in memoriam

Zangeres Aretha Franklin (1942-2018): 'Queen of Soul' en rolmodel voor velen

Soullegende Aretha Franklin is op 76-jarige leeftijd overleden. Onder de prachtige titel ‘beste zangeres aller tijden’ (door muziektijdschrift Rolling Stone in 2010) zal ze door de wereld herinnerd worden.

| Yara Mureau

Aretha Franklin leed al enige tijd aan alvleesklierkanker.

Aretha Franklin

Aretha Franklin werd op 25 maart 1942 geboren in het Amerikaanse Memphis, waar ze opgroeide met haar vijf broers en zussen. Als kind zong Aretha al met haar zussen in de kerk, waar haar vader dominee was. Op haar veertiende maakte ze haar eerste plaatopnamen, toen ze ontdekt werd door John Hammond en een contract sloot met Columbia Records.

‘Queen of Soul’

Na haar vertrek bij Columbia Records was ze onder contract bij Atlantic Records. Haar producer werd Jerry Wexler, met wie ze nummers maakte als I Never Loved a Man (The Way I Love You). De stijl van dit lied werd met open armen ontvangen en in de jaren zestig werd mede daarom Aretha’s bijnaam geboren: The Queen of Soul. Niet alleen door haar fantastische stem, maar ook omdat ze als een rolmodel voor de Afro-Amerikaanse gemeenschap werd gezien.

Jerry Wexler en Aretha Franklin in 1960:

Soullegende

Vanaf dat moment maakte Aretha van al haar eigen nummers en covers ware parels. Wie kent niet haar vertolkingen van (You Make me Feel Like a) Natural Woman, Chain of Fools, Think, Baby I Love You, I Say a Little Prayer en natuurlijk Respect. 

Rock and Roll Hall of Fame

Hoewel het er in het begin van de jaren tachtig sterk op leek dat het voorbij was met Aretha’s carrière, kwam ze terug met What a Fool Believes, een cover van de Doobie Brothers. Daarna duurde het even voordat ze weer op nummer één stond in de Top 40, maar dat lukte in 1987 met het nummer I Knew You Were Waiting (for Me), een duet met George Michael. In datzelfde jaar werd de Queen of Soul de eerste vrouw die een plekje kreeg in de Rock and Roll Hall of Fame.

Prijzen, prijzen en nog meer prijzen

Door de jaren heen won Aretha nog meer prijzen. In 1999 ontving ze de hoogste Amerikaanse kunstonderscheiding, de National Medal of Arts. Op 20 januari 2009 zong Aretha My Country, ‘Tis of Thee, tijdens de inauguratie van Barack Obama als Amerikaanse president. En in 2010 werd de soullegende door het Amerikaanse muziektijdschrift Rolling Stone uitgeroepen tot ‘beste zangeres aller tijden’. Daarnaast won Aretha in totaal 18 (!) Grammy’s.

Aretha tijdens de inauguratie in 2009:

En de boks tussen Obama en de ‘Queen of Soul’, zes jaar later:

Aretha tijdens de 50ste Grammy Awards in Amerika:

Ziek

In 2010 kwam het nieuws naar buiten dat Aretha Franklin ernstig ziek zou zijn. Jarenlang kampte de zangeres met gezondheidsproblemen. Eerder dit jaar zegde ze haar geplande concerten af en vorig jaar kondigde ze aan dat ze plannen had om met pensioen te gaan. In 2017 trad Franklin voor het laatst op op een benefietgala voor de Elton John AIDS Foundation. Verschillende fans schrokken tijdens dat optreden van het gigantische gewichtsverlies van de zangeres.

Een huilende Obama en andere fans

Dat Aretha geliefd was, in de muziekwereld én ver daarbuiten, staat buiten kijf. Ook oud-Amerikaans president Barack Obama heeft nooit onder stoelen of banken gestoken dat hij fan is; hij raakte zichtbaar geëmotioneerd bij onderstaand optreden. Maar er zijn meer bekende artiesten die zich de Queen of Soul dankbaar zullen herinneren.

Gemis

Aretha Franklin, soullegende, Queen of Soul en ‘de beste zangeres aller tijden’. De afgelopen dagen was ze omringd door familie en vrienden. Wij wensen familie en nabestaanden veel sterkte toe. Ze zal verschrikkelijk gemist worden, maar haar muziek blijft voortbestaan.

Nog één keer Aretha, in het Concertgebouw in 1968:

Lees ook
‘Doodzieke soulzangeres Aretha Franklin (76) ontvangt thuis laatste zorg’

VIDEO'S | NIEUWS | BEKEND | MUZIEK | IN MEMORIAM

Bron: LINDAnieuws | Foto: Getty

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer in memoriam

Lees dit ook even

Please update your browser