Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

'Ik krijg nieuwe borsten die me niet kunnen doden'

Anna (34) liet zich vorig jaar testen op het gemuteerde BRCA-gen dat zeer grote kans op borst- en eierstokkanker geeft. Deze maand, waarin er extra aandacht is voor de strijd tegen borstkanker, blogt Anna speciaal voor ons over haar leven na De Test.

| Anna

Met een wattenstaafje formaat potlood in mijn neus, om te testen of ik een vleesetende bacterie heb of heb gehad, voel ik me toch enigszins ongemakkelijk. De vrouw achter de balie pakt het besnotte wattenstaafje aan en stopt het in een plastic zakje. Ze legt uit dat dit getest wordt, zodat je na de operatie minder risico loopt op afstervende lichaamsdelen, lees; net omgebouwde tieten.

Zus mee ter support
Het ziekenhuis wordt zo ondertussen een heel bestand opgebouwd van mijn lichaam in foto’s, MRI’s, psychische verslagen en nu dus ook vochthoudende bestanddelen. De plastisch chirurg, een vrolijk uitziende vrouw in wit dokterskostuum met opvallende rode klompen, roept me naar binnen. Wederom in een kamer zonder raam, wat is dat toch met die kamers zonder ramen. Mijn zus, die mee is ter support, gaat kordaat zitten met onze vragenlijst in haar handen. Ik neem een diepe teug adem en probeer me te ontspannen – wat toch weer niet echt lukt. Goed!, spreekt de dokter. Laten we beginnen. Ze vraagt me met haar meest serieuze hoofd of ik nog over de psychologische kant van het verhaal wil praten. Nee, zeg ik. Ik weet dat ik dit wil. Met een niet te verhullen enthousiasme springt ze op: Oké, prima, kleed je uit!

Minuscule borstomvang
Ze heeft een aantal liniaaltjes in haar borstzakje, waaronder een Hello Kitty-exemplaar, waarmee ze even later heel nauwkeurig mijn ietwat minuscule borstomvang in kaart brengt. Niet zo heel veel werk dus. Ze vraagt me op een afstandje van haar af te gaan staan en met een schuin hoofd en toegeknepen ogen, alsof ze een schilder is die haar werk bekijkt, vraagt ze zichtbaar verheugd: Wat vind je ervan als we daar een maatje meer van maken? Uitstekend plan, zeg ik snel. Gelukkig hoef ik er zelf niet om te vragen, toch een beetje gênant.

On-dodelijke borsten
Tijdens het opmeten mompelt ze wat in zichzelf, pakt er een klein boekje bij dat vol staat met serienummers en maten, en verwoed slaat ze pagina na pagina om. Hebbes! Ja, dit wordt perfect. Even later loop ik bijna vrolijk naar buiten. Ik ga on-dodelijke borsten krijgen en de dokter laat een piepklein beetje doorschemeren dat het waarschijnlijk heel mooi gaat worden, in ieder geval groter. Ieder nadeel heb blijkbaar zijn voordeel.

Roken is een beetje dom
We rijden naar Café de Ysbreker en bestellen bitterballen en bier. Een sigaret erbij zou ook lekker geweest zijn maar de arts heeft me op het hart gedrukt niet meer te roken omdat dat de doorbloeding niet ten goede zou komen. Bovendien zou er een operatie worden uitgevoerd met uitzicht op een langere levensverwachting. Roken zou dan wel een beetje dom zijn.

Schermafbeelding 2014-10-13 om 10.15.10

Het is een dinsdagmiddag in september, naast ons zit een groepje mannen in pak jolig te vergaderen over iets ict-erigs, het wordt al frisser buiten en ik zal nieuwe borsten krijgen deze winter. Borsten die me niet meer kunnen doden.

Volgende week woensdag: De voorbereidingen op de operatie.

VIDEO'S | NIEUWS | COLUMNS

Foto: YouTube

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

biancabianca

Hoi Anna, ook ik ben draagster van het brca1 gen en heb 7 jaar geleden ook voor de keuze gestaan, ik heb eerst mijn borsten laten verwijderen en laten vullen met silicone, dat vond ik zelf niet prettig dus heb een half jaar later nog een operatie laten doen.Ze hebben van mijn eigen buikvet(waar ik genoeg van heb dus dat scheelt ) nieuwe borsten gemaakt waar door ze weer echt aanvoelen dat noemen ze een deep.1 keer in het jaar kreeg ik een onderzoek bij de gynaecoloog om te kijken of ik geen eierstokkanker had dat vond ik zelf te weinig dus heb daarna ook mijn eierstokken laten verwijderen.Mijn moeder is gestorven aan borst en eierstokkanker zo het gekomen dat we het lieten testen mijn zus is geen draagster ik wel .Gelukkig had ik nog eenkeuze . als je eenmaal kanker hebt heb je geen keus meer .Ik wens je heel veel sterkte met je operaties Liefs Bianca

KateKate

@Johanna, niet iedereen wordt getest omdat het een duur onderzoek betreft (€800). Daarnaast duurt het 3 maanden voordat de uitslag bekend is. Dat is dus niet te doen voor alle vrouwen. Wel kan je natuurlijk met je huisarts overleggen of je familie risico loopt. Een consult bij een klinisch geneticus kan dan altijd. Die bepaalt of een test zinvol is. Er wordt hier ook gesproken over eierstokkanker. Die wordt in de media zeker te veel onderbelicht. Er zou hiervoor meer aandacht moeten zijn. Wat veel mensen niet weten is dat BRCA ook voor kan komen als er géén borstkanker in de familie voorkomt, maar wél eierstokkanker én prostaatkanker op jonge leeftijd. Dit was bij onze familie het geval en aanleiding om dus wel het onderzoek te laten uitvoeren. Drie weken geleden ben ik geopereerd waarbij mijn borsten en eierstokken zijn verwijderd. Een zware operatie, maar de moeite waard. Anna, heel veel sterkte!

