interview

#gouweouwe - 5 opvoedtips van schrijver Els Rozenbroek: 'Ouders geven kinderen te veel macht'

#gouweouwe - 5 opvoedtips van schrijver Els Rozenbroek: 'Ouders geven kinderen te veel macht'

‘Geef dat kind een slok jenever’ is de opmerkelijke titel van het hilarische boek vol opvoedingsadviezen van Els Rozenbroek (foto) en Dorine Hermans. Ze vertelt ons vijf belangrijke opvoedtips.

| Tim van Erp

LINDAnieuws belde met Els, die veertien jaar eindredacteur was bij LINDA.

Lees ook
LINDA.’s Els Rozenbroek: ‘Lief zijn is mooi, maar ook saai’

1. Neem opvoedingsdeskundigen met een korreltje zout.
“Al miljoenen jaren zijn er kinderen op aarde en er zijn altijd mensen geweest die denken dat zij het ei van Columbus hebben gevonden. Nu is bijvoorbeeld een grote groep moeders ervan overtuigd dat we een kind in een draagdoek op ons lijf moeten dragen. Krankzinnig: dat betekent dat je geen eigen leven meer hebt en alles opoffert voor het kind. Komt allemaal door de anticonceptiepil. Sinds die er is, kiezen we bewust voor één of meerdere kinderen en moet alles helemaal perfect worden aangepakt. We gaan te rade bij opvoedingsdeskundigen en o wee als de school geen aandacht heeft voor het tere zieltje van je hartenlap. Je kweekt daar uiteindelijk alleen maar narcisten mee.”

2. Dat brengt ons meteen op tip twee: prijs je kind niet de hemel in.
“Zet het kind een kras op papier, dan wordt het bejubeld en de tekening aan de koelkast gehangen. Je grootouders deden dat echt niet met elk afschuwelijk knutseltje, hoor. Het gevolg is dat het kind totaal geen kritiek aankan. Bij elke stap wordt het liefdevol en omzichtig begeleid. Je hebt moeders die de universiteit bellen als hun een zoon een tentamen niet heeft gehaald. Of-ie geen herkansing mag, want hij heeft het zo moeilijk. Terwijl die jongen gewoon met een kater in bed lag. Onbegrijpelijk: hoe word je zo ooit een zelfstandig mens?”

3. Onderhandel niet met je kind.
“Wat vind je zelf een goeie bedtijd? Wat wil je vanavond eten? Je gaat naar buiten, wil je een jasje aan? Kinderen hebben over alles inspraak. Stel je toch voor dat je kind een paar minuten huilt, de wereld zou vergaan. Dan ben je een slechte ouder: kinderen moeten immers altijd gelukkig zijn. Vroeger kwam onderhandelen niet in je hoofd op als ouder. Pa gaf me een pak voor mijn broek als ik niet gehoorzaamde, en dan was ik minstens een halfjaar braaf.”

Lees ook
8 x dit vinden jullie van uiterst streng (of juist heel mild) opvoeden

4. Geef je kind niet eindeloos aandacht.
“Veel ouders krijgen veel te weinig slaap omdat kinderen ’s nachts de boel terroriseren. Zelfs midden in de nacht krijgen kinderen nog aandacht van hun ouders. Die worden wakker en willen dan bij mama in bed, of een slokje water. En de ouders maar toegeven. Voor je het weet ligt papa in het kinderbed en het addergebroed in het grote bed met mama. Daardoor kweek je bij het kind de gedachte dat het het middelpunt van de wereld is. En dat zijn is nogal een verantwoordelijkheid.”

5. Geef je kind een slok jenever.
“Als je kind vroeger niet kon slapen, deden ouders een druppel sterke drank door de melk, tegenwoordig zou je daarvoor gearresteerd worden. Met het boek willen Dorine en ik laten zien dat we sinds de komst van de anticonceptiepil een enorme opvoedrevolutie meemaken, waardoor we inmiddels het spoor bijster zijn. Onze nakomelingen zijn prinsjes en prinsesjes en ouders zijn hun toegewijde lakei. We geven kinderen te veel macht, en die stijgt naar hun hoofd. Daar kunnen zij niks aan doen, dat is de schuld van hun overbezorgde ouders.”

Geef dat kind een slok jenever

Geef dat kind een slok jenever. 70 jaar geleden sliepen ouders vredig & ongestoord ligt in de winkel. Online bestellen? Dat kan hier.

NIEUWS | KINDEREN | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws | Foto: Hollandse Hoogte

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Ep EndenEp Enden

Dit zijn ook maar weer tips van een zure tut die een oud ei van columbus uit wil vinden blijkbaar. Als je je een beetje verdiept in anatomie is dragen van een baby wel degelijk goed voor het lijfje en vrijheid heb je juist meer zonder die idioot grote bak mee waar je iedereen voor zn benen rijdt. En zo kan ik nog wel ff doorgaan. Eens met sommige dingen hoor maar dit klinkt weer zo sneu recalcitrant. Blij dat er weer een boek is uitgekomen dat ik niet hoef te kopen. Allemachtig

Meer interview

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser