in memoriam

Liliane Bettencourt (1922-2017): rijkste vrouw ter wereld, maar niet onomstreden

Liliane Bettencourt (1922-2017): rijkste vrouw ter wereld, maar niet onomstreden

Gisteravond bereikte ons het nieuws dat Liliane Bettencourt op 94-jarige leeftijd is overleden. De erfgename van L’Oréal was de rijkste vrouw ter wereld. Maar wie was zij verder eigenlijk?

| Boris Lemereis

We zetten de belangrijke gebeurtenissen uit haar leven op een rijtje.

Lees ook
Baas van Thuisbezorgd is de nieuwe rijkste man van onder de veertig

Belangrijke functies
Liliane werd in 1922 geboren als dochter van Eugène Schueller. Hij was de oprichter van cosmeticabedrijf L’Oréal. De moeder van Liliane overleed in 1927. In 1950 trouwde Liliane met politicus André Bettencourt, van wie ze de achternaam aannam. André vervulde onder meerdere Franse presidenten hoge functies.

Rijkste vrouw
Intussen was Liliane zelf bezig met de uitbouw van L’Oréal. Ze bleef tot haar 89e in de raad van toezicht van het bedrijf zitten. Het succesvolle cosmeticabedrijf zorgde ervoor dat Liliane de rijkste vrouw ter wereld werd. In 1957 erfde ze het fortuin van haar vader en werd daarmee grootaandeelhouder van L’Oréal. Volgens het Amerikaanse zakenblad Forbes lag haar vermogen op 39,5 miljard dollar (32,7 miljard euro). Ze gaf een deel van haar kapitaal aan diverse liefdadigheidsdoelen.

Luxe leven
Liliane leidde samen met haar echtgenoot een luxe leven. Ze hadden veel vrienden in hoge functies, en waren regelmatig op dure feesten te vinden. Toch was ze niet onomstreden. Ze raakte tegen het einde van haar leven verwikkeld in schandalen, die niet uit de publiciteit bleven.

Dementeren
Een van die schandalen betrof haar vader, die in de jaren 30 extreemrechtse groepen zou hebben gesteund. In 2008 kwam ze in het nieuws vanwege een vriend: fotograaf François-Marie Banier. Liliane begon te dementeren, en de fotograaf zou gebruik hebben gemaakt van haar geestelijke zwakte om haar geld af te troggelen. Liliane heeft altijd ontkend dat zij niet in staat was over haar eigen vermogen te beslissen.

Kwetsbare vrouw
In 2016 kwam de zaak voor de rechter, nadat Lilianes dochter een aanklacht had ingediend. Rechters kwamen erachter dat Liliane haar vriend meer dan 200 miljoen euro had geschonken. De rechtbank noemde haar een ‘kwetsbare vrouw’. Ze werd onder curatele gesteld en François-Marie Banier werd veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van vier jaar.

Sarkozy
Ook in 2010 kwam Liliane in het nieuws, nu omdat er geld zou zijn gegeven aan de campagne van de Franse president Nicolas Sarkozy. Sarkozy’s penningmeester werd ervan verdacht misbruik gemaakt te hebben van haar dementie, en Sarkozy zou daarvan op de hoogte geweest zijn. De president werd uiteindelijk buiten vervolging gesteld.

Vredig vertrokken
Sinds 2012 vertoonde Liliane zich niet meer in het openbaar. Gisteren kwam het nieuws van haar overlijden. ‘Liliane Bettencourt is vannacht thuis overleden. Ze zou 21 oktober 95 jaar oud worden. Mijn moeder is vredig vertrokken’, aldus haar dochter in een persbericht.

NIEUWS | BEKEND | BUITENLAND | IN MEMORIAM

Bron: ANP / HLN / Volkskrant | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer in memoriam

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser