcose als optie aan.

Kokhalsneigingen
Het gaat trouwens niet alleen om patiënten met ernstige angsten, vertelt Sandra: “We krijgen ook mensen die moeten kokhalzen als de tandarts in hun mond gaat, of mensen bij wie een lokale verdoving niet aanslaat.” De meeste mensen zijn echter daadwerkelijk bang, en vaak blijkt dat al bij hun telefoontje: “Dan moeten ze huilen, of willen ze echt even hun verhaal kwijt.”

Lees ook
Het zal je maar gebeuren: tandarts trekt 22 gezónde tanden en kiezen

Zelf ook bang
“Bij sommige mensen is de angst echt heel groot”, vervolgt Sandra. “Ook niet gek, want ze zijn ergens naartoe gegaan waar ze echt niet willen zijn.” Ironisch genoeg is zijzelf ook bang voor de tandarts: “Voor mij is het puur het gevoel van onmacht dat me angstig maakt. Dat je in die stoel ligt, achterover, dingen in je mond krijgt, niet weg kunt wanneer je wil.”

Luisterend oor
Soms kunnen de tandartsen de angst echter vóór behandeling wegnemen, door simpelweg een gesprek met de patiënt aan te gaan. “Een luisterend oor bieden kan soms al genoeg zijn”, stelt Sandra. “Als tandartsen bij sommige patiënten nét even iets meer tijd zouden hebben, zou dat al wat uitmaken. Ook met een assistente, trouwens. Die kunnen dan in het systeem zetten: ‘Patiënt is angstig, hou daar even rekening mee.'”

Niet simpel
De NarcoseTandarts heeft meerdere anesthesisten in dienst en daarnaast ook mensen die zich volledig op de patiënten richten en hen verzorgen. Daar betaal je wel voor: bovenop het normale tandartstarief kan een narcose maximaal 975 euro kosten. “Mensen denken soms: ‘Goh, ik ga even slapen en dan laat ik mijn gebit doen’, maar er komt wel meer bij kijken. Wat wij doen kan niet zomaar op elke straathoek.”

Lees ook
Geniaal of gevaarlijk? Bij deze tandarts kun je op een stopknop drukken

Kunstgebit op je zestiende
In haar twaalf jaar bij de kliniek heeft Sandra aardig wat bijzondere verhalen meegemaakt. Zo kwam er een man langs die al in geen 42 jaar bij de tandarts was geweest. “Hij had van zichzelf een heel sterk gebit en dat was zijn geluk”, zegt Sandra. “Maar nu was er een stuk van een voortand afgebroken en kwam de schaamte. Nu moest-ie wel naar de tandarts.” Ook was er een jongen van zestien die nog nooit bij de tandarts was geweest en ook niet wist wat een tandenborstel was. Van zijn eigen tanden kon niets meer behouden blijven. Hij kreeg een kunstgebit, maar géén standje. “Iemand die met angst hierheen komt, ga je niet ook nog eens op de vingers tikken.”

Goed poetsen
Het idee is namelijk wel dat de patiënten na hun bezoek wél elk jaar bij de tandarts langsgaan. “Hun angst blijft niet weg, maar we proberen hen dan in te laten zien dat ze het beste elk half jaar hierheen kunnen komen. En als dát er niet in zit, dat ze dan op zijn minst hun gebit goed bijhouden.”

NIEUWS | ACHTERGROND | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws | Foto: GIPHY

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser