nieuws

Inge was depressief door de pil: 'Mijn huisarts geloofde mij niet'

Inge was depressief door de pil: 'Mijn huisarts geloofde mij niet'

Vandaag schreven wij over een nieuwe vorm van anticonceptie: namelijk met een app. Misschien dé oplossing voor Inge, die depressief werd door het slikken van de pil. 

| Tim van Erp


“Toen ik het bericht las, dacht ik: ‘Hèhè, zie je wel. Het ligt niet aan mij'”, vertelt ze ons.

Lees ook
Het is echt waar: de pil maakt je depressief

De pil? ‘Absoluut niet’
Er is een verband tussen anticonceptie en depressie, zo bewijst een onderzoek van de universiteit van Kopenhagen. Toch wilde de huisarts Inges huisarts nooit geloven dat het aan de pil zou kunnen liggen. “Stress, een burn-out, jonge kinderen… Het kon aan van alles liggen, zei hij, maar de pil? Absoluut niet.” Inge had bijna vijftien jaar last van depressieve gevoelens. Ze begon vrij laat met de pil, na het krijgen van haar twee kinderen. Haar jongste zoon wordt nu bijna 21.

Servies kapot
Enkele maanden nadat ze met de pil begon, merkte Inge dat ze er helemaal doorheen zat. Niet alleen was ze depressief, ze werd ook agressief: “Huilbuien, maar ook servies kapot gooien. Echt niet leuk voor mijn gezin.” In het begin dacht ze zelf ook geen seconde dat het aan het anticonceptiemiddel zou kunnen liggen: “Je neemt het toch een beetje als paracetamol. Ik dacht op een gegeven moment dat het aan mijn kinderen lag, omdat ik zo moe en lusteloos was.”

Niet serieus genomen
“Weinig huisartsen zullen denken aan de pil bij depressieklachten”, vertelt Inge. “Maar ik heb ook het idee dat je als vrouw niet altijd even serieus wordt genomen. Toen ik uiteindelijk na al die jaren een vrouwelijke huisarts kreeg, zei die meteen: ‘Jij moet even stoppen met de pil.'” Dat deed ze – nu zeven jaar geleden – en het verschil is enorm.

Steun van echtgenoot
“Dat merkte ik al na twee maanden. Ik had ineens echt weer zin in het leven, ik had mijn gevoel terug, en bij moeilijke dingen denk ik: hup, schouders eronder.” En dat was vroeger wel anders: “Mijn man heeft me er soms echt doorheen moeten sleuren. Ik ben blij dat hij zo’n engelengeduld heeft; veel andere mannen zouden allang bij me weg zijn geweest.

Lees ook: Waarom de pil niet langer staat voor emancipatie

De overgang is ‘zálig’
Inmiddels zit Inge in de overgang: “En ik vind het zálig”, zegt ze. “Mijn vriendinnen verklaren me voor gek, maar ik vind het heerlijk dat ik weer kan huilen én weer kan lachen. Ik ben een heel ander mens, maar ik vind mezelf stukken leuker dan vroeger.” Of ze hoopt dat met het nieuwe onderzoek wat meer begrip zal komen voor depressies door de pil? “Ja, en ik hoop ook dat we wat minder gemakzuchtig worden. We zijn toch vaak geneigd te denken: ‘Ach, die bijwerkingen, die horen erbij.’ Maar dat hoeft dus niet.”

NIEUWS | INTERVIEW | MEEPRATEN

Bron: LINDAnieuws | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

MarianMarian

De pil voldoet velen dus niet meer. Bovendien heeft het het aantal echtscheidingen niet doen verminderen. Men wordt er te gemakkelijk door. De focus ligt in onze tijd, vind ik, teveel op seksualiteit, en te weinig op genegenheid en liefde, te weinig op zelfbeheersing en vertrouwen vertrouwen hebben in elkaar en kunnen door gebrek aan vertrouwen niet hun leven lang trouw zijn aan elkaar. Verder is gebrek aan communicatie die deze genoemde dingen zouden kunnen helpen te verbeteren, de grootste oorzaak van echtscheidingen. Als men de seksualiteit buiten het huwelijk gaat gebruiken en loskoppelt van de liefde voor elkaar, daar komen dus de grote brokken van. Ik geloof dat de meeste families wel met echtscheidingen te maken heeft hier in Nederland. Het maakt al bijna niet meer uit of je uit christelijke gezinnen of uit niet-christelijke gezinnen komt. Het echtscheidingscijfer ligt altijd nog schrikbarend hoog.

MarisMaris

Helemaal mee eens, ben op mijn 25e gestopt met de pil toen mijn vriendje opmerkte dat ik het "gezelligste"was in mijn stopweek. Was mijzelf nooit opgevallen. Gestopt en nooit meer opnieuw begonnen. Wat een rotzooi. Als je niet beter weet denk je echt dat je hoe je je voelt niets te maken heeft met de pil, maar let maar eens op als je stopt. Ik was stabieler, vrolijker, had meer energie, en meer zin in sex. We zijn er intussen achter dat hormonen een hoop met onze gemoedstoestand doen, maar we slikken wel vaak onbedacht een hormoonpreparaat die je natuurlijke hormoonspiegel compleet in de war gooit. Een koperspiraaltje bood de oplossing :-)

KimKim

Herkenbaar! Gelukkig geen depressie maar wel veel last van stemmmingswissellingen, hoofdpijn. Na het stoppen met de pil ivm kinderwens voelde ik me heerlijk. Op zoek naar alternatieven dus deze keer...

JuliaJulia

Heel herkenbaar!! Ik ben 25 en ben bijna een jaar geleden gestopt met de pil. Binnen een paar maanden voelde het echt alsof de mist om mijn hoofd verdween en ik weer mezelf werd. Ik dacht altijd dat het aan vanalles lag dat ik me zo ellendig (huilen, erg neerslachtig, woedeaanvallen) voelde. Ook mijn huisarts weet het aan de bekende dingen (werkdruk, stress etc). Ik zag wel een verband zag met mijn cyclus;de ene week waren mijn huil-&woedebuien erger dan de andere week. Door de jaren heen heb ik daarom verschillende pillen met andere samenstellingen geprobeerd, maar nooit was het helemaal goed. Ik dacht, eerst eens die troep na 10 jaar uit mn lijf laten verdwijnen, en dan pas kijken of een ander conceptiemiddel minder drama veroorzaakt.. Kort samengevat: een enorme opluchting!! Ik zal NOOIT meer de pil slikken. Mijn man, die net zoals de man van Inge een engelengeduld heeft, steunt me daar gelukkig volledig in.

IngridIngrid

Vreemd dat mijn reactie weg is gehaald van vanmorgen. Het was een net bericht.

Meer nieuws

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser