in memoriam

Iedereen hield van Dick Bruna (1927-2017)

Iedereen hield van Dick Bruna (1927-2017)

Vanmiddag bereikte ons het droevige nieuws dat tekenaar Dick Bruna gisteravond op 89-jarige leeftijd is overleden. Bruna werd bekend over de hele wereld door zijn tekeningen van Nijntje.

| Boris Lemereis

We blikken terug op zijn leven en zijn tekeningen.

Lees ook
Nijntje-tekenaar Dick Bruna op 89-jarige leeftijd overleden

Nijntje
Wie Dick Bruna zegt, zegt Nijntje. In 1955 verscheen het allereerste boekje over het witte konijn. De verhalen zijn geïnspireerd op het konijn van Bruna’s zoontje. Over de belevenissen van Nijntje zijn dertig boeken verschenen, die in meer dan vijftig talen zijn vertaald. Nijntje is wereldwijd vooral bekend onder haar Engelse naam: Miffy.

Boris Beer
Maar dat is lang niet al het werk van Bruna. Er verschenen meer dan 120 kinderboeken van zijn hand. Naast Nijntje, werden ook Betje Big, beren Boris en Barbara en de hond Snuffie en vele andere getekende dieren dankzij Dick Bruna bekende namen.

Dick Bruna Holding Miffy Book

Uitgever
Bruna werd in 1927 geboren als zoon van een uitgever. De bedoeling was dat hij in de voetsporen van zijn vader en grootvader zou treden en om zich daarop voor te bereiden, bezocht hij vele musea. Maar die museumbezoeken inspireerden hem tot heel andere ambities: Bruna wilde kunstenaar worden.

Dick Bruna

Tekenaar
Na een kort uitstapje naar de Amsterdamse kunstacademie, ging hij als tekenaar bij zijn vaders uitgeverij aan de slag. Hij ontwierp er onder andere de boekomslagen voor de detectiveserie Zwarte Beertjes.

Graphic works by Dick Bruna, author of the Miffy books, artist, illustrator and graphic designer, at the Dick Bruna House Museum, Utrecht, The Netherlands, 2nd October 2010. (Photo by Martin Godwin/Getty Images)

Jongetje van vier
In de jaren negentig won Bruna een aantal literaire prijzen. In 1990 kende de Kinderboekenjury hem een Gouden Penseel toe voor Boris Beer. In 1996 won hij de Zilveren Penseel en het jaar daarop ontving hij een Zilveren Griffel voor Lieve oma Pluis. De roem is Dick Bruna nooit naar de bol gestegen. “Ik ben waarschijnlijk altijd een jongetje van vier gebleven. Geld verdienen is nooit een uitgangspunt voor mij geweest”, vertelde hij ooit in een interview.

anp-944248

Utrecht gaat hem missen
Tot 2011 fietste Bruna elke dag naar zijn atelier in de binnenstad van Utrecht. Hij hield van de stad, en de stad hield van hem. In Utrecht staat het Nijntje Museum, is een plein naar Nijntje vernoemd, en er staan meerdere beelden van het konijntje door de stad. Jan van Zanen, de burgemeester van Utrecht, liet vandaag weten ‘een groot ambassadeur’ te hebben verloren. “Utrecht is Dick Bruna veel dank verschuldigd.”

Preview Nijntje museum

Iedereen houdt van Dick Bruna
Niet alleen Utrecht gaat Dick Bruna missen. Iedereen hield van de tekenaar. Premier Rutte noemde Bruna vandaag “een groot man en groot kunstenaar.” Want welke Nederlander is er niet groot geworden met zijn boeken? Op de social media regent het eerbetonen. We zetten de elf mooiste op een rij.

1.

2.

Snif! dick bruna#dickbruna #rip#master #hero

A post shared by Emanuel Wiemans (@emanuel_wiemans) on

3.

4.

5.

So sad, Miffy is one of our favourites #ripdickbruna #dickbruna

A post shared by Little Black Barn (@littleblackbarn) on

6.

7.

#rip #dickbruna #bruna #nijntje - mijn eerste kinderboekjes en jeugdherinneringen...

A post shared by Tibo (@studiotibo) on

8.

9.

10.

11.

ご冥福をお祈りいたします #dickbruna #ミッフィー #miffy #うさこちゃん #nijntje #ディックブルーナ

A post shared by Tomoko Kawanishi (@tomokokawanishi) on

NIEUWS | IN MEMORIAM

Bron: ANP / LINDAnieuws | Foto: Getty Images

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer in memoriam

Meest gelezen

Meer in memoriam

Lees dit ook even

Meer in memoriam

Please update your browser