Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Al tientallen incidenten en drie gewonden door (illegaal) vuurwerk

Al tientallen incidenten en drie gewonden door (illegaal) vuurwerk

Met oud en nieuw in het vooruitzicht wordt er weer steeds meer vuurwerk afgestoken, met nu al tientallen vernielingen, meldingen van overlast, branden en zelfs gewonden tot gevolg.

| Justine Wouterson

Sinds 1 november vonden al 74 incidenten plaats, zo meldt RTL Nieuws vandaag na eigen onderzoek.

Gewonden

In zeker vijftig van deze gevallen was er illegaal vuurwerk in het spel. Bij drie voorvallen raakte iemand gewond. Onder anderen een man uit Warmond werd geraakt door rondvliegend glas toen een groepje jongeren zwaar vuurwerk bij zijn woonboot afstak.

Minder ‘aanstekelijk’

Mooi nieuws is wel dat de animo om zelf vuurwerk af te steken, afneemt onder jongeren. Van de achttien tot 24-jarigen zegt 32 procent komende jaarwisseling waarschijnlijk vuurwerk te gaan afsteken. Vorig jaar was dat nog 45 procent. Dat blijkt uit een online onderzoek van I&O Research onder ruim drieduizend mensen in opdracht van het tijdschrift Binnenlands Bestuur.

Meer twijfel

Het aandeel Nederlanders dat waarschijnlijk vuurwerk gaat afsteken tijdens oud en nieuw is ­gedaald van 19 naar 16 procent, terwijl het aandeel dat ‘waarschijnlijk geen’ vuurwerk gaat afsteken, is gestegen van 13 naar 16 procent. “Dit zou erop kunnen wijzen dat er onder vuurwerkafstekers meer twijfel is”, aldus de onderzoekers.

Steun voor vuurwerkverbod

Een algemeen vuurwerkverbod voor particulieren kan rekenen op de steun van 48 procent van de Nederlanders, concludeert I&O. Als een algemeen verbod wordt gecombineerd met een vuurwerkshow op een centrale plaats in de gemeente, komt het aandeel voorstanders uit op een meerderheid van 55 procent. Eén op de vier Nederlanders geeft aan ­tijdens de jaarwisseling overlast te ervaren van vuurwerk. Buiten die periode is die hinder nog groter: 44 procent van de ­Nederlanders.

Lees ook
Bram verloor z’n oog door aansteken legaal vuurwerk: ‘Veilig vuurwerk bestaat niet’

Afsteektijden

Een groeiende groep Nederlanders vindt dat er een verdere beperking van de afsteektijden moet komen. In 2016 vond 29 procent dat, dit jaar 38 procent. Vuurwerk afsteken mag op 31 december van 18:00 uur tot 1 januari 02:00 uur. Van de volwassen vuurwerkafstekers heeft 63 procent daar vrede mee. Een ­kleine groep (14 procent) zou eerder ­willen beginnen met afsteken.

NIEUWS | OPMERKELIJK | FEESTDAGEN

Bron: ANP, RTL Nieuws | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser