Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

interview

Dermatoloog Marjolein Leenarts vertelt ons alles over insmeren

Dermatoloog Marjolein Leenarts vertelt ons alles over insmeren

Vorige week kwam uit dat niet alle zonnebrandsprays je huid zo goed beschermen als ze beloven. De Consumentenbond testte vijf sprays met factor 30 en één op de vijf biedt niet de beloofde bescherming. 

| Tim van Erp

En het is juist zó belangrijk om je goed in te smeren. Dermatoloog Marjolein Leenarts (39, foto) weet dat als geen ander.

Lees ook
Zon, zweet, ijs, alles: vandaag wordt het tropisch warm5 J

Wel op het strand, niet op een festival

“Zóveel mensen denken er bij een dagje uit helemaal niet aan om zich in te smeren.” En dat is allesbehalve goed, zo benadrukt ze tegen LINDAnieuws. “Die tube zonnebrand gaat wél mee naar het zwembad of het strand. Maar bij een dagje festival, of een stukje fietsen, of bij je kinderen in de speeltuin wordt het vergeten. Terwijl dat net zo nodig is: je hoeft niet op een strandbedje liggen om te verbranden.”

Maar echt: smeer je in

“Een paar vrouwen die mij bezochten zeiden dat ze zich eigenlijk nooit insmeren”, zo vervolgt ze. “Maar ze weten wel dat dat slecht is. Ik heb hen geadviseerd om er alsnog mee te beginnen. Dit is enorm belangrijk, want of je huidkanker krijgt, hangt onder meer af van een optelsom van de hoeveelheid zon en huidverbranding in je leven.”

Lees ook
Dermatoloog: ‘Je kind elke dag wassen is eerder slecht dan goed’

Ineens knalrood

Ze vertelt over een typische voorbeeld van een dag waarop je vergeet je in te smeren. “De dag begint bewolkt, later breekt de zon door en blijf je daar een hele tijd in staan. En dan ben je ineens knalrood.” Ook de temperatuur speelt mee: “Het is niet per se heel warm, en dan vergeten mensen vaak dat de zonnekracht net zo sterk is als wanneer het dertig graden is.”

Wit T-shirt? Doe maar niet

En da’s niet het enige misverstand. “Onder een parasol kun je ook verbranden. Vijftig procent van de UV-straling bereikt nog steeds je huid vanwege de reflectie op de aarde. Door die reflectie verbrand je ook op het water zo makkelijk.” En je kind in het zwembad een wit shirtje aantrekken tegen de zon? “Het allerbeste is een UV-shirt, maar als je die niet in de kast hebt, kies dan liever voor een donkere kleur. Een zwart shirt is dus sowieso beter dan een wit shirt.”

Lees ook
Zeventigjarige vrouw laat zien wat 28 jaar zonder suiker met je lichaam doet

Achter je oren

Het lijkt een dooddoener, maar toch gaat ook dit vaak mis: factor 50 beschermt je niet de hele dag. “Geen énkele factor werkt honderd procent. Bovendien is het verschil tussen bijvoorbeeld factor 30 en 50 slechts 1 procent. En vergeet niet elke twee of drie uur opnieuw in te smeren.” En Marjolein heeft meer tips: “Smeer ook je nek en je oren in. Ook áchter je oren. En zorg ervoor dat je een zonnebrandcrème vindt die je echt fijn vindt en dus daadwerkelijk meeneemt in je handtas.”

Het is dus niet alleen op het strand belangrijk om je in te smeren, maar ook op festivals. En dus óók bij het LINDA.festival (wat op 29 en 30 september 2018 is). Bij zijn? Koop hier je tickets.

NIEUWS | INTERVIEW | LINDA.FESTIVAL

Bron: LINDAnieuws

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Lees dit ook even

Please update your browser