LindaLinda

ik heb net de eierstokoperatie achter me en alles viel reuze mee.Gewoon DOEN, want eierstokkanker is ongeneeslijk! Vroegtijdige screening is (nog) niet mogelijk - werd bij mij tien jaar lang gedaan (Zwitzerland) maar nu niet meer aangeraden.Ik heb geluk gehad - weefsel helemaal gezond.Mijn moeder is hier 12 jaar geleden door overleden.Bedankt voor het delen van jouw ervaringen, ik heb de borstoperatie nog voor me... Sterkte Anne en iedereen hier

LiekeLieke

Heel herkenbaar. Ikzelf heb het gen niet, maar mijn zus, moeder tantes en nichtjes wel.. Ook zij hebben allemaal diverse operaties ondergaan. Heel veel sterkte met alles

Anita BrusAnita Brus

Uit ervaring weet ik dat het niet zo erg is als het lijkt, zeker als je het laat doen voordat er sprake is van borstkanker. Je kunt dan huid en tepel behouden en ze maken het zo dat je toch nog mooie borsten hebt, ook al zijn het dan niet helemaal meer de jouwe. Helaas was ik te laat, waardoor er heel wat meer kunst en vliegwerk nodig was om er nog iets acceptabels van te maken. Ik zou zeker iedereen aanraden die het gen heeft de borsten te laten verwijderen. Ingrijpend, maar niet om de rest van je leven onder te lijden (echt geweldig hoe ze tegenwoordig borsten kunnen reconstrueren). Maar jij weet dat natuurlijk al, desondanks heel veel sterkte toegewenst en nog een heel lang en gelukkig leven!

JohannaJohanna

Wat een ingrijpend verhaal. Wat goed dat je dit met iedereen wilt delen. Waarom kan niet iedereen zich (zomaar) laten testen?

Gretha Smit-de JongGretha Smit-de Jong

Lieve Anna,vind je heel dapper dat je dit deelt en je gevoelens laat spreken. Het is niet niks waar je allemaal door heen gaat en nog moet gaan. Begrijp dat je nog een operatie moet ondergaan en kan me heel goed voorstellen dat je daar tegenop ziet. Wens je heel veel sterkte toe. Dikke knuffel van Gretha

AagjeAagje

Inderdaad heel dapper, maar ik vraag me altijd af: waarom al die aandacht voor borsten/borstkanker en niet voor de eierstokken/eierstokkanker? Ik heb een vriendin met het gen en ik mocht mee naar de gesprekken, waarbij de arts heel duidelijk maakte dat het laatste veel gevaarlijker is dan het eerste. Geen goede onderzoeksmethode en een veel kleinere overlevingskans als het eenmaal wel ontdekt wordt. Hoe moeilijk ook, ik hoop dat er in de toekomst hier ook meer aandacht ivoor komt!

Yvonne van SchieYvonne van Schie

Aagje , borstkanker komt helaas meer voor als eierstokkanker, denk dat daarom borstkanker meer in de picture staat. Maar ben het helemaal met je eens dat er meer aandacht aan eierstokkanker besteed zou kunnen worden. Ruim 6 jaar geleden overleed mijn beste vriendin aan eierstokkanker.In de tijd dat zij ziek was kreeg haar nicht ook kanker. Nicht heeft toen erfelijkheidsonderzoek laten doen en bleek het BRCA- gen te hebben. De uitslag kwam helaas te laat voor beide nichtjes .De ziekte wordt id vaak in een te laat stadium ontdekt;vroegtijdige screening zou toch mogelijk moeten zijn. .Vind ik trouwens ook voor borstkanker: leeftijd voor 2-jaarlijkse mammografie mag wat mij betreft flink omlaag. Anne, ik dwaal af: dit gaat over BRCA. Veel sterkte en op naar 2 gezonde borsten!!

Anna de BeusAnna de Beus

Heel goed punt Aagje. Ik schrijf dit blog specifiek voor de borstkanker-maand vandaar dat de nadruk nu meer daar ligt. Ik moet nog de eierstok operatie ondergaan en zie er erg tegenop, gek genoeg veel meer dan de borsten terwijl ik weet dat het gewoon moet. Tegen die tijd hoop ik net als nu te kunnen schrijven over wat ik meemaak en zo hopelijk ook meer aandacht aan eierstokkanker kan geven. Misschien moet er ook gewoon een eierstok-maand komen?!

KimKim

Lieve Anna,Wat goed en dapper dat je dit doet! Ik weet sinds deze zomer dat ik ook BRCA1 draagster ben, maar wel doordat ik borstkanker heb gekregen. Geen aanleiding in de familie om te testen, maar nu dus wel zwaar aan de chemo. Ook ik heb daarna dezelfde operaties als jij.Ik denk dat je een wijs besluit hebt genomen. De chemo-ellende (plus alle onzekerheden) wil je echt niet. Niet voor jezelf en niet voor je gezin.Zet 'm op! Mooie nieuwe borsten voor een goed doel!

Anita BrusAnita Brus

Kim, wat jammer dat jij al borstkanker hebt gekregen en praat mij niet van de chemo. Maar ook die kom je te boven weet ik en daarna leef je gewoon verder! Heel veel sterkte toegewenst!

Anna de BeusAnna de Beus

Jij ook Kim! Zet 'm op!! Dank voor je lieve bericht en ik wens voor jou alle kracht in de chemo-ellende en de onzekerheid. Veel liefs! Anna

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser