nieuws

In Nederland worden vluchtelingenkinderen niet van ouders gescheiden, wel gedetineerd

In Nederland worden vluchtelingenkinderen niet van ouders gescheiden, wel gedetineerd

De wereld spreekt zich uit tegen het omstreden – en inmiddels aangepaste – immigratiebeleid van Trump, waarbij kinderen van hun ouders worden gescheiden. Maar wat is het beleid in Nederland?

| Stephanie Kersbergen

De Volkskrant zocht het uit.

Lees ook
Dit is Stephen Miller, de man achter het immigratiebeleid van Trump

Binnen twaalf weken het land uit

Hier in Nederland worden de kinderen niet gescheiden van hun ouders, bij binnenkomst worden zij gezamenlijk opgevangen in asielzoekerscentra, meldt het dagblad. Als migranten een asielaanvraag doen en deze wordt afgewezen, dan moeten ze binnen twaalf weken het land verlaten. Tijdens deze twaalf weken verblijven ze in een ‘vrijheidsbeperkende locatie’.

Niet veilig

Voor gezinnen geldt een ander beleid, schrijft de Volkskrant. Zij komen terecht in gezinslocaties, hiervan zijn er zes in Nederland. Volgens Unicef voelt 35 procent van de minderjarigen zich niet veilig in deze gezinslocaties. De vreemdelingenpolitie kan elk moment voor de deur staan.

‘Humaan’ deporteren

En kinderen worden hier niet gescheiden van hun ouders, maar ze kunnen wel worden gedetineerd. ‘Humaan’ deporteren noemt de Volkskrant het. In het Kinderrechtenverdrag staat dat kinderen voor de kortst mogelijke duur mogen worden gedetineerd, en alleen als uiterste maatregel. Volgens de Nederlandse overheid gebeurt dat hier ook, niet langer dan twee weken.

‘We schenden het Kinderrechtenverdrag’

En bovendien komen de kinderen niet in een detentiecentrum terecht, maar een gesloten gezinslocatie in Zeist, met ‘veel bewegingsvrijheid’. ‘We schenden het Kinderrechtenverdrag’, schrijft de Volkskrant. ‘Maar we schenden het humaan.’

Lees de hele stukken uit de Volkskrant over het immigratiebeleid in Nederland hier en hier op Blendle. (€)

NIEUWS

Bron: De Volkskrant | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser