nieuws

IKEA Israël maakt catalogus zonder vrouwen voor orthodoxe joden

IKEA Israël maakt catalogus zonder vrouwen voor orthodoxe joden

Dat de catalogus van IKEA per land of cultuur varieert, daar waren we van op de hoogte. Maar de stap die de IKEA in Israël zette, gaat verder dan we gewend zijn.

| Boris Lemereis

De meubelgigant maakte een gids waarin geen vrouwen te zien zijn, speciaal voor orthodoxe joden.

Lees ook
Zo komt IKEA dus aan zijn öriginele prøductnamen

Strenge regels
Naast de versie voor orthodoxe joden , bestaat er ook een ‘algemene’ versie voor het land. In die versie zijn wel vrouwen in de catalogus terug te vinden. De vrouwloze versie werd in februari verspreid onder de Haredi-gemeenschap: een gemeenschap waar strenge regels voor vrouwen gelden. Een van die regels is dat vrouwen vanaf drie jaar oud niet meer mogen worden afgebeeld.

Aangepast
“IKEA Israël probeert met de brochure een minderheid in het land te bereiken”, liet een woordvoerder van IKEA eerder weten. Naast de afwezigheid van vrouwen, zijn ook andere elementen in de gids aangepast. Zo zijn er boekenkasten op maat gemaakt voor heilige boeken en stapelbedden voor grote gezinnen.

Tegenspraak
Zo makkelijk als de woordvoerder erover praat, zoveel tegenspraak roept de catalogus op op social media. ‘Vrouwen bestaan niet in ultra orthodox joodse gemeenschap, volgens de catalogus’, schrijft iemand.

Excuses
Inmiddels heeft IKEA excuses aangeboden. “IKEA Israël realiseert zich dat ze hiermee mensen voor het hoofd stoot. Het is niet in lijn met de waarden die IKEA wereldwijd vertegenwoordigt”, aldus een manager van IKEA Israël. Een woordvoerder vertelt aan het AD dat de Israëlische IKEA voortaan op een andere manier zal proberen de minderheidsgroep aan te spreken.

NIEUWS | BUITENLAND

Bron: AD | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Meest gelezen

Meer nieuws

Lees dit ook even

Meer nieuws

Please update your browser