Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

in memoriam

Actrice Sjoukje Hooymaayer op 78-jarige leeftijd overleden

Actrice Sjoukje Hooymaayer op 78-jarige leeftijd overleden

Sjoukje Hooymaayer is woensdag op 78-jarige leeftijd overleden. Dat heeft theaterproducent en oud-collega Hans Cornelissen vandaag namens de familie bekendgemaakt.

| Maaike van de Graaf

De actrice is overleden aan de gevolgen van kanker.

Sjoukje Hooymaayer

Hooymaayer is vooral bekend van haar rol als huisarts Lydie van der Ploeg in de populaire VARA-comedy Zeg ‘ns Aaa. “Zij voelde zich gedragen en gesteund door zo veel mensen. Alle kaarten en bloemen die zij heeft ontvangen, naar aanleiding van haar ziekte en haar afscheid van het toneel, werden met een mix van verwondering en blijdschap ontvangen”, zegt Cornelissen, die ook in Zeg ‘ns Aaa speelde.

Behandeling

In april van dit jaar besloot Hooymaayer zich niet verder te laten behandelen aan vergevorderde eierstokkanker. De actrice liet toen in een ontroerende brief weten af te zien van ‘zware en ingrijpende behandelingen’.

Beginjaren

Sjoukje werd geboren op 27 juli 1940 in Laren en deed in 1965 eindexamen aan de toneelschool. Ze kreeg meteen een contract bij de Arnhemse Toneelgroep Theater, waar ze bleef tot ze ging freelancen en lesgeven. Een echte nationale beroemdheid werd Sjoukje toen ze de rol van de charmante, meelevende en chaotische dokter Lydie van der Ploeg in Zeg ‘ns Aaa speelde. Samen met de andere acteurs van de sitcom kreeg ze in 1984 de kijkersprijs Gouden Televizier-Ring.

Sjoukje als dokter Lydie in Zeg ‘ns Aaa:

Musical

Recent speelde Hooymaayer nog in een musicalTheaterproducent Hans Cornelissen, die in Zeg ‘ns Aaa haar zoon speelde, vroeg haar voor de versie van de musical My First Lady. Ze ging graag in op het aanbod om de moeder van professor Henry Higgins te spelen, twaalf jaar nadat ze op de planken had gestaan. Maar in april 2018 moest diezelfde Hans Cornelissen bekendmaken dat Sjoukje ziek was en moest afhaken vanwege haar ziekte.

Weer het toneel op

Sjoukje hoopte nog wel te gaan spelen, zei ze toen: “Ik wil absoluut, als dat gaat, weer het toneel op om met volle teugen te genieten van de interactie met de zaal en van mijn collega’s. Want dát ervaren geeft energie en joie de vivre. Het leven moet geleefd en gevierd worden.” Ze maakte het waar en keerde nog kort terug in My Fair Lady.

NIEUWS | BEKEND | IN MEMORIAM

Bron: ANP | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Janny Van Der VlietJanny Van Der Vliet

Mooie actrice, moedige vrouw. We hebben via theater en 'de buis'mogen genieten van de personages die ze heeft neergezet. Heel veel dank daarvoor. En heel veel steun voor de dierbaren die ze achterlaat. Liefs voor jullie allen.

Meer in memoriam

Lees dit ook even

Please update your browser