Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Ingrid en haar man vertrekken naar Frankrijk: dit is hun bijzondere verhaal

Ingrid en haar man vertrekken naar Frankrijk: dit is hun bijzondere verhaal

Het huis is verkocht, het afscheidsfeest staat gepland en de verhuizing komt dichterbij. Ingrid van der Laan (57) vertrekt deze maand samen met haar man Rob (60) naar Frankrijk.

| Erik van Dam

Hun zoon Thom is er niet bij, maar eigenlijk ook wel. Negen jaar geleden overleed hij.

Altijd dorst

Thom werd in 1991 geboren en in de eerste anderhalf jaar van zijn leven schijnt de zon uitbundig. Rob en Ingrid kunnen zich geen mooier geschenk wensen. Het enige dat Ingrid zorgen baart, is de grote dorst die Thom altijd heeft. Pas later komen de echte zorgen. Als Thom tijdens een feestje valt, ziet zijn moeder een bult op zijn hoofd die ze niet vertrouwt. Ze neemt haar zoon mee naar de huisarts, maar die wil het even aanzien. Wanneer Thom later uit het niets mank loopt, bekruipt Ingrid een naar gevoel. Een medisch traject begint. Een oncoloog legt de link tussen de bult en de enorme dorst die Thom altijd heeft. Hij blijkt een zeldzame celdelingziekte te hebben, ‘het zusje van kanker’.

Frankrijk

In de jaren die volgen ondergaat Thom veel operaties en doorstaat hij talloze scans in het ziekenhuis. Hij krijgt meerdere chemokuren en een derde deel van zijn schedel verdwijnt door de slopende ziekte. Toch geeft hij nooit op. Ingrid is onder de indruk van de kracht en het optimisme van haar zoon. Tijdens de vakanties die ze vieren in Frankrijk leeft het hele gezin op. Het liefst zouden ze permanent naar dat land vertrekken en daar verder leven. Thom is groot voorstander. Gezien zijn medische situatie zit zo’n avontuur er echter niet in.

Ongeluk

De focus blijft liggen op Thoms gezondheid. Niet lang voor de laatste grote ingreep, waarbij een deel van zijn schedel wordt gereconstrueerd, slaat het noodlot toe. Thom heeft op 16 juli 2009 afgesproken om met vrienden naar de bioscoop te gaan. Op weg daar naartoe passeert hij vrienden naar wie hij zwaait en daarbij komt hij op de verkeerde weghelft terecht. Thom botst frontaal op een tegemoet komend busje en overlijdt op achttienjarige leeftijd. Ingrids angst om haar zoon te verliezen is werkelijkheid geworden, zij het niet op de manier waarmee ze al jaren rekening hield.

Tour de Sentiment

In de jaren die volgen maken verdriet en leegte deel uit van Ingrid en Robs leven. De krachtige drie-eenheid die ze ooit vormden met Thom bestaat niet meer. Het enige wat nog resteert zijn de liefdevolle herinneringen. De vieringen, de gesprekken en de verhalen. De liefde voor Frankrijk blijft ook recht overeind en Ingrid en Rob maken twee keer een Tour de Sentiment door Frankrijk. Ze bezoeken alle plekken waar ze met Thom geweest zijn en langzaam maar zeker krijgt de wens om permanent naar Frankrijk te vertrekken vorm.

Huis verkocht

In januari van dit jaar maken ze de plannen definitief. Het huis wordt te koop gezet en vlot verkocht. Ingrid en Rob betrekken tijdelijk een appartement en zoeken intussen een woonplek in Frankrijk. Ze ontmoeten een Nederlandse makelaar in Frankrijk die jaren een voormalige domaine heeft bestierd en daarna heeft overgedaan aan een ander echtpaar. In dat wijnhuis is plek voor Ingrid en Rob, die meteen enthousiast zijn. Andersom maken de twee ook een goede indruk. Ze zijn goede klussers, spreken de taal en willen langere tijd blijven. Ze bieden de huidige eigenaren aan het achterstallig onderhoud voor hun rekening te nemen en er tenminste een jaar te gaan wonen.

De reis begint

En zo is een nieuw avontuur geboren. Inmiddels is het afscheidsfeest nabij en is ook de vertrekdatum bekend: in het weekend van 14 en 15 oktober begint de reis. Ingrid en Rob maken zich nu op voor een nieuw hoofdstuk in hun leven. Met z’n tweeën, maar ook met Thom in hart en ziel om zich heen.

NIEUWS | INTERVIEW | MEEPRATEN | BUITENLAND | JIJ VERTELT

Foto: Ingrid van der Laan

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Ho, ho, ho, wat handig: met deze interieur-tips stoom je je huis klaar voor de kerstdagen
Advertorial

Ho, ho, ho, wat handig: met deze interieur-tips stoom je je huis klaar voor de kerstdagen

Weet jij na het optuigen van de kerstboom nooit meer precies wat je verder nog kunt doen om de kerstsferen in huis te halen zonder dat je woonkamer meteen in een stilstaande kermis verandert? 

Lees dit ook even

Please update your browser